Ми відповідаємо за тих, кого приручили

Співпраця органів місцевого самоврядування з громадськими організаціями спрямована не тільки на вирішення комунальних проблем, а й на турботу про тварин нашого міста.

Ні для кого не секрет, що з різних причин, собаки, вірні служителі людей, часто опиняються на вулиці, де вони неконтрольовано розпліднюються, а з часом ускладнюють життя жителів міста.

З приводу окремих проблем безпритульних тварин, вчора, 4 грудня, відбувся «круглий» стіл на тему: «Бездомні собаки взимку: небезпека для людей, мука для тварин», у якому взяли участь: співробітники громадської організації «Шанс» волонтер Ірина Ігнатенко, юрист Андрій Ткаченко; заступник начальника управління житлово-комунального господарства Херсона Михайло Чабаненко; кінолог обласного відділення Кінологічної спілки України Юлія Симченко.

Ще у липні місяці міська протиепідемічна і протиепізоотична комісія дійшла висновку, що бродячих собак в Херсоні розвелося дуже багато – порядком до 10 тисяч. Зараз же, за словами М. Чабаненка точної цифри немає, але вона коливається у межах 12 – 14 тисяч. У зв'язку з ситуацією, в якій опиняються бездомні тварини холодної пори року, у «Шансі» планують відкрити в Херсоні, по вул. Паровозній реабілітаційний центр для безпритульних тварин. Учасники зустрічі акцентували увагу на тому у якому стані знаходилася будівля. На момент її виділення вона була фактично непридатна для використання за призначенням: стіни майже розвалені, відсутні вікна та двері. Сама організація, через відсутність фінансів немає можливості утримувати будівлю та Центр.

І все ж, волонтер Ірина Ігнатенко заявила, що організація готова взяти приміщення у користування, і планує оселити у центрі не менше тисячі собак і кішок. Організація вже встигла відремонтувати частину будівлі і зараз там перебувають кілька тварин, які перенесли операції.

Андрій Ткаченко додав, що існує домовленість про допомогу і про те, що у найближчий час у місті побувають представники міжнародною організації «Чотири лапи», яка працює на території України і проводить певні заходи з регулювання чисельності безпритульних тварин шляхом їх відлову та стерилізації. Але на приїзд «міжнародників» не слід чекати раніше січня, наступного року.

Крім проблеми з притулком, Михайло Чабаненко акцентував увагу на небезпеці, яку становлять голодні бродячі собаки людям: «Для того, щоб тварини не були небезпечні для людей, необхідно не допускати того, щоб вони збиралися у зграї, що відбувається в основному з статевозрілими особинами в шлюбний період. На ці цілі в бюджеті Херсона передбачено близько 100 тисяч гривень».

Втім, варто зазначити, що Програма регулювання чисельності бродячих тварин в Херсоні, яку затвердили на 2010 – 2017 роки, практично не фінансується. У 2010 і 2011 роки коштів по ній не передбачали. Міська влада якось та знайшла 99 тисяч гривень на поточний рік, за рахунок яких, після 2 років повної бездіяльності, зараз ведуться певні дії: відловлюють собак, присипляють та утилізують трупи тварин.

Крім того існує проблема з місцями вигулу домашних тварин та їх поховання. За словами чиновника – наразі вирішенням цих питань займаються.

На думку Андрія Ткаченка ніякі міжнародні організації та спеціальні приміщення нездатні вирішити проблему. На його думку це питання може бути вирішне у єдиний спосіб – створення відповідних «правил утримання домашніх тварин»: «Ми прекрасно розуміємо, що ті бродячі тварини на вулиці не з'явилися ні звідки, вони з'явилися з їхніх приватних будинків, з квартир. Зокрема, до такого документа відноситься програма чіпування домашніх тварин, плануюча на 2015-2018 роки. Тобто, при вилові собаки на території Херсона, з інформаційного чіпу, ми зможемо визначати безпосередньо власників тварин, в результаті можемо звернутися до них і притягнути до відповідальності. Таке чіпування коштуватиме до 600 гривень».

Фахівець-кінолог Юлія Симченко розповіла як правильно протистояти і захистити себе на вулиці від собаки, що нападає: «Перше, що необхідно пам'ятати - не обертатися спиною до тварини, не тікати і не відмахуватися руками або ж сумками, оскільки така поведінка людини викликає у собаки агресію і вона починає нападати. Найоптимальніше рішення - стояти нерухомо. У такому випадку, у людини найменш виробляється адреналін, собака перестає відчувати страх і просто йде».

Будемо сподіватися, що вам ніколи не знадобляться ці поради.

Що ж стосується безпритульних тварин, то тут мабуть слід пам'ятати про головне: як тільки ви «викинули» вашого колись улюбленця або приплід на вулицю, ви тим самим наразили себе на те, що його «нащадки» можуть залишити сліди кликів на Ваших стегнах або ягодицях. Пам'ятайте про це.

Катерина РУДИК

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон