Херсонська дівчина - нацгвардієць на сторожі громадського порядку

Херсон, нацгвардія, дівчина
У сучасній Україні вже складно зустріти громадян, яких можна здивувати дівчатами у військовій або поліцейській формі.

Жінкам відкрита дорога у силові структури на рівні з чоловіками. Вони не обмежені за гендерної принципом у виконанні службових обов'язків, а їх права закріплені законодавчо.

У підрозділах з охорони громадського порядку військової частини 3056 служать зовсім небагато жінок, але всі вони за своїми результатами не відстають від чоловіків.

Одна з херсонських гвардійок патрульних - солдат Олександра Колбасенко. Дівчина з 20 років пов'язала життя з нацгвардією, служить вже три роки і досі не шкодує про свій вибір.

- Ти зробила такий важливий крок у досить молодому віці, що спіткало?

Від знайомих чула позитивні відгуки про військову частину та Нацгвардію загалом, тому вирішила спробувати. Перші два роки я була санінструктором в патрульній роті, а останній рік виконую завдання з охорони громадського порядку в якості патрульної.

- В підрозділі переважна більшість чоловіків. Як це впливає на міжособистісні стосунки в колективі та на службу в цілому?

Спочатку довелося звикати морально, адже це було незвично. До військової служби я працювала медсестрою і все було зовсім по-іншому. Проте, з часом освоїлася і не відчуваю дискомфорту. Ми робимо одну справу. Чоловіча сторона колективу це теж чудово розуміє. Виїзди на охорону правопорядку на масових заходах, стрільби, заняття, патрулювання - все це займає максимум часу нашого життя.

- Що найбільше подобається у буднях патрульної служби, а що - ні?

Найбільш приємне - вдячність від людей, яким ти допомагаєш. Наприклад при вирішенні сімейної сварки чи поверненні викраденого майна. Але є багато чого, що змінює погляди на реальність. Багато нечесних громадян, тих, хто надміру зловживає алкоголем або вживає наркотичні речовини. Люди в такому стані непередбачувані і це вимагає від нас максимальної уважності та обережності.

- Що з останнього можете пригадати зі служби?

Були і затримання осіб з ймовірно наркотичними речовинами. Часто бувають випадки сварок, які закінчуються тілесними ушкодженнями, або ми фіксуємо погрозу вбивством. З останнього, наряд, в складі якого я несла службу, знайшов крадія мобільного телефона, тому ми одразу повернули його потерпілій.

- В березні у тебе закінчується трирічний контракт. Які плани на майбутнє?

Я буду продовжувати контракт, не хочу покидати свою улюблену справу. Хочу і далі бути в патрульному підрозділі і планую розвиватися професійно. Якщо вдасться, то поїду в Навчальний центр, аби отримати можливість стати начальником військового наряду. Практика патрульного в мене достатня, тому думаю мені це під силу.

Військова частина 3056 Національної гвардії України
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон