Херсонці на марші у Верховну Раду України

Пропонуємо попередній огляд кандидатів у народні депутати від Херсонщини, які вже вишикувалися на марші до українського парламенту

Завтра, 25 вересня спливає час коли бажаючи стати народними депутатами України мають подати свої документи до Центральної виборчої комісії (ЦВК), а у її розпорядженні, у свою чергу, є час до 30 вересня 2014 року, на всі процедурні питання щодо їх реєстрації.

Відповідно до офіційної інформації ЦВК на цей момент участь у виборчому процесі беруть 26 партій – суб'єктів виборчого процесу. Крім того, є ще 4 партії, депутатські фракції яких зареєстровані у Апараті ВРУ поточного скликання, і які були суб'єктами подання кандидатур до складу оружних виборчих комісій.

І хоча список партій доволі довгий (але поки невичерпний), втім він значно коротший, ніж це було два роки тому. Нагадаю, що у 2012 році участь у виборчому процесі брали 87 партій (не всі були включені у бюлетень) та п'ять фракцій.

Із загального списку партій, які проявили себе зараз, вже можна виокремити ті, які беруть у ньому поки пасивну участь – їх подання ЦВК ще не розглянула, а участі у формуванні окружних виборчих комісій (ОВК) вони не брали.

Нагадаю, що юридично ці вибори є позачерговими, а тому участь у формуванні ОВК брали не ті партії, які стали суб'єктами виборчого права, а тільки ті, які були суб'єктами виборчого процесу під час «планових» виборів, які пройшли два роки тому.

Втім, можна сказати, що більшість партій (які були «технічними гравцями» під час виборів у 2012 році, і «працювали» на Партію регіонів), сьогодні своєї активності не виявили – більшість з них навіть не взяли участь у формуванні ОВК (які були сформовані за поданням тільки 10 партій та 4 фракцій).

Що ж стосується процесу реєстрації, то станом на сьогодні (24.09.14.), ЦВК розглядає подання ще від 11 партій (офіційну реєстрацію пройшли поки 5 – списками). Крім того, від 11 партій зареєстровано кандидатів у одномандатних округах.

Більш детально про це будемо говорити вже після остаточного завершення процесу висування та реєстрації, а поки оглянемо списки вже зареєстрованих кандидатів на Херсонщині.

Одномандатний виборчий округ № 182

Тут маємо 6 претендентів. Серед яких можна побачити прізвища як відомих «гравців виборчого процесу», так і зовсім нові, які нічого не говорять Херсонцям, і про яких можна говорити, що вони мають чи не нульові шанси на перемогу навіть не дивлячись на те, що деякі з них проводять неактивну рекламну кампанію.

До «нових», «невідомих» слід віднести Олену Гостєву, директора ТОВ «Радіо Херсон»; Сергія Ігнатенко, начальника Херсонської філії ДП «Адміністрація морських портів України»; Владислава Мангера, тимчасово не працюючого.

Прізвище колишнього заступника голови ОДА та начальника кількох різних управлінь Андрія Яценко (сьогодні директора Державного архіву Херсонської області), хоч і більш-менш на слуху, але це зовсім не говорить про те, що він має бодай якійсь шанс на перемогу.

Далі йдуть відомі «ваговики». Владлен Гірін, директор ТОВ «ПМК №19», беззмінний учасник всіх перегонів за крісло мера в Херсона за останнє десятиріччя. Поки його можна вважати основною альтернативою Володимирові Сальдо, сьогоднішньому народному депутату України, колишньому міському голові Херсона. Саме пан Сальдо поки вважається безсумнівним фаворитом перегонів по цьому округу.

Хоча, слід зазначити, що поки серед офіційно зареєстрованих не з'явилися його головні «конкуренти», представники «демократичних» сил, хоча й відомо, що таких може бути щонайменше троє, але поки офіційну частину «чистилища» ЦВК вони не пройшли.

Одномандатний виборчий округ № 183

Тут претендентів поки п'ятеро. Подавляюча більшість з яких зовсім невідома виборцям. До них можна віднести: Юрія Попутько, фізичну особу-підприємця; Олександра Торбіна, директора ПП «Н.К. Магнат Оіл», ТОВ «Лелека-юг»; Олега Чечіна, начальника відділу закупівель, ТОВ «Механічний завод»; Світлану Шмалєй, професора кафедри медикобіологічних і валеологічних основ життєзабезпечення і здоров'я, Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

Що стосується «відомих», то тут прізвище поки одне: Ігор Семенчев, Антонівський селищний голова. Хто складе конкуренцію Семенчеву і буде гідно з ним боротися – покаже час.

Одномандатний виборчий округ № 184

Тут зараз ми маємо шестеро претендентів: Володимира Вінника, тимчасово не працюючого; Ганну Горкун, заступника директора публічного акціонерного товариства «Дім марочних коньяків «Таврія»; Миколу Дмитрука, народного депутата України; Віктора Костенка, начальника відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Департаменту землеробства, Міністерство аграрної політики та продовольства України; Сергія Цигіпу, голову творчого об'єднання «Каховський плацдарм»; Вікторію Щербину, студентку Новокаховського гуманітарного інституту вищого навчального закладу «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна».

Одномандатний виборчий округ № 185

Тут претендентів і зовсім мало – двоє: Петро Збаровський, голова Новотроїцької районної ради, Херсонської області; Данило Ходорковський, генеральний директор ТОВ «Агрон», директор, ПП «ДХ Проект».

Одномандатний виборчий округ № 186

Офіційно участь у перегонах тут можуть взяти поки 4 особи: Владислав Данько, начальник державної служби з лікарських засобів у Херсонській області; Костянтин Золотаревський, фізична особа-підприємець; Андрій Коваленко, менеджер у ПП Коваленко О.С.; Федір Негой, народний депутат України.

Такою є ситуація на сьогоднішній день. Зрозуміло, що у наступні 7 днів вона кардинально зміниться.

Більшість претендентів, які опосередковано вже заявили про себе як про самовисуванців, або про те, що їх будуть висувати (або вже висунули) партії, з'являться на обласній виборчій мапі тільки після офіційної реєстрації у ЦВК.

Остаточного варіанту залишилося чекати не довго...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон