Прокурор Херсонської області: Вибори мають бути чесними!

В Україні триває передвиборна компанія, особливості якої визначені надто коротким терміном агітації та великою кількістю претендентів на місця в парламенті.Звісно, що не виключені свідомі та несвідомі помилки у її проведенні. Як реагує на це прокуратура?

З цим запитанням ми звернулися до прокурора Херсонської області старшого радника юстиції Богдана ПОДУБИНСЬКОГО.

- Богдане Володимировичу, прокуратура здійснює нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів на всіх рівнях. Чи підпадає під цю норму виборчий процес?

- Органи прокуратури області, відповідно до покладених обов'язків, здійснюють прокурорський нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів органами виконавчої влади, державного і господарського управління та контролю, місцевими радами, їх виконавчими органами, підприємствами, установами і організаціями незалежно від форм власності. Водночас, відповідно до чинного законодавства, органи прокуратури України не уповноважені здійснювати нагляд за додержанням виборчого законодавства, у тому числі виборчими комісіями. Згідно зі статтею 11 Закону України «Про вибори народних депутатів України», виборчий процес здійснюється на засадах законності та заборони незаконного втручання будь-кого у цей процес.

Разом з цим, Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність за перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у роботі виборчої комісії, фальсифікацію виборчих документів чи підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи їх фальсифікації, голосування виборцем більше ніж один раз, незаконне знищення виборчої документації, порушення таємниці голосування та порядку фінансування виборчої кампанії.

Отже, при надходженні до органів прокуратури заяв та повідомлень про вчинення вказаних вище злочинів, прокурор, слідчий відповідно до ч.1 ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України зобов'язані невідкладно внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

- Тобто, за законність та прозорість виборчого процесу повністю відповідає Центральна виборча комісія, а також її представництва на місцях?

- Такі норми закону. Контроль за додержанням та однаковим застосуванням законодавства про вибори народних депутатів України, організацію підготовки і проведення виборів, реалізацію і захист виборчих прав громадян, здійснює Центральна виборча комісія. Контроль за додержанням законодавства про вибори на відповідних територіях здійснюють окружні та дільничні виборчі комісії.

- Якщо ж громадяни відчують утиски чи порушення їхніх прав на вільне волевиявлення, що необхідно їм робити? До кого звертатися?

- Скарги, що стосуються виборчого процесу, підлягають розгляду на засіданні виборчої комісії або суду.

Центральна виборча комісія розглядає скарги щодо бездіяльності окружної виборчої комісії, а також на рішення чи дії політичної партії, яка висунула кандидатів у депутати в загальнодержавному виборчому окрузі.

Окружна виборча комісія розглядає заяви і скарги на рішення, дії або бездіяльність дільничної виборчої комісії, її членів, а також стосовно рішення чи дії політичної партії, яка висунула кандидатів у депутати в одномандатному окрузі.

Дільнична виборча комісія розглядає заяви і скарги з питань підготовки та організації голосування, а також скарги на рішення, дії чи бездіяльність уповноважених осіб партій, довірених осіб або кандидатів у депутати та громадських організацій щодо порушення, яке мало місце під час голосування.

Рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів цих комісій, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, довірених осіб, партій - суб'єктів виборчого процесу, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, офіційних спостерігачів, що порушують законодавство про вибори, можуть бути оскаржені до суду в порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.

- І все ж, мабуть, існують причини, за якими органи прокуратури можуть втручатися у забезпечення законності проведення виборів?

- Якщо виборча комісія при розгляді скарги визнає необхідним проведення перевірки зазначених у скарзі обставин правоохоронними органами, прокуратура зобов'язана перевірити ці обставини та вжити відповідних заходів щодо припинення порушення законодавства. Важливий нюанс: скарга до органів прокуратури має бути направлена виборчою комісією на підставі її рішення. Про наслідки перевірки та вжиті заходи правоохоронці зобов'язані невідкладно повідомити виборчу комісію, яка до них звернулася.

- Дякую за роз'яснення.

Анатолій ЯЇЦЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон