Жителі Херсонщини у пошуках порозуміння

Вже майже рік, одним із першочергових завдань багатьох служб Чаплинського району є допомога внутрішньо переміщеним особам.

З метою сприяння вирішенню їх проблем збиралось багато нарад, «круглих столів», зустрічей. Надано допомогу багатьом людям, які приходили кожен із своїм болем, своїм питанням та морем емоцій.

Часто першими з проблемами переселенців та інших людей, які потрапити в складні життєві обставини доводиться стикатися працівникам соціальної сфери. Їм необхідно приймати важливі та складні рішення, а також бути здатними надати психологічну підтримку людині, яка цього потребує. Це навики, які потрібно відпрацьовувати та виховувати у собі.

Навчитися справлятися з власною кризою та допомагати іншим, отримати нові навички психологічної роботи з людьми, які потрапили в кризові ситуації – саме такі завдання ставилися під час проведення спільної зустрічі в Чаплинському районному центрі зайнятості для державних службовців, які працюють з внутрішньо-переміщеними особами та особами, які потрапили у складні життєві обставини у зв'язку з АТО та окупацією території півострова Крим. Цей захід став можливим завдяки проекту «У пошуках порозуміння», який реалізовує молодіжна організація «Нова генерація» за підтримки програми Української миротворчої школи. Своїм досвідом та практиками ділилася Київський психолог Оксана Хмельницька.

Під час майстер-класу застосовувався метод соціодрами, який дозволяв учасникам та учасницям відчути на собі роль «переселенця» зі всіма супутніми проблемами та турботами, зрозуміти потреби людей в такій ситуації і очікування від представників влади.

У заході взяли участь представники центру соціальних служб для сім'ї дітей та молоді, управління соціального захисту населення, районного відділу освіти молоді та спорту, управління Пенсійного фонду України в Чаплинському районі Херсонської області, громадської організації «Чаплинський осередок ліги соціальних працівників України», редактор Чаплинського районного радіомовлення «Радіо-Степ» та шість внутрішньо переміщених осіб.

Зі слів учасників тренінгу цей перший досвід спільної зустрічі представників державних служб та внутрішньо переміщених осіб, виявився корисним, ефективним та цікавим. Ця зустріч дала можливість почути реальні проблеми усіх сторін, стала поштовхом для налагодження взаємозв'язку та співпраці, адже самі внутрішньо переміщені особи також можуть надавати допомогу. Наприклад, збирати цільові аудиторії через соціальні мережі, виявляти потреби інших, керуючись відомим принципом «Рівний - рівному».

У частині тренінгу, присвяченій емоційному стану самих працівників державних установ, були практичні вправи, у тому числі тренер запропонувала застосувати техніки легітимізації почуттів, вправи з техніками дихання та техніку «Безпечне місце», які дозволяють зняти емоційне напруження та самостійно покращити свій психологічно-емоційний стан.

Загалом зустріч виявилась вдалою, а представники соціальних служб отримали цінний досвід, який зможуть застосовувати в щоденній роботі.

Херсонський обласний центр зайнятості

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон