Лариса Польская

Всю сознательную жизнь занимаюсь общественной работой, последние десять лет прилагаю усилия к развитию благотворительности в херсонской громаде. Хочу, чтобы люди были внимательнее друг к другу, добрее что-ли... А еще – чтобы поняли, что только вместе мы можем что-либо изменить

В Херсоні діє «Школа громадської дії»

В Херсоні діє  «Школа громадської дії»
У Херсонській області продовжується реалізація освітнього проекту для громадських активістів «Школа громадської дії»,спрямований на підвищення професійного рівня активних місцевих мешканців у вирішенні найважливіших потреб їх розвитку та поліпшенні умов життя.

Про це йшлося на обласному семінарі, що відбувся 15-16 квітня 2014 року за участі фахівців Українського Незалежного Центру політичних досліджень М.Лациби, А.Шимчук, К.Манжай, І.Лукері за підтримки Міністерства закордонних справ Данії та Програми розвитку ООН в Україні. Від області співорганізатором заходу виступив Херсонський обласний благодійний фонд «Захист».

На семінарі було представлено план дій різних груп населення щодо проведення мирних зібрань, презентовано алгоритм реалізації таких правових інструментів, як громадські слухання та експертиза місцевих нормативно-правових актів,, консультації з громадськістю, загальні збори громади та впровадження місцевих ініціатив.

Були розглянуті життєво важливі для громадськості питання: як впливати на рішення місцевої влади як контролювати чесність державних закупівель, як впливати на формування міського бюджету і контролювати його видатки. Під час семінару було презентовано рекомендації щодо отримання публічної інформації в органах влади усіх рівнів. Окрему увагу було приділено можливості об'єднання в різноманітні громадські об'єднання – громадські організації, благодійні фонди та органи самоорганізації населення.

За словами керівника Програми розвитку громадянського суспільства Українського Незалежного Центру політичних досліджень Максима Лациби, будь-які позитивні дії, спрямовані на формування партнерства із владою – в руках самих активістів, адже від професійної побудови діалогу залежить кінцевий результат.

Приємним сюрпризом під час семінару стали «нові обличчя» активної громадськості та щира зацікавленість: захід відвідало понад 40 осіб з числа людей з активною життєвою позицією, готових вчитися та використовувати набуті знання, у тому числі зі Скадовського, Цюрупинського, Чаплинського, Білозерського районів Херсонщини. Важливість такого навчання сьогодні все більше розуміють активісти.

З одного боку, обмеженість та непрозорість місцевих бюджетів привчила людей не чекати допомоги від місцевої влади, з іншого – наявна певна пасивність населення, зневіра у корисність будь-яких заходів, спрямованих на побудову кращого життя власними силами. Проте, переважна більшість має щиру надію на позитивні зміни у суспільстві, які здійснюватимуться за їх безпосередньої участі.

Лариса Польська

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА
Освітній проект «Школа громадської дії» впроваджується Українським Незалежним Центром політичних досліджень та має на меті створити передумови для довгострокового соціального та економічного розвитку на місцевому рівні шляхом посилення місцевого врядування за широкої участі громадян на території України. Задля досягнення поставленої мети використовується методика активізації місцевих мешканців, органів державної влади та місцевого самоврядування, НУО щодо прийняття спільних рішень та розподілу ресурсів та контролю за їх використанням.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон