Хліб і люди "Каховського"

Радгосп «Каховський» створено 5 вересня 1931 року, у 1960-му його реорганізовано у насінницьке господарство, а з жовтня 1992-го воно має статус «Державне під­приємство «Дослідне господарство «Каховське». 15 років тому сільгосппідприємство увійшло до складу На­ціональної академії аграрних наук України.

Одразу, коли у осінньому, вкритому сонячною позолотою, натрудженому полі припинили гудіти мотори потужних машин, красива й ошатна Кам'янка відзначила свято праці. До сільського клубу завітали славні трудівники, на яких тримається усе суще на землі: трактористи, водії, зрошенці, тваринники, кухарі та пекарі, спеціалісти, працівники бухгалтерії, управлінці, аби змістовно, гучно й весело відзначити завершення сільськогосподарського року.

Селян з їхнім головним святом сердечно привітали керівник господарства Володимир Проценко, директори Українського науково-дослідного інституту зрошуваного земле­робства НААН України Раїса Вожегова та науково-дослідного інституту «Асканія-Нова» Юрій Вдовиченко, ТОВ «Агробізнес» Едуард Репілев­ський та інші.

За самовіддану, сумлінну працю передовикам виробництва вручено грамоти і подяки. Адміністрація і профком господарства в цей день були щедрими на грошові премії. Артисти гурту «Дженерал Войс» подарували невтомним працелюбам чудовий яскравий концерт. Для них було влаштовано святковий стіл. Воістину тут вміють разом гарно працювати і відпочивати.

Про трудові будні, пошуки і здобутки ДПДГ «Каховське» розповів нашому кореспонденту його директор, діди і батько якого все життя працювали на землі, Володимир Проценко.

— Насамперед хочу щиро привітати усіх трудівників нашого господарства з нагоди успішного завершення комплексу робіт у полі. Цей рік приніс нам вагомі здобутки. Завдяки наполегливій праці, незважаючи на примхи погоди, нам вдалося одержати рекордний урожай зернових культур. З площі 3552 га зібрано 19700 тонн збіжжя.

Кожен гектар видав по 55,4 ц/га (середня врожайність по Каховському району 33,5 ц/га). З гордістю скажу, що з площі 2600 гектарів озимої пшениці одержано по 58,3 ц/га, озимий ячмінь вродив по 64 центнери, а врожай кукурудзи на зерно становить 115 ц/га. Цьогорічна нива також порадувала землеробів «Каховського» високими врожаями технічних культур. З площі 1036 га одержано 4020 тонн сої, врожайність стано­вила 38,8 ц/га.

— У чому криються секрети успіху родючої ниви? — запитав я у його керівника.

— У нашому великотоварному господарстві, де налічується 7237 гектарів землі, у т. ч 6791,05 ріллі, застосовуються новітні передові технології вирощування сільгоспкультур. На полях працює високопродуктивна імпортна техніка, відновлено зрошувальну систему, шо дало змогу витримувати весь технологічний процес та підвищувати їх врожайність.

У ДП ДГ «Каховське» вже закінчено зяблеву оранку, піднято 1200 гектарів парів. Радують хліборобське око смарагдові посіви озимини.

Володимир МЕНИСЕНКО,

спецкор «Нового дня»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон