Скажемо курінню – стоп!

Можливо, на фоні сьогоднішніх подій в нашій державі, питання куріння багатьом здаватиметься неактуальним ... Але будувати міцну, європейську країну, маємо саме ми, українці, точніше, здорові українці!

Смію запевнити, що куріння саме сьогодні, і саме зараз є однією з гострих проблем всього населення країни і навіть планети, бо щодня несе загрозу нашому життю.

У цивілізованому суспільстві вже давно відомо про згубний вплив тютюнокуріння не тільки на здоров'я окремого індивідуума, але і на суспільне здоров'я. Широке розповсюдження споживання тютюну на сьогоднішній день є серйозною загрозою для здоров'я населення всього світу.

Згубний вплив безпосереднього куріння на здоров'я є загально визнаним фактом, тому спеціальні організації намагаються з ним боротися: проводять різноманітні акції, флеш-моби, аби безперестанно нагадувати людству про шкоду, яку несе собою куріння.

Багато хто не знає, що, наприклад, щорічно у третій четвер листопада відзначається День відмови від куріння, який був установлений Американським онкологічним товариством 1977 року.

А через 11 років, 1988 року, Всесвітньою організацією охорони здоров'я було прийняте рішення проводити кожного року 31 травня міжнародну акцію по боротьбі з курінням — Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму, що і буде робити людство вже через кілька днів.

ПОМИЛКА КУРЦІВ, АБО ЖЕРТВИ ТЮТЮНУ

Напевно багато хто сперечатися не стане про те, що куріння - отрута. І знаючи це напевно, люди продовжують палити, вбиваючи своє здоров'я. Куріння вже давно визнано формою наркотичної залежності і вважається однією з найбільш згубних звичок, шкідливих для здоров'я.

Ступінь цього захворювання у різних людей різний. Незміцнілі підлітки, наслідуючи улюбленим кіногероям, батькам або старшим знайомим теж починають палити, не думаючи про наслідки. Жахає відсоток курців дітей і підлітків, який виріс з 25 до 35%.

Дітям подобається сам процес, для них це «гра в дорослих», щось на зразок ритуалу, присвяченого переходу їх у доросле життя. Більшість дітей вперше закурюють у 8 - 9 років, і для деяких вже в цьому віці куріння стає звичкою.

Пройшло вже більш як півсотні років із перших широкомасштабних і переконливих наукових досліджень, які виявили статистичний зв'язок між курінням і раком легенів та іншими захворюваннями.

Існують численні докази, що розповсюдження хронічних неінфекційних захворювань обумовлене або прогресує під впливом куріння. Але, незважаючи на це, споживання тютюнових виробів погано регулюється на відміну від наркотиків і ліків, що відпускаються за рецептом лікаря.

Тому сьогодні ми живемо у світі, де споживання тютюну щорічно вбиває близько 5 млн. людей, приблизно 110-120 тис. з яких припадає на Україну. І це число має збільшитися до 10 млн. до 2030 року, коли куріння згідно з прогнозами стане головною причиною смертей, якщо не вжити заходів щодо його врегулювання.

За оцінками ВООЗ, смертельні наслідки, кількість яких постійно росте і розповсюджується по всьому світу, викликають дві причини: ВІЛ і тю­тюн. Більшість тих смертей (70%) відбудеться в країнах, що розвиваються. Практично половина молоді, що сьогодні курить, не доживе до 70 років.

Тютюнова епідемія вже стала однією з серйозніших проблем суспільної охорони здоров'я всього світу в ХХІ столітті. Медицина сама собою не в змозі вирішити найважливіші проблеми збереження та зміцнення здоров'я, тому що це визначається багатьма факторами, а саме: факторами способу життя — на 40%; генетичними факторами — на 30%; соціальними факторами — на 15%; факторами навколишнього середовища — на 5%; і лише на 10% — діяльністю служби охорони здоров'я.

ЧОМУ НАРОДЖУЄТЬСЯ БАЖАННЯ ПОКУРИТИ?

У формуванні бажання викурити першу сигарету великий вплив мають батьки, які самі є завзятими курцями. Вони не можуть вимагати від своїх дітей того, чого самі не в змозі зробити, тому їх заборона на куріння не є авторитетним, тим більше, що діти хочуть бути схожими на своїх батьків.

Школа, на жаль, усунулася від ролі вихователя, її основною метою є навчання. Психологи вважають, що характер дитини формується в перші три роки його життя, тому відповідальність за виховання лежить в першу чергу на родині.

На звички дитини дуже великий вплив мають телевізор і комп'ютер. Свідомо чи несвідомо діти і дорослі стають бранцями віртуального світу. Наслідуючи екранним героям, які катаються на дорогих автомобілях, обіймають красивих дівчат, і при цьому елегантно курять і п'ють, вони вибирають таку ж модель поведінки.

ГЕНЕТИЧНА ЗАГРОЗА

Звичку до паління легко придбати, але дуже важко від неї позбутися. Досить часто підліткове куріння переходить у дорослий період життя. Якщо мова йде про жінку, то варто пам'ятати, що: у жінок-курців в два рази частіше народжуються діти зі зниженою масою тіла, а це, як відомо, є однією з причин дитячої смертності, у жінок-курців часто бувають передчасні пологи, викидні, народження мертвої дитини, жінкам-курцям притаманні токсикози.

У курящих жінок під час пологів спостерігаються проблеми зі здоров'ям, у матерів-курців в два рази частіше спостерігається смерть дитини, куріння жінок під час вагітності відбивається на здоров'ї їхніх дітей протягом довгого часу, навіть у семирічному віці такі діти мають менший зріст, ніж у дітей тих жінок, які не палять.

Наслідки куріння становлять загрозу і на генетичному рівні, вони позначаються на нащадках в другому і третьому поколіннях. Наприклад, вчені знайшли явний зв'язок між курінням і появою зайвої хромосоми в генотипі нащадків. Ризик появи цього явища у жінок-курців набагато вища, ніж у тих жінок, які не палять.

10-17 травня 2015 року відзначається Всеукраїнський тиждень планування сім'ї та збереження репродуктивного здоров'я, під час якого Український Центр контролю над тютюном опублікував 10 фактів про вплив куріння на вагітність, дітей і сім'ю.

- Жінки, які курять мають на 50% більшу вірогідність передчасних пологів, ніж некурці.

- Наслідками материнського куріння під час вагітності є затримка росту до народження і зниження інтелектуального потенціалу дитини після народження.

- У жінок, які курять протягом усього терміну вагітності, діти народжуються у середньому на 200 г. меншими.

- Дослідження показали, що для мам, які кидають курити, важливо, щоб тата підтримали їх тим, що самі кинули курити. Саме вагітність, за висновком дослідників, є ідеальним часом для обох батьків кинути курити.

- Куріння самої мами та її пасивне вдихання прокуреного повітря зменшує кількість грудного молока.

- Нікотин, який потрапляє з молоком до дитини, може викликати в маляти неспокій, прискорений серцевий ритм, блювання, діарею.

- Доведено, що грудне вигодовування має великий позитивний вплив на дитину. Але також і на маму – адже під час годування в її кров виділяються гормони, які відповідають за появу материнського інстинкту.

- Кинувши курити, ви не будете змушувати дитину обнімати прокурених маму і тата та дихати токсичними речовинами, які осідають на одязі та волоссі курця. Тенденція до немодності куріння серед успішних людей у майбутньому буде посилюватися — дитина дійсно переживає, що її батьки курять, бо вона постійно чує, що курити — не можна.

- 1 000 000 дитячих книжок «скурюється» в Україні щодня! Кожного дня українці лише тютюновій індустрії передають близько 33 млн. грн. купуючи сигарети. Всі ці гроші йдуть чотирьом великим іноземним корпораціям, які контролюють ринок України. Уявіть, за тиждень кожний курець «скурює» кілька хороших дитячих книжок. Скільки всього нового могли б дізнатися наші діти!

- Дослідження показують, що людина, яка кидає курити, починає вести більш здоровий спосіб життя і щодо вживання алкоголю, занять спортом, бо вона позбулася психічного вантажу куріння, який гальмував її.

КИНЬ СИГАРЕТУ!

На жаль,багатьох людей при одній тільки думці, що потрібно кинути палити відвідує страх. Думки починають нагнітати: що ж робити на зупинках, коли довго немає автобуса, чим відзначати завершену справу, як заспокоювати себе у хвилини напруги?

А слід боротися не з самим звиканням, а з причинами, які викликали це звикання, зробили його можливим. І тільки тоді ви зможете без особливого опору впоратися з будь-якою шкідливою звичкою.

Помилково вважати що фізіологічне звикання до нікотину є тим, через що ми куримо. Так, безперечно, це одна з причин куріння, але тільки одна з далеко не найбільш істотних, ну вона суттєва в тому випадку якщо ви курите 40 років і синдром відміни спричинить сильні муки і проблеми зі здоров'ям.

Помилка багатьох «бросальщиків» полягає в тому, що вони спрямовують усі зусилля на боротьбу з фізіологічним звиканням, вони вважають, що варто організму відвикнути від наркотичної речовини і проблема зникне. Здавалося б на цьому все повинно закінчиться, але чомусь при всьому при цьому для багатьох людей тут не все закінчується, через якийсь час вони починають знову курити.

Це тому що вони не приділили достатньо уваги психологічним причинам свого звикання, це і є та сама серцева, любовна прихильність до сигарети як до палички-виручалочки. Так що, радимо швидше знаходити причини, які штовхають вас до куріння і припиняти диміти, тому, поки ще не пізно - киньте сигарету!

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон