Як на Херсонщині воду крали

Під час профілактичного огляду на пікеті Головного Каховського магістрального каналу 1078+10, що неподалік села Велетнівка Генічеського району, виявлено самовільне проведення гідротехнічних робіт.

В результаті цих робіт було пошкоджено водогосподарські споруди, які належать державному підприємству УГКМК. У міцному бетонному облицюванні магістрального каналі, на рівні поверхні води, зроблено отвір і встановлено трубу діаметром 90 мм. Що хотіла зробити злодійська рука цих руйнівників - прокласти водопровід і подавати крадену воду на поля зрошення чи облаштувати каналізацію - достеменно не відомо.

Їх не хвилювало те, що забруднення дніпровської води у каналі може спричинити екологічну катастрофу у Херсонській та Запорізьких областях. До того ж, порушення щільності дамби та гідроізоляції каналу може призвести до розмиву дамби, дороги, затоплення села Велетнівки та родючих земель масиву. А зниження рівня води у каналі не дасть можливості працювати малим насосним станціям, що призведе до втрати врожаю сільгоспвиробниками.

Ще один дуже важливий аспект. У разі пошкодження дамби і зниження рівня води у магканалі Західний груповий водовід (Запорізька область) буде не в змозі здійснити забір води з каналу для її очищення і подачі до м. Бердянськ та сільських населених пунктів. Це в свою чергу призведе до санітарно-епідеміологічного лиха.

Встановлено, що незаконні роботи здійснив фермер Сейдометов Якуб, котрий мешкає у Генічеському районі, с. Новоолексіївка. Без дозволу на проведення будівельних робіт у санітарній зоні, без узгодження з тамтешньою сільрадою.

«Такої зухвалої, цинічної спроби крадіжки води і руйнування важливого водогосподарського об'єкту у нас ще не було, - коментує ситуацію начальник відділу використання водних ресурсів управління Олександр Оселедець. – Своїми протиправними діями горе-фермер завдав фінансові збитки управлінню Головного Каховського магістрального каналу більш, як на 100 тис.грн. – в таку суму обійдуться ремонтно-відновлювальні роботи».

Всі необхідні документи по даному факту управлінням направлено в СБУ у Херсонській області, в Генічеський райвідділ міліції, райдержадміністрацію, Велетнівську сільраду. Хочеться сподіватися на те, що у законодавчому порядку винуватець буде притягнений до відповідальності за скоєне. І це буде прикладом до недопущення таких дій у майбутньому.

Володимир АНДРІЙКО
«Каховские новости»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон