Віталій Булюк: Херсонщина може запропонувати заробітчанам лише сезонні роботи, але ж вихід є

Булюк, заробітчани, роботи
Про ситуацію на аграрному ринку Херсонщини журналісти запитувала у підприємця-аграрія, заступника голови Херсонської облради Віталія БУЛЮКА:

- Голова Уряду Денис Шмигаль обіцяв, що у травні в Україні буде 500 тисяч нових робочих місць. Те, що їх в будь-якому випадку було би мало для всіх «європейських» заробітчан, це одна історія. Інша – і цієї кількості по факту немає. Як ви розцінюєте такий факт?

Робота в Україні є, але робочих місць для всіх заробітчан не вистачає – це факт. Факт і те, що трудова міграція у світі була, є і буде. Я зараз скажу, як для офіційної особи непопулярну думку, але… якщо держава не може дати усім бажаючим роботу, то хай відпускає їх на заробітки. Людям треба заробляти, і годувати сім’ї, кінець-кінцем – годувати сім’ю – це годувати країну.

Зрозуміло, що пріоритет номер один – це створення робочих місць. Але якщо, хай навіть при наявності робочих місць є надлишок робочої сили – відпускайте людей на заробітки, якщо вони мають бажання. Інша справа, що ті, з кого треба питати, зовсім не старалися організувати робочі місця для заробітчан – і це ще один факт.

- Чи мають херсонці вибір робочих місць?

На Херсонщині завжди є додаткові робочі місця…. в літній період - все, що стосується «оздоровчого» відпочинку і польових робіт. Про це знають не лише місцеві, тому до нас приїздили працювати навіть родинами, особливо на моря, з усієї України. Польовим роботам також потрібно багато «ручної» праці – те ж збирання овочів. На превеликий жаль – це 4-5 місяців сезонних робіт.

- А що людям робити в інші місяці року?

Чесно… по факту, частина їхала на «полуничку» в Португалію. Якби ми мали в достатній кількості переробки, то були б і робочі місця, і доходи. Знаю кілька хлопців в Голопристанському районі, які купили обладнання за 300 тисяч гривень, мають цех на 30 квадратних метрів і зараз штампують, в хорошому сенсі слова, продукцію такої якості (ягідна консервація в маленькій тарі) - та ж Європа відриває з руками…А ви кажете, що робити …для початку захотіти.

- Ось люди захотіли. Але ж в Україні вести бізнес не просто…

Його скрізь вести непросто. Але…в Україні повинна бути державна програма з підтримки бізнесу – малого і середнього. І вона має бути на кшталт, як у країн, що розвиваються: до прикладу, якийсь бізнес звільняють від податку на 5 років, якщо в нього 20-30 працівників; чи як у Грузії - там бізнес звільняли від сплати за електроенергію на 2 роки.

В Туреччині також є подібна програма – турок будує завод, в нього працюють люди, отримують зарплату, відраховують з неї у бюджет, а бізнесмен у цей час не платить за електрику, розвиває підприємство і також поповнює бюджет! Оце і є турбота держави на перспективу.

- Що заважає нашій державі зробити так?

За великим рахунком… нічого. Потрібно розвити малий і середній бізнес – це цементує державу. А у нас, як була країна олігархів, так і зостається нею (то окрема історія). Що в цей час робить малий і середній підприємець, принаймні, половина з них? Правильно – працює в тіні. Бо…читайте вище – немає державної програми з підтримки бізнесу. І до цього мені чомусь згадалася одеська репліка, а вони знають в них толк: «Вы уходите, слава Богу, или остаетесь, не дай Бог?».

P.S. За розрахунками Національного банку України, за підсумками 2019 року українські трудові мігранти переказали близько 12 мільярдів доларів грошових переказів… А потім дехто дивується, звідки в середині країни гроші – половина працює в тіні, інші з-за кордону присилають. До речі, суми від заробітчан співставимі із траншами МВФ, які позичаємо під проценти.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон