Альберт Черепаха: Благодійність – це винагорода за постійну й напружену працю

Черепаха, благодійність, діти
Мабуть, останнім часом всі вже звикли до того, що Благодійний фонд Альберта Черепахи в Генічеському районі Херсонщини щось вручає, дарує, на щось та комусь виділяє кошти.

Але чи замислюємося ми над тим, звідки і чому все це відбувається? Чи замислюємося над тим, що аби мати право називатися благодійником, на це право треба заслужити? Адже благодійність – це не манна небесна і з неба вона не впаде.

Як правило, за можливістю надати конкретну й дієву допомогу або відзначити гідну роботу, вчинки й таланти стоїть постійна і напружена праця багатьох людей. Керівник ТОВ «Агро-Співдружність» Альберт Черепаха на це право заслужив.

Розпочавши свій трудовий шлях у далекому 1989-му, він тільки майже через 20 років заснував власний Благодійний фонд свого імені, діяльність якого спрямована на підтримку дітей різних категорій та, у виключних випадках, і дорослих, зокрема ветеранів, до яких Альберт Вікторович ставиться з величезною повагою.

Непросто було заснувати такий фонд, непросто й керувати підприємством у галузі сільськогосподарського виробництва, діяльність якого пов’язана із численними ризиками, а успіх залежить від багатьох чинників, на які неможливо вплинути – наприклад, погодні умови, ціни на пальне, непрохана епідемія коронавірусу, політичні ігри можновладців та, нарешті, непередбачувані стрибки курсу валюти, які миттєво можуть перетворити значний капітал на середній статок.

І тут треба вміти згуртувати людей, зібрати навколо себе висококласних спеціалістів, слідкувати за новинками в агротехніці, впроваджувати сучасні технології, дивитися на багато кроків уперед, щоб не тільки тримати на плаву, а й розвивати своє підприємство. Тільки тоді можуть з’явитися реальні можливості підтримувати інших.

Це добре розуміє Альберт Черепаха, який сам щороку проходить цей тернистий шлях. І заснована ним минулого року премія для найкращих випускників загальноосвітніх шкіл – учнів Генічеського району є його бажанням підтримати старт у доросле життя та заохотити молодь, яка вже на це заслужила своїми стараннями й інтенсивною працею, спрямованими на розвиток власних здібностей.

- Адже моя мета – ще раз звернути увагу дітей на важливість відмінного навчання і на вміння докладати зусилля до здобуття освіти, - зазначає засновник Благодійного фонду Альберт ЧЕРЕПАХА, - тому що тільки так можливо отримати гідний шлях у подальшому житті. А нагородою за такі старання є премія, яку отримають кращі учні.

Майже 200 заявок надійшло від школярів району, чого навіть не очікувала команда Фонду. У соцмережі «Фейсбук» Альберт Черепаха зазначив, що боротьба і справді була запеклою:

«Багато дітей, які надіслали заявки, є дійсно дуже талановитими, розумними юнаками і дівчатами. І хоча треба було обрати лише п'ятьох, цей вибір був дуже важким.

Саме тому я вирішив збільшити кількість переможців і відзначити шість учнів, а також вручити грошову премію в розмірі дві тисячі гривень ще трьом випускникам. Таким чином я хотів би заохотити всіх учнів до того, щоб вони завжди прагнули йти вперед, добре вчилися і ніколи не здавалися. Вважаю, це буде хорошим стимулом для подальшого навчання юнацтва».

Команда Фонду на чолі із засновником побувала в гостях у всіх переможців, де радо спілкувалася і з дітьми, і з їхніми батьками, і з педагогами, які також доклали чимало зусиль, аби виростити такими своїх вихованців. Приємно, що географія шкіл, де навчалися нагороджені Премією Альберта Черепахи випускники, досить широка, а кожен з цих, вже колишніх, учнів є унікальною особистістю, в якій віддзеркалені найкращі риси сучасної молодої людини.

По п’ять тисяч гривень отримали діти, які завершили навчання із золотими медалями. Це гімназист з Генічеська Ілля Платонов, двоє учнів НВК «Генічеська ЗОШ № 3 – ДНЗ» Вікторія Нікішічева та Діомід Густий. У сільських школах такі ж нагороди отримали щасливцевець Дмитро Алєнічев, Нонна Черняк з Новодмитрівської ЗОШ та Нікіта Белічко з села Азовське. Заохочувальні премії у розмірі двох тисяч гривень було вирішено присудити випускникам Генічеської ЗОШ № 1 – Марії Піжук, Новоолексіївської ЗОШ № 2 – Пилипові Лопушанському та Новодмитрівської ЗОШ – Софії Потаповій.

Усі ці діти відомі у районі та в області своїми успіхами і авторитетом серед педагогів та однолітків. Це підтверджують їхні численні грамоти та дипломи за навчальні, спортивні, культурні досягнення, активну участь в олімпіадах, конкурсах, фестивалях різних рівнів, науковій роботі, у позашкільному та громадському житті рідного населеного пункту. І перший найсерйозніший крок у своєму житті вони зробити не забарилися, вирушивши у дорослу дорогу і вступивши до вишів.

Наприклад, Марія буде здобувати освіту у Харківській державній академії культури на факультеті культурології, Ілля – у Дніпровському НУ ім. О.Гончара за фахом «історія» та «археологія», Нікіта – у Харківському НУ цивільного захисту України на факультеті оперативно-рятувальних сил, Дмитро – теж у м. Харків буде оволодівати професією лікаря-гастроентеролога у Національному медуніверситеті.

Грошові нагороди цих випускників отримали їхні мами, оскільки діти, якими вони дуже пишаються, на той момент вже відбули на місце навчання. У лекційних аудиторіях вищих навчальних закладів наразі й на інші преміанти Альберта Черепахи.

Вікторія планує займатися міжнародною журналістикою і вступила до Київського університету ім. Б.Грінченка. Медичну освіту у Київському Національному медуніверситеті ім. О.Богомольця здобуває Пилип. На маркетолога у Київському національно-економічному університеті ім. В.Гетьмана навчається Нонна. Правником мріє стати Софія, яка оволодіває цією спеціальністю у Харківському НУ ім. Каразіна на юридичному факультеті. Електроенергетику, електротехніку і механіку на факультеті електроенерготехніки та автоматики вивчає в НТУ «Київський політехнічний інститут ім. І.Сікорського» Діомид. І кожен з цих розумних та талановитих дітей з радістю буде згадувати цю свою, можливо, першу у житті визначну премію, на яку він заслужив своєю працелюбністю й цілеспрямованістю.

«Вважаю, що для мене можливість допомагати людям – це теж є честю і нагородою за постійну роботу, якою я живу. Я пишаюся тим, що в нашому районі так багато сумлінних і розумних учнів, які в майбутньому стануть гідними громадянами нашої країни», - визнає Альберт ЧЕРЕПАХА.

Тож нехай буде більше і благодійників, і тих, хто своїми успіхами заслуговує на їхню підтримку, адже в кінцевому результаті від цього виграє вся Україна!

За матеріалами БФ Альберта Черепахи
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон