В Херсоні вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

Сотні херсонців пройшли сьогодні урочистою ходою від площі Свободи до меморіалу «Слава Україні!», біля якого відбувся мітинг до Дня вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні.

Серед учасників заходу – керівники області та міста, депутати різних рівнів, волонтери, військові, активісти, молодь, діти. Люди тримали в руках прапори України та Євросоюзу, виконували Державний Гімн України.

Церемонія біля меморіалу «Слава Україні!» була дуже зворушливою. Херсонці, чоловіки та жінки, плакали, не приховуючи емоцій. Згадували події 20 лютого, коли було оголошено перемир'я, але раптом по мирним людям розпочався прицільний вогонь на ураження. Їх назвали Небесною сотнею – всіх патріотів, людей різних національностей, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській.

Голова Херсонської обласної ради Андрій Путілов поділився спогадами про херсонську палатку на Майдані, про наших земляків, які стали у ті дні на сторожі Гідності. «Це ті люди, що не мирились з беззаконнях, з владою Януковича. Вони приїхали заради європейського майбутнього України», - відзначив Андрій Путілов.

Наші земляки, які були на Майдані, потім поїхали захищати Україну в зону АТО. Серед них і євромайданівець Руслан Сторчеус, який загинув на сході України, захищаючи територіальну цілість країни, сказав Андрій Путілов.

Голова обласної ради також підкреслив, що сьогодні ворог намагається внести розбрат у наше суспільство, розділити країну за мовою, віросповіданням, національністю. Це найбільше зло, сказав голова облради, адже на Майдані гинули українці, росіяни, вірмени, білоруси, татари...Так само на сході України її захищають люди різних національностей, серед них багато наших співгромадян, які розмовляють російською мовою.

«Система чинить опір, чинить супротив корупційна пострадянська машина, проте у нас немає права зійти зі шляху реформ, ми не маємо права зійти з європейського шляху - адже за нами спостерігає Небесна Сотня, наші хлопці, що загинули на сході України», - відзначив Андрій Путілов.

«Революція не закінчилась і у нас поки що небагато чим є звітувати перед нашими хлопцями, - зазначила на мітингу перший заступник голови облдержадміністрації Валентина Січова. – Кожному з нас треба дуже напружено працювати. Ми маємо йти разом – влада і громада, у нас одна мета, ми хочемо, щоб Україна була кращою, щоб українці жили гідно».


«Вдячний всім, хто прийшов на церемонію вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні, хто прийшов показати, що ми разом, що ми не звернули з шляху Незалежності, - сказав міський голова Херсона Володимир Миколаєнко. Він нагадав, що ми знаходимося на кордоні: «Це не просто кордон з російською імперією, з вояками, які хочуть захопити наші землі. Це кордон небуття», - вважає міський голова.

Він підтримав Андрія Путілова, бо також переконаний, що ми не можемо допустити розбрату, поділу на своїх та чужих, на владу та народ. Україна відбулась, і ми єдина родина, у якої і горе, і радість – спільні.

Під час урочистості представники духовенства провели литію. По закінченню церемонії учасники заходу вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіалу «Слава Україні!».

Херсонська обласна рада

Фото Андрій Андрющенко

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон