Як школи у Херсоні готуються до нового навчального року

Херсон, школи, навчання
Тиждень залишається до початку нового навчального року у Херсоні. Яким він буде для тих, хто вперше піде в школу? Чи змінилися правила вступу першокласників, яка наповненість та чи достатньо інклюзивних класів? Які умови проходження медкомісії?

Про це у студії Українського радіо Херсон розповіла заступниця начальника управління освіти Херсонської міськради Світлана Омельчук.

- Чи відомо вже скільки цьогоріч первачків сядуть за парти?

На сьогодні є попередні дані, оскільки мережа щороку формується станом на 5 вересня. На сьогодні плануємо, що сяде за парти 3600 учнів. Це зовсім на небагато більше ніж минуло річ. Торік було 3500 учнів. На сьогодні міністерство освіти і науки України надіслало лист-рекомендації до кабінету міністрів України, де висловили 3 варіанти за якими можлива організація освітнього процесу.

Якщо говоримо про зелений рівень, зрозуміло, що всі приступають до очного формату навчання. Якщо говоримо про жовтий, помаранчевий, чи червоний рівень, навіть при таких форматах дозволяється учням початкової школи ходити до закладу освіти та в очному форматі проходити навчання. Але за рішенням педагогічної ради навчального закладу формат навчання може бути змішаним.

- Якою повинна бути наповненість дітей в класі?

Відповідно до законодавства наповненість класів має бути не більше 30. За формулою обрахування освітньої субвенції у школах Херсона кількість дітей має бути 27.

- Як батькам зареєструвати дитину до першого класу?

Щороку, зазвичай це квітень-травень, органами управління освіти визначається початок приймання заяв від батьків для зарахування їх дітей до першого класу. І до 31 травня включно батьки подають необхідні документи: заява батьків, копія свідоцтва про народження дитини і медична довідка відповідного зразка.

На сайті кожного закладу освіти має бути викладений перелік документів, які повинні подати батьки і визначено, який механізм подачі документів. 31 травня завершується приймання заяв. Тому станом на 1 червня керівники закладів оприлюднюють попередній наказ про зарахування до 1 класу. Всі дані дитини захищені, пишеться лише ім’я.

- У яких дітей є підстави для першочергового зарахування?

Право першочергового зарахування мають діти за прив’язкою за місцем прописки, якщо старші брати та сестри навчаються в цьому закладі і якщо батьки працюють в цьому навчальному закладі. А також дітки з особливими освітніми потребами за місцем проживання потрапляють до цього закладу, для таких діток організовується інклюзивний клас.

- Якщо за висновком висновку інклюзивно-ресурсного центру дитина може або має навчатися в інклюзивному класі. Можуть батьки самі обирати клас, в якому буде навчатися така дитина? Як все відбувається?

Ще п’ять років тому ми ніби були не підготовлені та навіть батьки, коли віддавали дітей до школи, хвилювалися як сприймуть однолітки дитину з особливими освітніми потребами. Тоді по місту Херсон, загалом, було 7 інклюзивних класів і там навчалося 13-ро дітей. То вже торік таких класів було 46 і навчалося 95 дітей.

В цьому році планується що таких класів буде від 7 до 10. Якщо говорити про нову українську школу, учні, коли прийдуть до школи, отримають підручники та необхідне навчально-методичне забезпечення.

Якщо ми говоримо про парти одномісні, то на сьогодні субвенція, яка передана в місцевий бюджет вона є. На черговій сесії міської ради очікуємо, що будуть ухвалені відповідні рішення, після яких пройдуть тендерні процедури та необхідні матеріали дійдуть до закладів освіти.

Запитувала Наталя ШКЛЯРУК
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон