Без нової підстанції врожаю не буде – аграрії Херсонщини

Вже на початку сезону польових робіт меліоратори та аграрії Чаплинського й Каланчацького районів Херсонщини можуть залишитися без електроенергії для своїх насосів і дощувальних машин, а відтак – без зрошення.

Зважаючи на це, Херсонська обласна рада звернулася до НАК «Укренерго» із проханням терміново профінансувати будівництво біля тимчасового кордону з окупованим Кримом підстанції «Нова» на заміну ПЛ «Титан», яка була відключена після припинення роботи ЛЕП «Каховська-Титан».

Якщо цього не відбудеться, наприкінці весни тут може виникнути відчутний дефіцит електроенергії – рівень напруги в місцевих мережах уже зменшився до критичного рівня.

Через його подальше падіння не можна буде запустити вісімнадцяти насосних станцій Держводагентства сумарною потужністю 30,7 мегават. А відповідно, води з каналів не отримають 25,2 тисячі гектарів рисових та овочевих плантацій, посівів зернових культур.

Проект підстанції вже готовий, але на придбання обладнання, будівельні та монтажні роботи потрібно 85 мільйонів гривень. Їх немає ні в обласному бюджеті, ні у розпорядженні сільськогосподарських підприємств у районах краю.

Аграрії Херсонщини нагадували про виниклу проблему з самого початку нинішнього року («Голос України» також присвятив їй виступ), але справа з місця тоді так і не зрушила. Тепер часу залишається дедалі менше, оскільки на будівництво підстанції треба чотири місяці. Якщо її не буде, то й про зрошення у «прикордонні» можна забути.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон