Наталя Кравець: Кризовий центр має належати громаді Херсона

Домашнє насильство, про яке так багато говорять сьогодні, чи дійсно так хворе сьогодні суспільство і зокрема наше місто на цю проблему?

Про це ми дізнаємось у однієї з ідейних натхненниць створення Кризового центру з протидії домашньому насильству Наталії Кравець.

На питання - чи існує така проблема – одна проста, але шокуюча цифра: тільки у місті Херсоні за дев'ять місяців 2019 року на лінію «102» надійшло 4205 звернень про допомогу. Щороку в Україні фіксується більше 100 тис звернень з приводу вчинення домашнього насильства!

Від домашньої агресії у 95% випадків потерпають жінки та їхні діти. І за кожним таким випадком зламані долі дітей та жінок, втрата здоров'я, а інколи й людських життів! Нарешті, із ухваленням відповідного Закону в Україні набуло практичного характеру покарання за подібні діяння. Вже більше трьох років проблемою переймаються небайдужі херсонські громадські організації, які об'єднались в коаліцію.

Наталія Кравець очолює громадську організацію Ліга соціально відповідальних жінок». Протягом кількох років опрацьовували міжнародну законодавчу базу, налагоджували зв'язки, аналізували ризики та показники. З 14 лютого 2019 року громадська організація впроваджує проєкт «Протидія гендерно-зумовленому насильству через створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства у Херсоні».

Для створення в місті Кризового центру залучені фінанси міжнародних організацій Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні (за кошти урядів Канади та Великої Британії), МБФ «Українська фундація громадянського здоров'я», Угорської Екуменічної Служби Допомоги в межах програми Агенції "HUNGARY HELPS" (за кошти уряду Угорщини). Впровадження Центру підтримано Херсонською міською радою.

Зрештою, після тривалих перемовин, обміну досвідом та інших процедур центр наразі відкрито.

Конкретно про центр

Протягом 10-ти місяців цього року здійснено важливі заходи в рамках діяльності проєкту:

- відкрито секретний будинок — Кризовий центр для постраждалих від домашнього насильства, розрахований на 10 осіб одночасного перебування, в якому протягом 10 місяців притулок отримали 40 осіб, з яких 16 дітей;
- на базі Херсонського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді відкрито Денний центр з питань протидії домашньому насильству, в якому допомогу отримали 135 осіб, них 79 дітей;
- розроблено алгоритм взаємодії між суб'єктами роботи з постраждалими від домашнього насильства, від початку отримання інформації про випадок домашнього насильства до надання притулку в Кризовому центрі;
- укладено угоди з лікарняними закладами міста та лікарняним закладом обласного підпорядкування;
- у серпні 2019 року громадській організації «Ліга соціально відповідальних жінок» надано в оренду (безоплатну позичку) на три роки приміщення з числа міського комунального майна для проведення ремонтних робіт та організації діяльності Кризового центра для постраждалих від домашнього насильства на постійній основі;
- в жовтні 2019 року розпочато ремонтні роботи в переданому в оренду (безоплатну позичку) приміщені, в якому заплановано – три кімнати для постраждалих, кухня, санітарно гігієнічні кімнати, зала для групових занять, кабінет персоналу, кабінет психолога, рецепцію, передбачені необхідні заходи активної та пасивної безпеки, а також доступність приміщень для маломобільних груп населення.

"Дуже важливо зазначити, що постраждалі від домашнього насильства отримують безкоштовну соціальну, психологічну, юридичну допомогу. За період з лютого по грудень кваліфіковану допомогу отримали 135 осіб, з них 79 дітей у Денному центрі й 40 осіб в тому числі 16 дітей отримали притулок та захист у Кризовому центрі», — наголошує Наталія Кравець.

- Наразі необхідно ухвалити рішення, Як далі функціонуватиме Кризовий центр по завершенню проєкту: як громадська організація? Комунальний заклад, установа чи підприємство?

Навколо цього питання точаться цілком логічні дискусії. Але головною проблемою, на думку багатьох членів тепер вже коаліції за створення центру, є діалог із депутатським корпусом.

Чимало депутатів, за якими останнє слово під час голосування за створення кризового центру, взагалі не вбачають проблеми. Багато з них не розуміють, або не хочуть помічати, що 60! викликів патрульної поліції на добу по скоєнню домашнього насильства в місті – це катастрофа!

Центр має належати громаді міста Херсона

Наталія Кравець зазначає, що головне завдання Кризового центру — надати притулок постраждалим задля збереження життя та здоров'я та забезпечити соціальний, психологічний та юридичний супровід.

«Це звичайний будинок з усіма необхідними для проживання умовами: з кухнею для самостійного приготування їжі, спальними кімнатами де, за необхідності, встановлюються дитячі ліжечка, із залою для групових занять, — розповідає Наталя. — У притулку є вся необхідна побутова техніка.

Жінки та діти отримують усю необхідну допомогу психолога, юриста та належний соціальний супровід. Для безпеки постраждалих адреса притулку не розголошується. Для організації швидкого вилучення потерпілих з кризових ситуацій, при зчиненні домашнього насильства, розроблено «Алгоритм екстреного реагування та організації надання допомоги постраждалим».

На практиці, за Алгоритмом, суб'єкти взаємодії діють таким чином: коли поступає дзвінок на пульт поліції 102, патрульна група швидкого реагування приїздить на виклик, проводить оцінку ситуації і, якщо постраждала погоджується на відокремлення від кривдника, патрульні викликають мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги.

Мобільна бригада робить психологічну оцінку стану і за згодою постраждалої, вилучає її з кризової ситуації. Мобільна бригада обов'язково доставляє потерпілу до медичного закладу для первинногоогляду на виявлення тілесних і внутрішніх травм. Якщо постраждала не потребує госпіталізації, мобільна бригада транспортує її до Кризового центру.

Робота Кризового центру — це не лише фізична допомога для якомога швидкого схову від кривдника, а ще й психологічна: жінці допомагають адаптуватись у нових умовах, почати нове життя та усвідомити, що домашнє насильство — це злочин.

«На жаль, і до сьогодні в багатьох громадах є чітка установка, що певні прояви домашнього насильства — це норма. Ми маємо зробити усе можливе, аби позбавитись такого бачення. Будь-яке насильство — фізичне, психологічне, сексуальне чи економічне — це злочин, який має каратись за Законом. З радістю констатую, що у нас це виходить: психологи дуже добре працюють і разом із юристами допомагають жертвам домашнього насильства фактично почати нове життя, окремо від кривдника».

Наталія Кравець чітко аргументує, що кризовий центр має належати громаді міста:

«Будь-який проєкт рано чи пізно закінчується — донори не будуть постійно фінансувати: вони зацікавлені у тому, аби проєкт продовжувався, але він має бути корисним громаді. Отже, після завершення фінансування донорами має бути чітке розуміння: якщо кризовий центр потрібний громаді, то він має їй і належати, а це — створення комунального закладу, підприємства або установи.

Я проти переведення кризового центру в громадську організацію із соціальним замовленням: це шлях в нікуди. Адже, ми рано чи пізно стикнемось із тим, що громадську організацію міська рада може не захотіти підтримати, натомість комунальну установу (підприємство, заклад) підтримувати буде. Зокрема життєво необхідні структури, на мій погляд, мають бути саме комунальними».

Також Наталія зазначила, що навколо центру не має бути жодних політичних суперечок чи лоббі: «Ми підходимо до періоду передвиборчої кампанії і, звісно, чимало представників політичних сил вже звернули увагу на можливість маніпуляцій навколо створення центру. Я проти цього: центр ініціювався коаліцією небайдужих громадян за підтримки міської ради і донорів — він має залишитись політично незаангажованим.

Тому будь-які політичні баталії навколо створення Кризового центру, як і будь-яких необхідних для громади закладів, поза межею етичного розуміння. Жоден депутат або наближена до політики особа не мають очолювати центр або обіймати там керівних посад. Натомість, стати пересічним працівником, думаю, буде корисно будь-якому з депутатів: це дійсно робота з людьми в нелегких, з точки зору психології, умовах».

Центр — це комплексна допомога

Наталія розповідає, що в центрі надається комплексна допомога: від пакунків необхідних засобів особистої гігієни до юридичного та психологічного супроводу: «Здебільшого жінки потрапляють до нас у стані дуже важкого стресу. Мало випадків, коли звертаються через першу агресію — здебільшого вже після тривалого часу агресії з боку партнера. Потрапляючи до центру, жінка та її діти повністю убезпеченні, а з агресором проводиться робота у відповідності до Закону.

На жаль, законодавство не дозволяє повністю захистити від агресора, адже затримання на три години — це ні про що. Однак, вже можна складати приписи, які передбачають, що агресор, наприклад, не може наближатись до жертви. Вже в разі порушення приписів настає більш жорстка відповідальність».

У центрі жінки перебувають певний час — до 90 діб, в окремих випадках — до півроку. За цей час їм допомагають соціалізуватись, побороти стрес, владнати юридичні питання, віднайти роботу, — фактично почати нове життя.

«Практика показує, що жінки виходять із стану стресу і починають реально нове життя. Не завжди, але не все залежить від нас. Ми надаємо допомогу, а вже далі жінка має вирішувати самотужки, як будувати своє життя. В будь-якому випадку, вона знаходить нових знайомих, веде дитину в школу чи садочок — адаптується в новому суспільстві».

Хронологія роботи над створенням центру у 2019 році:

21 червня 2019 року вступив у дію МЕМОРАНДУМ між Херсонською міською радою, Фондом ООН у галузі народонаселення та Угорською Екуменічною Службою Допомоги про підтримку діяльності проекту, за яким чітко визначено зобов'язання кожного партнера у створенні Кризового центру в Херсоні.

01 серпня 2019 року громадській організації «Ліга соціально відповідальних жінок» надано в оренду (безоплатну позичку) приміщення площею 175,4 кв.м з числа міського комунального майна для створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства на постійній основі. Дане приміщення було у жахливому стані, захаращене сміттям та різним непотребом, потребувало розробки нового зонування та всебічного ремонту.

З 09 жовтня 2019 року ГО «Ліга соціально відповідальних жінок» за кошти Агенції "HUNGARY HELPS" (Угорщина) розпочала ремонтні роботи. За розробленим проєктом нового зонування приміщень у Кризовому центрі передбачено: кімнати для проживання з одночасним перебуванням від 10 до 15 осіб, кухню, санітарно гігієнічні кімнати, залу для групових занять, кабінет персоналу, кабінет психолога, рецепцію, три входи та виходи. Передбачено підвищену безпеку для жінок, які перебуватимуть у притулку. Уже замінені системи опалення, електромережі, водозабезпечення та каналізації; встановлено систему пожежного сповіщення, встановлено нові вікна та двері. Змуровані міжкімнатні перестінки. Завершилися усі цементно-штукатурні роботи, завершується процес грубого шпаклювання стелі та стін. Насьогодні ремонтно-будівельні роботи переходять на етап чистових облицювальних робіт.

Проєкт засвідчив високу потребу в існуванні Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства у херсонській громаді. Адже, тільки у місті Херсоні за дев'ять місяців 2019 року на лінію «102» надійшло 4205 звернень про допомогу. Щороку в Україні фіксується більше 100 тис звернень з приводу вчинення домашнього насильства! Від домашньої агресії у 95% випадків потерпають жінки та їхні діти.

Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» передбачено створення місцевими органами державної влади та органами місцевого самоврядування спеціалізованих установ – притулків (шелтерів) для постраждалих від домашнього насильства та згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 655 «Про затвердження Типового положення про притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб'єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статті» є нагальною потребою розширити можливості Кризового центру.

Тому, сталістю даного проекту є створення у Херсоні комунальної спеціалізованої соціальної установи «Кризовий центр для постраждалих від домашнього насильства». Громадська організація «Ліга соціально відповідальних жінок» зі свого боку, передасть усі набуті в процесі проекту ресурси та матеріали, у тому числі відремонтоване та повністю готове до функціонування приміщення.

Для належної підготовки до сталої діяльності Кризового центру у Херсоні, партнерами проекту - управлінням соціальної політики Херсонської міської ради та міським центром соціальних служб проводяться розрахунки витрат на утримання такої установи. Попереду ще зустрічі з громадськістю, депутатами міської ради, узгодження на депутатських комісіях, підготовка усіх необхідних документів на сесію міської ради у 2020 році.

За матеріалами ГО "Ліга соціально відповідальних жінок"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон