Каховчани в історії футболу Скадовчан

Нещодавно видано цікаву книжку: «История футбола Скадовщины» авторства історика скадовського футболу Анатолія Олександровича Поправка.


На 196 ілюстрованих фотознімками сторінках висвітлюється історія зародження, становлення та розвитку скадовського футболу. До речі, виявилося, що цей вид спорту до Скадовська завезли англійські моряки в 1890 році. В книзі висвітлено перемоги футболістів ДСТ «Колос» на районних, обласних, республіканських зустрічах і першості СРСР. Показано цікаві сторінки ветеранів «Динамо Київ», збірної СРСР, зустрічі з іноземними футболістами з Марокко в 1978 р., футболістами ФК «Кривбас» (м. Кривий Ріг) та іншими Херсонськими, Кримськими, Одеськими командами, де скадовчани не відрізнялися від майстрів великого футболу. Показано зустрічі з відомими футболістами: Т. Поповичем, А. Бібою, В. Хмельницьким, В. Мунтяном, О. Блохіним, Ю. Роменським, М. Чернешенком, А. Лебедем та іншими, на одній з сторінок навіть є знімок зустрічі скадовчанина О. Бондара з чотириразовим володарем «Золотого м'яча» Ліонелем Мессі (ФК «Барселона»). Також розповідається про відомих скадовських футболістів: В. Денисюка, А. Додунова, Б. Непотрібного, О. Богачека, Г. Пояркова, П. Дацюка, В. Єфимова, майстра спорту О. Якименка та багатьох інших.

Важливе місце відведено і каховським спортсменам, які внесли свій вклад в літопис футболу та в різні роки грали на полях Скадовщини. Це — володар ювілейного кубка ім. 50-річчя району, чемпіон і володар кубка району, найрезультативніший нападник, що забив 32 м'ячі за сезон 1968 року, Микола Сторчак (студент Скадовського технікуму 1967-1968рр.). Грав на першість і кубок області проти команд з Берислава, Рогачика, радгоспу «Асканійський» та інших. Зустрічався навесні 1968 р. в товариському матчі з майстрами «Кривбасу», де його запросили до команди дублерів. Вже наступного року, під час проходження виробничої практики в Криму, зіграв декілька зустрічей за команди Красноперекопська та Армянська. В 19 років він «повісив бутси на гвіздок», змінивши футбольне поле на сільськогосподарське, де отримав замість звання майстра спорту наукову ступінь доктора наук.

Ще один каховчанин Сергій Кисельов, якого запросив граючий тренер, майстер спорту А. Лебедь в 1983 р., — бронзовий призер кубка України «Золотий колос», грав в новокаховській «Енергії», в каховському «Меліораторі» та інших. За кар'єру футболіста пройшов значний шлях: обласні, республіканські, міжнародні зустрічі серед аматорських команд. Тривалий час брав участь у виступах за ветеранів каховського «Авангарду». Був тренером різних команд. Особливо слід відзначити його діяльність на посаді тренера аматорської збірної України, яку представляли каховчани на Європейському рівні, де посіли призове місце. Нині він працює директором стадіону «Авангард» в місті Каховка.

Автор А. Поправка, даруючи свою книгу Миколі Сторчаку, зробила в ній дарчий надпис: «Кращому футболісту Скадовщини 1967-1968рр., майстру кутових подач». До речі, рекорд чистих голів з кутової позначки, зроблених цим футболістом, залишається неперевершеним й понині. Отримавши подарунок, Микола Сторчак подякував авторові та запевнив, що і на Каховщині є відомі футболісти: С. Дехтяр, В. Росошик, В. Несін, Ю. Окул та багато інших. Необхідно відзначити В.І. Коваленка – головного тренера каховчан, який зробив Каховку відомою за кордоном, а більшість футболістів отримали звання майстрів спорту. Можна з впевненостю сказати, що ця людина заслуговує на звання: «Почесний громадянин міста».
Каховські футболісти внесли значний вклад в історію футболу як свого району, так і Скадовського, тож маю надію, що колись і вони отримають свою книжку з літописом історії футболу на Каховщині.

Анатолій Кравченко, футболіст-ветеран, м. Скадовськ.

"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон