Стягнення заборгованості за комунальні платежі Дніпровським судом Херсона

Відповідно до ч.3 ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Якщо споживач тривалий час не сплачує за отримані послуги, то постачальники звертаються до суду.

У 2014 році до Дніпровського районного суду м. Херсона надійшло 186 звернень, на які було видано стільки ж судових наказів про стягнення заборгованості за житлово-комунальні та телекомунікаційних послуги. З урахуванням індексу інфляції і 3% річних, нарахованих заявником сума пред'явлена до стягнення заборгованості становила 487 тисячі 223 гривні.

Нагадаємо, що судовий наказ є формою судового рішення, видача якого проводиться без судового засідання і виклику сторін до суду (ст. 102 ЦК України). У разі ненадходження від боржника заяви про скасування судового наказу протягом 3 днів після закінчення строку на її подання, судовий наказ набирає чинності і суд видає його стягувачеві для виконання. Необхідно знати, що на боржника додатково до суми заборгованості покладається грошова сума за видачу судового наказу, що становить 50% ставки судового збору який сплачується при подачі позову.

За минулий рік Дніпровським судом було розглянуто 27 заяв про скасування судового наказу. Усі вони були задоволені. Сума грошових коштів та вартість майна щодо якої подано заяви про скасування судового наказу що не підлягає стягненню становила 80тисяч 201 грн. Тож сума за 2014 рік яка підлягає підлягає стягненню по заборгованості за комунальні послуги у Дніпровському районі м. Херсона становила – 430тисяч 159 гривень.

Слід зауважити, що споживач має право не оплачувати житлово - комунальні послуги в період тимчасової відсутності і також за період фактичної відсутності житлово - комунальних послуг, але при цьому мають бути оформленні усі підтверджуючі документи.

Прес-служба Дніпровського районного суду м. Херсона

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон