В Олешках на Херсонщині готуються оголосити надзвичайну ситуацію через відсутність опалення

Олешки, надзвичайна ситуація, Голос україни
Без теплих батарей напередодні зими залишилися 632 родини з дітьми, котрі мешкають у єдиному мікрорайоні висотної забудови Житлоселище міста Олешки.

Котельня, яка опалювала 21 багатоповерхівку, тут є, але газ для неї не постачають через борги споживачів у 10 млн грн. Тепер уже колишня муніципальна влада запустила перехід на тверде паливо. Але придбаний котел виявився малопотужним - він розігріває воду в системі тільки до тридцяти градусів. Цього достатньо, щоб вберегти трубопроводи від "розморожування" взимку, але обмаль, щоб обігріти квартири, надто на горішніх поверхах.

Тому в Олешках обговорюють можливість оголошення надзвичайної ситуації місцевого рівня. А рятувальники думають, як обігріти земляків підручними засобами.

"Поки що триває підготовка до оголошення надзвичайної ситуації - вона доволі копітка. Звичайно, у разі потреби ми можемо виставити під багатоповерхівками й пункти тимчасового обігріву. Але зрозумійте: для такої кількості людей цього замало. Для розв'язання проблеми потрібна допомога на всіх рівнях", - зазначив власкору "Голосу України" начальник підрозділу ДС НС у Олешківському районі Херсонщини, підполковник Сергій Іванча.

"Я особисто виїжджав до Олешків. Можна визнати, що ознаки надзвичайної ситуації там є. Адже твердопаливний котел, що його недавно встановили у тамтешній котельні, тримає потужність у півмегавата, тоді як потрібно в чотири рази більше. Надалі ситуацію вивчатиме експертна комісія, за потреби звернемося до уряду", - продовжує заступник голови регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вадим Чабан. - Хоча на мою особисту думку, питання тут суто управлінське: потрібен новий котел - придбайте. Немає грошей - позичте".

Утім, комунальна проблема в Олешках наклалася на зміну керівництва міськради. Після виборів до органів місцевого самоврядування тут уже інший склад депутатського корпусу, і міський голова, звільнилися члени його команди. Тож їм і претензій ніби висунути не можна, а новий склад міськради тільки вникає у курс справ. І також нарікає, що в муніципальній скарбничці коштів катма.

До речі, на межі опалювальної кризи перебував і Херсон, і також через борги за постачання й транспортування газу. Місцевій ТЕЦ опломбували важіль на трубопроводі блакитного палива, й розпломбували його тільки перед самим днем голосування на виборах. При цьому газова організація зробила це, тільки поступившись політичному тиску - адже борги їй так і не відшкодували, й договору про їх реструктуризацію не уклали.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон