Наталія Васильєва
Кандидат біологічних наук, доцент кафедри медицини та фізичної терапії Херсонського державного університету

Що треба знати херсонцям про аутизм

Що треба знати херсонцям про аутизм
2 квітня - Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму

Аутизм (розлади аутистичного спектру (РАС) – це стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Його неможливо вилікувати, проте з часом можна скоригувати і адаптувати людину до соціального життя.

Розлади аутистичного спектру починаються у дитинстві, проте зберігаються у підлітковому і дорослому віці. У більшості випадків ці стани проявляються у перші 5 років життя.

Люди з аутизмом можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому.

Рівні розумової діяльності у людей з РАС варіюють в надзвичайно широких межах – від важкого порушення функцій до чудових невербальних когнітивних навичок. Такі діти проявляють здібності – іноді просто геніальні – до малювання, музики, конструювання, математики тощо. При цьому інші сфери життя не будуть цікавити дитину.

На сьогоднішній день аутизм, напевно, сміливо можна назвати одним з найбільш «зачарованих» психічних розладів в дитячому віці. І не тільки тому, що таких дітей часто називають «зачарованими», а ще й тому що до сих пір невідомо що є причиною його виникнення і що саме порушується у такої дитини. Існують різні теорії, але, жодна з них не може цілком і повністю пояснити природу даного розладу.

Зверніться до лікаря, якщо ви стали помічати у своєї дитини такі особливості:

- дитина не відгукується, коли її звуть по імені;
- не може пояснити, чого вона хоче;
- не виконує вказівки дорослих;
- відчуває затримку темпів мовленнєвого розвитку, також не лепече і не гулить у віці 12 місяців;
- періодично з'являються порушення слуху;
- не розуміє, як грати з тією чи іншою іграшкою;
- погано встановлює візуальний контакт;
- не посміхається іншим;
- не робить вказівних жестів, не махає рукою, не робить хапальних або інших рухів у віці 12 місяців;
- не говорить окремі слова в 16 місяців;
- не промовляє фрази з двох слів в 24 місяці;
- спостерігається втрата мовленнєвих чи соціальних навичок в будь-якому віці.

Важливо пам'ятати аутизм - стан, який вимагає постійного лікування. Програма лікування може змінюватися при розвитку індивідуума.

Сім'ї повинні остерігатися програм лікування, які дають помилкову надію на зцілення. Не існує ще таких ліків, які б повністю довели свою ефективність при лікуванні аутизму. Немає ліків вилікувати аутизм, немає і достатнього рівня готовності суспільства прийняти дітей з особливостями розвитку в свої ряди, а це для дітей і їх батьків набагато важливіше, ніж пошук чарівної таблетки.

Сучасні підходи в діагностиці та реабілітації дітей з аутизмом розладами вимагають тісної взаємодії освітньої, соціальної та медичної систем, громадських організацій, наступності у взаємодії реабілітаційних структур і підрозділів Міністерства охорони здоров'я, які надають психіатричну допомогу дітям.

Наталія ВАСИЛЬЄВА
кандидат біологічних наук, доцент кафедри медицини та фізичної терапії
Херсонського державного університету
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон