Майбутні чемпіони на полі з колючками

Певно, ні для кого не секрет, що спорт у нашій країні переживає далеко не кращі часи.

На орга­нізацію змагань різного рівня та придбання спорядження, ремонт та реконструкцію спортивних залів тощо кошти з держбюджету не виділяють повною мірою вже досить тривалий час. Згадка про спортивне спорядження в багатьох тренерів та директорів ДЮСШ викликає тільки сумну посмішку. Як в таких умовах виховати майстрів спорту — майбутніх чемпіонів України, світу, олімпіад? Виявляється, можна. Однак з кожним роком це завдання стає все важчим.

До комплексної дитячо-юнацької спортивної школи «Освіта», що в Херсоні, приймають малечу з 5 років. Основний вид спорту тут футбол. Ним займаються понад 350 дітей. Крім футболу та хокею, є ще секції легкої та важкої атлетики, волейболу, вільної боротьби та фігурного катання. До секції фігурного катання, до речі, можна записати дитину навіть у 3,5 року.

— Наші вихованці беруть участь у різних турнірах та чемпіонатах, — розповідає директор КДЮСШ Олена Любове­цька. — Проводимо на базі школи турніри імені нашого земляка, видатного футболіста Олександра Головка та пам'яті директора ДЮСШ Василя Кушнаренка. Минулого року обласна рада передала нам в підпорядкування льодовий каток «Фаворит-Арена». Тож тепер у нас є секція хокею. До речі, зараз триває набір хлопчиків 2006—2007 років народження до цієї секції, тож запрошуємо всіх бажаючих.

Що ж стосується футболу, то ним юні спортсмени тут займаються з 5 до 17 років. Перемог у різних змаганнях та турнірах на рахунку вихованців КДЮСШ чимало. Їх могло бути ще більше, однак є проблема, з якою керівництво школи самостійно впоратися не може.

— На нашому великому футбольному полі немає штучного покриття, — зазначає заступник директора з навчально-тренувальної роботи Володимир Лебідь. — Куди ми тільки не зверталися за ці роки! Безліч листів та прохань результатів не дали, батьківські зусилля, на жаль, теж залишили без уваги. Тому наші діти кожного тижня їздять на тренування до Миколаєва — фінансові витрати тут лягають на плечі батьків. По­дібного покриття на футбольному полі в Херсоні немає ніде. Шкода молодих талановитих футболістів: якщо в дитини є здібності, які треба розвивати, тренери радять батькам просто переїхати до іншого міста. Ми втрачаємо молоде покоління херсонських футболістів через те, що просто немає нормального місця для тренувань. Влітку ідеально прибрати наше велике поле теж не завжди виходить. Тому під час серйозних матчів в інших містах наші діти дивляться не на м'яч, а, за звичкою, собі під ноги. Вони просто бояться перечепитися через гілку чи «спіймати» колючку!

Позицію адміністрації школи можна зрозуміти. Адже за заняття батьки тутешніх вихованців не сплачують ні копійки.

В обласному управлінні молоді та спорту ситуацію знають, однак радять не розраховувати на те, що покриття таки з'явиться найближчим часом.

— У бюджеті на цей рік закладено гроші лише на утримання КДЮСШ «Освіта», — розповів у ході телефонної розмови заступник начальника управління, начальник відділу з питань фізичної культури, спорту та кадрової роботи Олександр Маломуж. — На штучне покриття футбольного поля грошей немає.

За словами спеціалістів, по­дібне покриття коштує майже 2 мільйони гривень. У обласному бюджеті на 2015 рік «на утримання та облаштування спортивних установ та організацій» передбачено 17 млн. грн. Враховуючи витрати на участь у різних змаганнях, поточний ремонт та обслуговування, в обласному бюджеті не знайдеться «зайвих» 2 млн. грн. на те, щоб майбутні спортивні таланти не від'їжджали до інших міст.

Рушійною силою КДЮСШ «Освіта» залишаються батьки. Вже традиційними у школі є змагання «Спортивний тато», в якому з задоволенням беруть участь батьки вихованців. А ось мами юних футболістів створили фан-клуб і вболівають як за власних чоловіків, так і за малечу.

— Без батьків у нас не відбулося б жодного змагання, — переконана директор Олена Любовецька. — Вони активні, впевнені у собі та своїх дітях, завжди підтримують їх і допомагають нам. Батьки вихованців ініціативні, вони не чекають допомоги, а одразу беруться до справи, чого б це не стосувалося: поїздки на турнір, чергового суботника тощо. А для дітей побачити маму чи тата на лавці вболівальників — найкращий подарунок і доказ щирої любові!

Зрозуміло, що підтримка та тренування — це лише маленька складова успіху справжнього спортсмена. Для того, щоб вихованці херсонської «Освіти» у майбутньому стали чемпіонами, їм треба наполегливо працювати не один рік. Та без допомоги держави є вірогідність, що спортивні таланти Херсонщини будуть меншати з кожним роком. Тому сподіваємося, що можновладці згадають про підростаюче покоління та підтримають його.

Олена КУЧЕРЯВА//Новий День

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон