Хто розікрав кошти на реконструкції дитячого басейну в Херсоні

басейн, суд, крадіжка

Справу про розкрадання бюджетних коштів на реконструкції басейну в Херсонській школі № 46 вже передано до суду. Перше засідання призначено на 27 лютого о 10:15 у Херсонському міському суді. Матеріали кримінального провадження розглядатиме суддя Костянтин Рєпін.

Довгоочікуваний басейн

Басейн при 46 школі збудували ще в далекому 1989 році, він розташований на території Херсонського клубу дитячо-юнацької підготовки №4, але далеко не всі мешканці Житлоселища пам’ятають його працюючим.

Нарешті, у 2012 році міська рада виділила кошти на його реконструкцію. Але грошей вистачило лише на ремонт чаші. Цього виявилося замало для запуску басейну, треба було ще збудувати опалювальну систему для підігріву води.

Батьки дітей декілька років оббивали пороги міськради з проханням завершити будівництво басейну. І лише наприкінці 2016-го влада знайшла потрібні кошти та оголосила торги на будівництво прибудови. На той час вартість робіт становила 7 561 718 гривень. У тендері взяли участь два підрядники, перемогло приватне підприємство «Рдаллер Інвест».

На той час переможця торгів було «прописано» в Херсоні на проспекті Ушакова, власником в Єдиному реєстрі юридичних та фізичних осіб значився херсонець Артем Сергійович Калусовський, а директором – киянин Максим Володимирович Біленко.

Фірма працювала лише 2 роки, але проблем з законом не мала та не викликала ніяких підозр.

Наприкінці 2017 року оновлений басейн відкрили для відвідувачів. До речі, збудували опалювальну систему без порушення строків.

Басейн працює і зараз, у ньому безкоштовно займаються учні 46 школи та діти, які відвідують клуб.

Сумнівні договори

Але працюють і правоохоронці - вони розслідують справу про розкрадання бюджетних коштів на реконструкції саме цього довгоочікуваного басейну.

Кримінальне провадження розпочали ще до того, як закінчилося будівництво – у вересні 2017 року. Тоді правоохоронці виявили, що фірма-підрядник орендувала у товариства «Укртрейд альянс» обладнання та техніку, яких насправді у товариства не було. Крім того, в документах фігурувала нереальна кількість робітників, задіяних у будівництві, - у 5 разів більше, ніж було насправді. А головне, що ще встановили – завищення вартості робіт.

Наразі директора підприємства звинувачують у привласненні майже 900 тис. гривень (856 181 грн).

«Цап-відбувайло»?

Звинувачення у скоєнні злочину ( розкраданні бюджетних коштів) співробітники Корабельного відділення поліції пред’явили пану Біленку в середині січня 2020 року.

Якщо Максима Біленка визнають винним, то йому загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 12 з конфіскацією майна. А, крім того, він має повернути всі вкрадені кошти.

Однак чоловік не визнає своєї вини. Він стверджує, що розрахунки між підприємством та замовником були чесними. Те, що йому приписують розкрадання майже 900 тис. грн – неправда. Можливо, експерти, які перевіряли якість робіт, просто помилилися у розрахунках.

Але основне, на чому наголошує Максим Біленко, - він не збагатився на замовленні, а, навпаки, зубожів.

За словами звинуваченого, він навіть вимушений мешкати у друзів, адже продав власне житло, щоб вкласти ці кошти в початок будівництва проєкту. Бо органи місцевого самоврядування розраховуються по факту – платять, коли підприємець вже щось зробив. Чоловік каже, що є простим підприємцем та заробляє щонайбільше понад 10-15 тисяч гривень в місяць. Він єдиний, хто працює в родині, має на утриманні дружину та двох дочок-студенток.

Але найцікавіше у цієї справі інше – хто ж насправді отримав «бонуси». Адже мало ймовірно, що експерти помилилися у розрахунках. Крім того, дивні справи відбуваються й навколо офіційного «статусу» ПП «Рдаллер Інвест».

Поки йшло досудове слідство, фірма-підрядник у лютому 2018 року встигла змінити і директора, і власника. Тепер це одна людина – Володимир Вельмушкин (він значиться керівником у 7-ми товариствах, 2 із яких зареєстровані в Херсоні). Змінилася і адреса реєстрації, «Рдаллер Інвест» «переїхала» до Києва. І наразі фірма (вже з новим власником) фігурує ще й в іншій кримінальній справі – про фіктивні підприємства, які начебто були створені задля розкрадання коштів, виділених на будівництво, реконструкцію, капітальний та поточний ремонт об’єктів інфраструктури м. Херсона протягом 2015-2017.

Дивний збіг, чи не так?

Вгору

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон