Голосування на Херсонщині: проблеми, порушення, правові наслідки

Громадянська мережа «Опора» здійснювала моніторинг виборів у день голосування в п'яти виборчих округах Херсонської області. Що саме показало спостереження розповідали вчора, 27 жовтня, під час прес-конференції.

В конференції взяли участь: координатор довготермінового спостереження за виборами Громадянської мережі «Опора» по Херсонській області Максим Єлігулашвілі та довготерміновий спостерігач Громадянської мережі «Опора» в Херсонській області Артем Чайковський.

За словами Максима Єлігулашвілі, спостереження показало, що системних порушень, які б значно впливали на результати голосування не виявлено, проте була зафіксована велика кількість окремих порушень та проблемних ситуацій.

«Порушення почалися ще до дня голосування. Так, не всі виборчі комісії провели в суботу підготовче засідання, чим порушили процедуру виготовлення витягу із списку виборців для організації голосування за місцем перебування», - зазначив координатор довготермінового спостереження за виборами Громадянської мережі «Опора».

Учасники конференції повідомили, що комунальні служби по всій області погано спрацювали і прибирали агітацію з вулиць міст, сіл, адже дуже багато білбордів залишилося. Проте, виборчі штаби спрацювали так, що за ніч перед виборами з'явилась нова агітація, на підтримку деяких кандидатів.

«Дільниці запрацювали вчасно, але були зафіксовані випадки, коли на двох дільницях не пускали офіційних спостерігачів. Треба відзначити, що на цих виборах, на дільницях була дуже велика кількість спостерігачів, у комісіях навіть жартували, що явка виборців низька, бо всі пішли у спостерігачі», - зауважив Максим Єлігулашвілі.

В ході конференції стало відомо, що на деяких дільницях отримали менше бюлетенів, ніж було внесено виборців до списку виборців. Ще одне масове порушення – на виборчі дільниці 185-го та 186-го виборчих округів не були доставлені інформаційні плакати кандидатів-мажоритарників.

Були випадки навіть відсутності електрики на деяких дільницях, це в с.Дніпровське Білозерського району та на дільницях в с.Станіслав Бериславського району.

Зустрічалися непоодинокі випадки неякісних списків виборців, спостерігачі фіксували наявність так званих «мертвих душ». Були скарги керівництва дільничних комісій, що органи Державного реєстру виборців не реагують на рішення ДВК щодо уточнення списків виборців, а вносять зміни лише, коли виборці самостійно до них звертаються.

Учасники конференції зазначили, що найбільш масовим порушенням були випадки агітації в день голосування: смс, білборди, листівки, а також сумнівне втручання громадських воєнізованих формувань у роботу окружних виборчих комісій.

З приводу останнього порушення Максим Єлігулашвілі підкреслив, що чекає реакції правоохоронних органів, аби були правові наслідки!

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон