Успіх херсонського карикатуриста

Херсонський художник-карикатурист Олександр Коноваленко став лауреатом конкурсу імені Валерія Зелінського – метра української карикатури, багаторічного головного художника газети «Перець».

Наш земляк – один із ентузіастів сатирично-гумористичного жанру, які прагнуть відродити славетний український журнал «Перець» – чи не найстаріше видання «жанру сміху» в Європі.

Як відомо, це видання, через проблеми з фінансуванням, більше двох років тому припинило існування, хоча у свої «зіркові часи» було одним із лідерів з охоплення читацької аудиторії (так, на початку 1986 року наклад «Перця» складав три мільйони 350 тисяч примірників, а його головний конкурент – всесоюзне видання «Крокодил», що видавали у Москві, виходило п΄ятимільйонним тиражем...).

Нині реаніматори журналу спрямовують свої зусилля на пошук авторів з активною громадянською позицією – сатириків, гумористів, художників-карикатуристів з різних куточків України, пожвавлюють та стимулюють конкурсну діяльність. Одним із векторів сатиричної творчості Олександра Коноваленка є активна участь у випуску бойового листка «Перець на передовій» (випускається на громадських засадах), що розповсюджується серед захисників нашої Вітчизни на Сході України.

Ветерани та молоді сатирики, гумористи, художники планують актуалізувати журнал «Перець», наповнити його новим змістом та сучасним баченням. Нині готується пробний випуск журналу (його планується випускати під назвою «Перець. XXI століття»), що має вийти у світ найближчими місяцями, з наступною популяризацією серед читацького загалу та оголошенням передплати на наступний рік.

Олександр Олександрович Коноваленко – ветеран сатиричного та гумористичного цеху Херсонщини. За фахом він інженер-конструктор, багато років працював у проектних організаціях Херсона. Перші його малюнки були опубліковані 1 квітня 1978 року у херсонських газетах «Наддніпрянська правда» та «Ленінський прапор».

Великий вплив на творчість Олександра Коноваленка мало знайомство та спілкування із видатним українським карикатуристом Валерієм Федоровичем Зелінським (на жаль, пішов із земного життя).

Малюнки Олександра Коноваленка друкувались у багатьох періодичних виданнях України та колишнього СРСР, зокрема у журналах «Крокодил», «Перець», «Чаян», «Смена» та ін., відзначались на конкурсах газети «Труд», журналу «Изобретатель и рационализатор». За теми карикатур художник п΄ять років ставав лауреатом премії журналу «Перець». Він також пробував свої сили у створенні гумористичних оповідань та віршів.

Тож вітаємо нашого земляка з успіхом! Бажаємо гострого пера, нових здобутків на ниві гумористичного малюнку та політичної карикатури, дуже востребуваних жанрів у наш непростий час.

Олександр ГОЛОБОРОДЬКО

Малюнки Олександра Коноваленка

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон