Лікування з загрозою для життя

Шпиталь для лікування й реабілітації ветеранів і бійців АТО у Херсоні перетворився на небезпечну зону.

На теренах Херсонщини десятки тисяч українських бійців вже рік обороняють рубежі від вторгнення російських окупантів з Криму. Але військового шпиталю для хворих, травмованих чи (не дай Боже) поранених захисників Міністерство оборони тут не створило, і навіть не збирається. Тож у краї на базі госпіталю інвалідів Херсона самотужки розгортають Центр надання медико-психологічних послуг для військовослужбовців та демобілізованих.

У штат лікарняного закладу ввели психолога, терапевта, спеціаліста з лікувальної фізкультури, а коштом обласного бюджету придбали нове обладнання для фізіотерапії – у тому рахунку прилад магніторезонансної терапії для реабілітації пацієнтів після поранень та вибухових травм.

Документи на апаратуру вартістю у кілька десятків тисяч гривень лікарям урочисто вручили у присутності журналістів. Але вже встановлену апаратуру тим самим журналістам чомусь дуже не хотіли показати. Запідозривши, що її немає в природі, репортерська братія стала наполягати на «побаченні» з дорогою технікою, і таки добилася свого. Отут і стало все зрозуміло: як виявилося, лікування та реабілітація ветеранів і бійців АТО у шпиталі відбувається ...із загрозою як для їхніх життів, так і для життя самих медиків!

Нове обладнання від громади встановили у фізіотерапевтичному корпусі шпиталю. А це стара двоповерхівка, збудована ще 1900 року, яка нині обвалюється по шматках просто на очах пацієнтів. У кабінеті, де тепер працює прилад магніторезонансної терапії, частина приміщення відгороджена стрічкою із виразним написом «небезпечна зона». Дах над ним протікає, але разом з дощовою водою на підлогу валяться шматки перекриття. Впаде такий на голову хворому, і жодна терапія не врятує – хіба що нейрохірург. І таких небезпечних зон із аналогічними табличками у будівлі задосить: ходи й сторожко оглядайся, наче сапер на ворожому мінному полі.

Чиновники від медиків «тримають оборону»

- Капітальний ремонт фізіотерапевтичного корпусу планували виконати ще 2008 року коштом обласного та державного бюджету. Але держава щоразу переносила його на наступний рік, а обласний бюджет за цей час спромігся тільки профінансувати заміну старих дерев'яних вікон на металопластикові. У 2008-му вартість робіт визначили на суму 3,6 мільйони гривень, тепер це вже понад 8 мільйонів, але їх і нинішнього року ніхто не обіцяв, - зітхає керівник госпіталю Валерій Тимошенко. Валерій Володимирович і сам депутат Херсонської облради, тож інтереси медиків лобіює щосили. Але якщо у скарбничці «латка на латці», нічого не вдієш.

От і голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Путілов каже: на лікування та реабілітацію демобілізованих цьогоріч з обласного бюджету додатково виділили 1,8 мільйони гривень. Але це на всі лікарняні заклади обласного підпорядкування, а не тільки на один шпиталь – бюджет, як відомо, «не гумовий».

Факт. За даними Департаменту охорони здоров'я Херсонської ОДА, з початку 2015-го курс стаціонарного лікування у медзакладах краю вже пройшли 33 військовослужбовці ЗСУ. Загалом, на медичну допомогу, обстеження й безкоштовні аналізи для учасників АТО та демобілізованих у обласних та районних лікарнях краю потрібно 2,4 мільйони гривень до кінця поточного року.

Влада Херсонщини кілька разів зверталася до керівництва Міноборони України із різними пропозиціями стосовно фінансової участі відомства країни у медичному обслуговуванні військовиків. Однак оборонне міністерство від таких ініціатив «обороняється» щосили. Наслідок: захисники Батьківщини зміцнюють здоров'я в небезпечній зоні, і лікарі з цим нічого вдіяти не можуть.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ, фото автора

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон