Коли і як Нова Каховка відзначатиме Масницю?

Нещодавно у міськвиконкомі Нової каховки відбулось перше засідання організаційного комітету з приводу проведення у місті свята-фестивалю "Новокаховська Масниця".

Очололює організаційний комітет цього року керуючий справами виконкому Василь Акуленко. До обговорення долучилися начальник відділу освіти Оксана Якубова, заступник начальника відділу культури і туризму Наталія Зарудна, директор МПК Анатолій Лазарєв, представники вищих та професійно-технічних навчальних закладів Нової Каховки, а також Дніпрянської селищної, Райської сільської рад і м.Таврійськ.

Наразі вирішено, що свято відбудеться 13 березня. Як і в минулі роки, заплановані концертна програма, виставки народних майстрів, навчальних закладів, частування, ігри, конкурси. У деяких аспектах формат заходу буде змінено. Організатори запевняють, що свято буде яскравим, колоритним і цікавим. Більш детальну інформацію стосовно цього читайте у наших наступних публікаціях.

Довідково. За рухом пасхалій Масниця випадає на останній тиждень м'ясниць і запусти на Великий піст. Останній тиждень м'ясниць — сирний. Звідси й назва — Масниця. Свято це відоме майже всім народам Європи, а в нас воно зберегло свою давню національну специфіку.

Українські традиції святкування Масниці мають чимало варіантів і локальних назв: Масниця, Масляна, Запусти, Пущення, Пироги, Колодка, Колодій, Заговини, Сирний тиждень тощо. Цілий тиждень господині варили вареники з сиром, пекли пиріжки, а в останній день перед Великим постом, у неділю, збиралися на гуляння до сусідів, родичів, сватів, кумів. Молодь робила вечорниці.

"Нова Каховка онлайн"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон