Керівник поліції Херсонщини Олександр Прокудін: Для людей насамперед важлива їх захищеність

Херсонщина, поліція, керівник
На початку нового 2022 року "Херсонці" поспілкувалися з начальником Головного управління Національної поліції в Херсонській області Олександром Прокудіним:

- Олександре Сергійовичу, з якими результатами поліція Херсонщини зустрічає новий 2022 рік?

- З об’єктивних причин 2021 можна назвати роком викликів. І не лише для поліції, а й загалом для всіх жителів Херсонщини. Через тривалу епідемію коронавірусу спосіб життя людей суттєво змінився. Поліцейські при цьому вже понад півтори роки перебувають у групі ризику і працюють у посиленому режимі.

Та незважаючи на труднощі, колектив злагоджено працює, що дозволяє тримати криміногенну обстановку в області на контролі. Підтвердженням цього є кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень, яка неухильно зменшується упродовж останніх 3 років. За 12 місяців 2021 року кримінальних правопорушень зареєстровано на 23% менше (9 296) ніж за аналогічний період 2020 року (12 135).

Зазначу, що в 2021 році на 21% зменшиласть кількість особливо тяжких злочинів (з 228 до 181). Зокрема, в області поменшало вбивств, розбоїв, грабежів, крадіжок, незаконних заволодінь транспортними засобами. Це не просто голословні заяви, це - кропітка робота поліційських, яка дозволила тримати під контролем оперативну обстановку, не допустити загрозливих змін у динамиці та структурі злочинності.

У 2021 році ми покращили розкриття злочинів. Так, розкриті 100% умисних вбивств та умисних тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть, 89% пограбувань, 53% крадіжок, 93% розбійних нападів, 76% незаконних заволодінь транспортних засобів. У сфері незаконного обігу наркотиків на 4% більше знищено посівів нарковмісних рослин. Разом з усіма правоохоронними органами в прикордонній Херсонщині особливу увагу приділяємо вилученню незаконної зброї, боєприпасів та вибухових речовин.

У суспільстві підвищену небезпеку становлять корупція та організована злочинність. Упродовж 2021 року нами виявлено та закінчено 9 кримінальних проваджень відносно організованих злочинних груп, у складі яких 31 особа (з яких 9 організаторів та 21 виконавців) вчинили 62 злочини, із них 58 тяжкі та особливо тяжкі злочини та 1 з ознаками корупції.

Органи та підрозділи поліції області виявили 54 кримінальних корупційних правопорушень, із яких 31 – з категорії тяжких та особливо тяжких. По 54 розслідування закінчено та обвинувальні акти направлені до суду.

Встановлена сума матеріальних збитків, заподіяних кримінальними корупційними правопорушеннями, складає 23,7 млн грн.
Відшкодовано майже 285 тис. грн, накладено арешт на майно на 21, 9 млн грн.

- Які заходи вживає поліція Херсонщини, щоб громадяни відчували себе захищеними?

- Дійсно, для людей насамперед важлива їх захищеність, і, зокрема те, як її забезпечують правоохоронні органи. Безпеку в усіх сферах життя зараз проголошено приорітетом в нашій державі. Як зазначив Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, кожен громадянин України повинен почуватися у безпеці, де б він не жив.

Для досягнення цієї мети поліцейські Херсонщини працюють у багатьох напрямках:

«Безпечне місто»

- Ми розвиваємо систему відеонагляду та відеоаналітики «Безпечне місто». Вона є надзвичайно результативною у створенні безпекового простору. Для ефективної боротьби зі злочинами ми застосовуємо сучасні інноваційні цифрові сервіси. Досвідчені поліцейські проводять весь комплекс необхідних слідчих дій та оперативно-розшукових заходів, аналізують відеозаписи із численних камер спостереження в районі вчинення злочинів та на шляхах можливого відходу зловмисників, здійснюють перевірку на причетність до вчинення цих злочинів по базам даних раніше судимих осіб та тих, хто мають зв’язки у кримінальному середовищі.

Завдяки злагодженій роботі всіх служб, задіяних у реалізації проєкту «Безпечне місто», на Херсонщині минулого року стало на 39% менше розбійних нападів, на 50% менше незаконних заволодінь транспортними засобами. На третину зменшилася кількість крадіжок та пограбувань. Упродовж року до підрозділів ГУНП надійшло 669 заяв про безвісне зникнення неповнолітніх, вжитими заходами усі діти розшукані.

Офіцер громади

- У Херсонській області з вересня 2021 року активно впроваджується ще одним пріоритетний напрямок роботи – проєкт «Поліцейський офіцер громади». Як зазначив Голова Нацполіції Ігор Клименко, впровадження інституції офіцерів громади покликане підвищити у людей довіру до правоохоронців. Адже постійна присутність надійного помічника та захисника безпеки в кожній громаді сприяє ефективній протидії злочинності.

«Свій» поліцейський у громаді оперативно реагує на проблеми, що виникають у мешканців. Якщо він добре знає потреби жителів, його сприймають, йому довіряють.

У вересні 2021 поліція Херсонщини підписала з 24 головами ОТГ Меморандуми про співпрацю щодо впровадження проєкту «Поліцейський офіцер громади». Зараз 21 поліцейських офіцерів громади проходять спеціальне навчання в ХНУВС і вже у лютому 2022 вони розпочнуть свою роботу. У той же час в рамках «пілотного проєкту» дві територіальні громади області - Олешківська та Хрестівська вже мають своїх поліцейських офіцерів громади і мешканці цих громад дуже задоволені якістю надання поліцейських послуг.

Співпраця поліції із громадами

- Для створення безпечного середовища громади необхідна ефективна взаємодія між поліцією, населенням та місцевими органами влади. У нас вже є успішні кейси співпраці: комунікація між зацікавленими сторонами та досвід сумісного вирішення безпекових завдань територіальних громад.

Місцеві органи влади повинні створити умови для ефективної роботи поліцейських, розробляти та ухвалювати необхідні місцеві стратегії (програми) безпеки.

Також ми за активну співпрацю з громадськістю. Для цього ми створили чати в соцмережах. Виявилось, що у нас багато активних та пильних громадян. Вони дзвонять, пишуть, просять розібратися, перевірити. У наш телеграм-канал «Безпечна Херсонщина» щодня надходить велика кількість інформації. Кожне повідомлення береться на контроль та перевіряється. Люди інформують про порушення правил дорожнього руху, незаконну торгівлю, про громадян, які, можливо, вчинили правопорушення. Це дуже крута форма віртуальної комунікації і вона дійсно працює.

«Безпечне дитинство»

- Поліція усвідомлює відповідальність за те, якими виростуть наші діти – майбутнє нашої країни. Ми працюємо над тим, щоб школи стали центрами безпеки. Там не має бути місця випадкам булінгу, поширенню наркотиків, реалізації алкоголю та сигарет біля навчальних закладів.

Повірте, у мене душа болить за дітей. Їх треба підтримувати у скрутних ситуаціях, проводити профілактичні бесіди у закладах освіти, не дати дітям зійти на шлях правопорушення та злочину. Також дуже важливо з раннього віку розповідати, наскільки необхідна та відповідальна робота поліцейського. Тоді у майбутньому у правоохоронців із громадянами буде взаємоповага та співпраця задля їх безпеки.

З домашнім насильством можна боротися лише небайдужістю

- Проблема насильства у сім’ї також стала приорітетним напрямком у роботі поліції. Працівники сектору протидії домашньому насильству главка поліції Херсонщини у 2021 році здійснили 13 277 виїздів на повідомлення громадян про домашнє насильство. Кривдникам винесли 2 517 термінових заборонних приписів, склали 5 229 адміністративних протоколів про домашнє насильство за ст. 173-2 КУпАП, надали медичну допомогу 1 652 громадянам.

Поліцейські не лише реагують та припиняють факти домашнього насильства. Вони допомагають постраждалим, що потрапили до Кризового центру, передають туди жіночі та дитячі речі, іграшки, засоби особистої гігієни, продукти та дитяче харчування. Адже в деяких випадках жінки уходять з дому без необхідних речей.

Поліція Херсонщини докладає чимало зусиль для того, щоб жертви домашнього насильства (ті, хто вже звернувся по допомогу, і ті, що поки не наважуються це зробити) знали КУДИ звертатись, ХТО допоможе (окрім поліції – це і лікарі, психологи, юристи тощо) і ЯК себе поводити.

Протидія незаконній реалізації підакцизних товарів

- Ще один приорітет діяльності поліції - протидія нелегальній торгівлі палива, лікеро-горілчаних та тютюнових виробів.
У Херсонській області поліцейські постійно перевіряють ринки, магазини, кіоски та місця можливої стихійної торгівлі. Тільки в грудні 2021 із незаконного обігу було вилучено майже 8 тон алкогольних напоїв і понад 78 тисячі пачок тютюнових виробів на загальну суму 4 мільйони гривень. Наразі за цими фактами тривають кримінальні провадження.

Шахраї йдуть у Інтернет

- Щодо проблеми захищеності літніх людей. В багатьох випадках це зв’язане із шахрайствами. У минулому році на Херсонщині спостерігається зростання дистанційних шахрайств. Зловмисники обманюють людей в інтернеті або по телефону - запитують секретні дані банківських карток або маніпулюють на родинних почуттях жертви.
Останнім часом на території області розповсюдженими видами шахрайств стали: представлення банківськими працівниками, купівля-продаж товарів через інтернет, «родичі в біді», представлення соціальними та іншими працівниками.

Ми збільшили питому вагу розкриттів шахрайств до 38,9% проти 33,2% у попередньому році, проводимо велику профілактичну роботу, роздаємо пам'ятки, попереджуємо через ЗМІ та соціальні мережі. Але люди все одно попадаються на хитрощі зловмисників. Мені запам’ятався розпач 85-річної пенсіонерки, яка напередодні Нового року стала жертвою шахраїв. Жінка втратила 25 тисяч гривень, і для неї це був великий удар.

Перевірки COVID-документації покладено на поліцію

- Актуальною проблемою наразі є перевірки наявності та достовірності COVID-документації, які покладені державою на Національну поліцію України у рамках заходів щодо профілактики поширення COVID-19.

Поліцейські в межах своїх повноважень перевіряють дотримання карантинних норм у громадському транспорті, закладах громадського харчування, промислової торгівлі та побутового обслуговування, у торговельно-розважальних центрах, закладах культури та освіти, спортзалах та інших об'єктах. Також під час патрулювання ми перевіряємо наявність та достовірність COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів.

Для перевірки ковід-паспортів поліцейським Херсонщини встановили на планшети спеціальне програмне забезпечення, що дозволяє зчитувати QR-код з міжнародних та внутрішніх сертифікатів вакцинації. Водночас, крім поліції, перевірку COVID-сертифікатів здійснюють й інші служби, насамперед – служба Міністерства охорони здоров'я та Держпродслужба.

- Олександр Сейгійович, що ви побажаєте мешканцям Херсонщини у новому 2022 році?

- Хочу побажати, щоб кожен з вас розпочав новий рік з любов’ю у серці, вдячністю і вірою в себе! Переможного миру нашій країні, миру нашим родинам! Бережіть себе, своїх рідних і близьких!

- Дякуємо за змістовну розмову. І Вам всього найкращого у новому році!

Спілкувалась Тетяна САФОНОВА
"Херсонці"


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон