Дементий Белый

Председатель Херсонской областной организации «Комитет избирателей Украины», журналист, политолог, общественный деятель

Виборчі комісії На Херсонщині: перевага за пропрезидентськими партіями

Виборчі комісії На Херсонщині: перевага за пропрезидентськими партіями
Як відомо, 6 вересня ЦВК створили територіальні виборчі комісії обласного, районного та міст обласного значення. На Херсонщині були створені 23 виборчі комісії (Херсонська обласна, вісімнадцять районних та чотири міських – у Херсоні, Каховці, Новій Каховці та Голій Пристані).

Чи змогли партії заповнити всі посади в комісіях?

На цих виборах комісії формуються у складі від дев'яти до вісімнадцяти осіб. У максимальному складі (18 осіб) сформовано менше половини з усіх комісій - дев'ять з двадцяти трьох. Одинадцять комісій сформовані у складі від 15 до 17 членів.

У мінімальному складі сформована Голопристанська районна виборча комісія. Й на першому ж засіданні у цій комісії були присутні усього п'ять з дев'яти членів. Тому, мінімальний склад в цій комісії може ускладнити проведення виборів до Голопристанської районної ради.

Друга за кількістю членів є також Голопристанська, але міська виборча комісія. Вона має дванадцять членів. Ймовірно, Гола Пристань не дозріла до свого статусу міста обласного значення. Й це може спричинити проблеми під час виборів.

В цілому, політичні партії спромоглися заповнити вакантні посади у виборчих комісіях, що полегшить організацію виборчого процесу.

Політичне розмаїття у виборчих комісіях

В комісіях представлено двадцять три політичні партії, з яких п'ять політичних сил отримали 76% всіх місць. Це Блок Петра Порошенка (18% місць), ВО «Батьківщина» (18% місць), «Опозиційний блок» (17%), «Народний фронт» (12%) та Радикальна партія Олега Ляшка (11%).

Якщо врахувати, що Блок Петра Порошенка, Народний фронт та УДАР вирішили об'єднатися, то саме ця президентська політична сила отримала найбільшу кількість місць у виборчих комісіях першого рівня в Херсонській області, а саме 114 місць, або 30%.

Блок Петра Порошенка отримав й більше всього керівних посад – 14 з 69, а саме чотири посади голів комісії (Херсонська обласна, Генічеська, Нижньосірогозька, Іванівська районні виборчі комісії), п'ять заступників та п'ять секретарів.

На одну посаду менше у «Опозиційного блоку» - 13. «Опозиціонери» отримали також чотири посади голів комісій (Каховська міська, Бериславська, Високопільська, Чаплинська), шість заступників та три секретаря комісії.

12 керівних посад отримала ВО «Батьківщина», з яких чотири посади голови комісії (Голопристанська міська, Каховська, Нововоронцовська та Скадовська районні комісії), п'ять заступників та три секретаря комісій.

11 керівних посад у «Народного фронта» - три посади голів комісій (Великоолександрівська, Голопристанська та Горностаївська районні), дві посади заступника, шість секретарів комісій.

7 керівних посад у Радикальної партії Олега Ляшка – три посади голови ( Білозерська, Великолепетиська та Новотроїцька районні), одного заступника та три посади секретаря комісій.

Таким чином, ті ж п'ять політичних партій, які отримали більше усього місць в комісіях, вони ж отримали й найбільшу кількість керівних посад – 83%.

Подібна монополія є природньою, бо згідно закону про місцеві вибори гарантовані місця у виборчих комісіях отримали партії, що мають фракції у парламенті. Всі вакантні місця заповнюються за поданням місцевих осередків інших партій, а у разі потреби проводиться жеребкування.

Якщо знову взяти до уваги особливості політичного блокування, то пропрезидентські політичні сили мають перевагу й у розподілі всіх керівних посад. Блок Петра Порошенка, Народний Фронт та УДАР отримала 26 з 69 керівних посад, або 38% у тому числі сім посад голів комісій.

«Майданівські» партії не цураються залучати колишніх регіоналів по своїм квотам

Представники Комітету виборців зробили експрес-аналіз попереднього виборчого досвіду членів виборчих комісій. Подібний аналіз є досить фрагментарним, бо повних баз даних членів виборчих комісій не існує у вільному доступі.

Спираючись на відкриті відомості складів окружних виборчих комісій, які формувалися у Херсоні, Новій Каховці, Каховці, Бериславі та Цюрупинську, відомостей про довірених осіб, а також Люстраційного списку членів виборчих комісій, які були помічені у недоброчесній поведінці (список був складений КВУ у квітні 2014 року), можна зробити наступні висновки:

На момент публікації списків членів виборчих комісій, з «майданівських» політичних партій – лише УДАР та Блок Петра Порошенка не скористалися послугами колишніх членів виборчих комісій, які мають сумнівну репутацію або працювали на Партію Регіонів. Але вже 10 вересня у Блоці Петра Порошенка «виправили» ситуацію та замінили голову обласної виборчої комісії на колишнього регіонала, якого у 2010 році критикували за факти порушень норм виборчого права.

З інших «майданівських» партій найчастіше подавали діючих та колишніх регіоналів та комуністів представники Радикальної партії Олега Ляшка (помічені чотири особи, при чому одна – із Люстраційного списку КВУ) та «Батьківщини» (три особи). Народний фронт подав від своєї партії одну особу, яка багато років працювала у виборчих комісіях від імені регіоналів.

До речі, найбільш політично послідовні представники Опозиційного блоку та Нашого краю. Ми не зафіксували жодного випадку, щоб від цих партій у комісії потрапили представники «майданівських» партій.

Жінкам у нас всюди дорога

80% членів територіальних виборчих комісіях Херсонської області є жінки. Вони переважають на всіх посадах у комісіях та у всіх вікових групах. Жінки це – 19 голів, 20 заступників, 20 секретарів та 243 члена комісії. Чоловіків на керівних посадах на порядок менше – 4 голови, по 3 заступника та секретаря.

Щодо віку. Два члени комісії мають по 78 років. Це Міра Всеволодівна Черній, яка представляє у Скадовській районній виборчій комісії Блок Петра Порошенко, та Григорій Єрвенович Крігер, який представляє у Чаплинській районній виборчій комісії ВО «Свободу»

Три члени виборчих комісій мають по 19 років. З них одна – Євгенія Лілік з Горностаївки є наймолодшим в області заступником голови комісії, представницею ВО "Батьківщини".

Дементій БЄЛИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон