Перший на Херсонщині поліцейський офіцер громади розказав про плани роботи

Херсонщина, поліція, офіцер
Нагадаємо, днями у селі Долинське на Херсонщині відкрили нову поліцейську станцію. Відтак, у мешканців Хрестівської територіальної громади з’явився свій поліцейський офіцер, який відповідатиме за безпеку, спокій і захищеність жителів ОТГ, за правопорядок на ввіреній йому території.

На посаду поліцейського офіцера громади (ПОГ) Хрестівської ОТГ призначений Ігор Кузнєцов - 37-річний капітан поліції, після служби в лавах армії він закінчив Одеське училище професійної підготовки працівників міліції, а згодом і Херсонський юридичний інститут Харківського нацуніверситету внутрішніх справ за спеціальністю «Правознавство». У правоохоронних органах – з 2005 року.

Хто ж він такий – поліцейський офіцер громади, у чому його головна місія?... Ми поспілкувалися з Ігорем Кузнєцовим:

- Ігорю Леонідовичу, знаємо, що Ваш стаж у правоохоронних органах – понад 15 років, за ці роки працювали на різних посадах, останнім часом були інспектором сектору реагування патрульної поліції (СРПП). Чому вирішили стати, шерифом і чому саме у Хрестівській громаді?

Ну, чому саме ця громада – тут все просто. Я народився і виріс у селі Надеждівка, яке знаходиться на території Хрестівської ОТГ і, власне, у цьому районі я завжди й працював. Це моя земля, мені тут близьке все і всі, знаю багато, майже половину людей.

А змінити посаду вирішив, мабуть, тому що люблю працювати безпосередньо з людьми, прагну допомогти кожному, довести кожну справу до кінця. На відміну від служби у патрульній поліції, тепер у мене для цього буде більше і часу, і можливостей.

- Я так розумію, що призначенню на посаду ПОГ передував конкурс. Наскільки складно було, чи були конкуренти?

Так, звичайно, був і конкурс, і конкуренти. Разом зі мною на цю посаду претендували ще два чоловіка, але на певних етапах вони не впоралися. Щодо конкурсного відбору, то почалося все зі співбесід - з керівництвом нацполіції області, з керівництвом ОТГ.

Потім були тести, заліки і фінальна співбесіда вже в Одесі. Коли це пройшов, довелося поспілкуватися з поліграфологом.

- Цікаво, що питали?

Були різні запитання, зокрема – чи вживав наркотики, чи брав хабарі… І ось вже після проходження поліграфу я отримав виклик на навчання з підготовки ПОГ у Харківський університет внутрішніх справ.

Важко було залишити на кілька місяців родину – дружину, сина-одинадцятикласника і 3-річну донечку. Але, на сімейній раді ми вирішили, якщо є бажання бути офіцером громади, і вже пройдено такий шлях, то зупинятися не можна - поїхав вчитися у рідний уже університет.

- Чому особливому навчали у Харкові, з огляду на новий напрямок роботи?

Багато чому - ювенальна превенція, кримінальне, адміністративне право, оформлення ДТП. Дуже фахово давали знання щодо надання першої медичної допомоги.

- Схоже, Ви тепер просто універсальний поліцейський, обов’язки у Вас, що називається, «від» і «до»…

Так, у мене зараз буде така робота, що маю фахово і оперативно зорієнтуватися у будь-якій ситуації. Саме я маю надати кваліфікацію пригоді, що сталася, і вже за необхідності викликати колег того чи іншого сектору з райвідділу поліції. А щодо обов’язків, то я виконуватиму функції і патрульного, і дільничного, і фахівця з превенції…

- Ігорю Леонідовичу, що скажете про умови Вашої нової роботи?

Умови на станції мене влаштовують, все необхідне для роботи є – зручний, сучасний офіс, службовий автомобіль. А головне, що є помічники – громадське формування з яким працюватимемо щодо охорони громадського порядку.

- Як вважаєте, яке Ваше головне завдання на посаді ПОГ і який основний критерій оцінки Вашої роботи?

Головне завдання – це налагодження взаєморозуміння, співпраці і комунікації з населенням. А критерій оцінки моєї роботи – це довіра людей до мене як до співробітника поліції. Переконаний, що маю працювати на випередження, превентивно, і чим менше правопорушень і протоколів, значить тим краще я працюю.

- А скільки людей будете обслуговувати?

Населення, за розподілом, має бути 6-7 тисяч, але якщо буде 8-9 тисяч, нічого страшного. Людей знаю, вони знають мене, а з тими, кого ще не знаю, буду знайомитися.

- От, до слова, про знайомство, про комунікацію… Як плануєте її налагоджувати, чи вже зустрічалися з кимось? Чи є порозуміння з боку місцевої влади?

Комунікацію треба налагоджувати, вважаю, лише у такий спосіб – перезнайомитися з кожною родиною особисто. Щоб і вони мене знали, що називається в обличчя, і я їх. І не просто в обличчя, адже скільки людей, стільки й думок, маю вислухати і взяти до уваги всі. Телефон мій не буде секретом для будь-кого з жителів громади. Людям, з якими вже встиг поспілкуватися, пояснюю, що буду постійно поруч з ними, що довіра людей – це пріоритет для мене, щоб ми один одного розуміли. Випадки бувають різні – я повинен заспокоїти людину уникнути ескалації конфлікту.

У Долинському, в інших селах зустрічався з керівництвом села, ОТГ, спілкувався з директором підприємства «Долинское» Володимиром Хвостовим, який значною мірою підтримує проєкт «Поліцейський офіцер громади» , власне, реалізує його. Порозуміння і підтримка з усіх боків, в тому числі й з боку райвідділу поліції є, всі ми налаштовані на ефективну співпрацю в одному напрямку. Питань і у мене, і у них багато, будемо вирішувати спільно.

- Можливо, люди вже Вам казали про те, що їх найбільше турбує, як оцінюєте правовий клімат у громаді, чи є проблеми, на які треба звернути першочергову увагу?

Був вже у кількох школах. Дуже важливо, що в виконавчих органах ОТГ є соціальний відділ, що працює з сім’ями, які опинилися у складних обставинах. Це суттєва для мене допомога. Знаю, що є такі родини, де батьки зловживають алкоголем, а діти днями представлені самі собі. Будемо працювати спільно з фахівцями з соцзахисту, вчителями, психологом. Діятимемо в рамках закону, за необхідності будемо складати адмінпротоколи, направляти до суду, бо ж проблему треба вирішувати - діти не мають залишатися без уваги і бути в небезпеці.

Щодо ситуації загалом, то як скрізь – є дрібні порушення, крадіжки самогоноваріння… От листя – проблема, люди його спалюють, заїжджаєш в село, дим стоїть. Люди скаржаться, що не вивозять, готові навіть сплачувати за таку послугу. Треба вирішувати. Вже розмовляв з владою, щоб організувати регулярне вивезення листя, раніше так було у тій же моїй Надеждівці – раз на тиждень давали трактор і він вивозив з під дворів листя. Домовилися, що питання буде винесено на найближчу сесію Хрестівської ОТГ, я також там буду.

- Ігоре Леонідовичу, і наостанок, як би Ви описали поліцейського офіцера громади, хто він, на Вашу думку?

Поліцейський офіцер громади – це людина, на якій лежить величезна відповідальність, людина, яка не буде чекати розпорядження від керівництва поїхати й відреагувати, вона 24/7 поруч з населенням, постійно на зв’язку. Це людина, яка завжди вислухає, допоможе. Словом, поліцейський офіцер громади – це частина цієї громади, яка живе проблемами громади і працює заради її розвитку і здобутків.

Запитувала Олена РЄЗНІЧЕНКО
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон