Прокурор Скадовського району: Громадянська позиція не дає підстав допускати порушення вимог законодавства України

В прокуратурі Скадовського району Херсонської області вирішили відреагувати на статтю, яку опубліковано в одному з херсонських Інтернет – сайтів.

Пропонуємо ознайомитись з листом Скадовського районного прокурора К.Ревіна (копією якого отримала редакція) до прокурора Херсонської області Б.Подубинського.

Текст листа (мовою оригіналу):

Прокуратурою Скадовського району розглянуто статтю, яку опубліковано в одному з Інтернет - видань. За результатами вивчення встановлено, що в статті викладено факти, які не відповідають дійсності, з наступних підстав.

Прокуратурою Скадовського району в серпні 2014 року на підставі відповідної постанови проведено перевірку в порядку нагляду за додержанням та застосуванням вимог трудового законодавства та законодавства щодо легалізації трудових відносин, Закону України «Про оплату праці», Податкового кодексу України в діяльності Скадовської ОДПІ ГУ Міндоходів в Херсонській області, з метою надання оцінки діяльності вказаному контролюючому органу щодо встановлення фактів не легалізованої праці, в тому числі дітей, проведено перевірку суб'єктів господарювання, зареєстрованих на території Скадовського району та розташованих на території Ульянівської, Широківської та Шевченківської сільських рад Скадовського району. Вказана перевірка здійснювалась на підставі вимог ст. ст. 20, 21 Закону України «Про прокуратуру».

Під час проведення перевірки на території вказаних сільських рад ряду суб'єктів господарювання, що мають трудові відносини з працівниками, також проведено перевірку додержання вимог вищевказаного законодавства в діяльності фермерського господарства «Соценко». В день проведення перевірки, керівнику фермерського господарства, як і іншим суб'єктам господарювання, особисто вручено постанову, про що свідчить відповідний особистий підпис останнього. Перевіркою встановлено порушення вимог трудового законодавства та законодавства щодо легалізації трудових відносин, Закону України «Про оплату праці», в тому числі використання праці неповнолітніх.

Конвенція ООН про права дитини (ратифікована Постановою Верховної Ради від 27 лютого 1991 р. № 789-XII) закріплює право дитини на захист від економічної експлуатації та від виконання роботи, яка може становити небезпеку для її здоров'я, перешкоджати її фізичному, розумовому, духовному, моральному та соціальному розвитку. Конвенція ООН про права дитини зобов'язує держави-учасниці захищати дітей від експлуатації у будь-якій формі, здатній завдавати їм моральної, фізичної, психічної чи іншої шкоди. До цих держав приєдналася й Україна, взявши на себе відповідні зобов'язання.

Враховуючи викладене, за результатами перевірки матеріали направлено на підставі ст. 216 КПК України до Скадовського РВ УМВС України в Херсонській області для прийняття рішення в порядку ст. 214 КПК України. За результатами розгляду матеріалів Скадовським РВ УМВС України в Херсонській області відомості внесено до ЄРДР за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 172 КК України. Проводиться досудове розслідування, під час проведення якого діям голови вказаного фермерського господарства буде надано відповідну правову оцінку.

Також, автори статті не врахували того, що відповідно до вимог діючого Кримінального процесуального кодексу України постанова про порушення кримінальної справи вже не виноситься, натомість відомості про кримінальне правопорушення вносяться до ЄРДР, з обов'язковим зазначенням кваліфікації кримінального правопорушення.

Крім того, зміни до ст. 31 Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» не позбавляють прокурора повноважень з проведення перевірок в порядку нагляду за додержанням та застосуванням законів, залучати до проведення перевірок та експертиз спеціалістів контролюючих органів. Посилання в статті на заборону проведення перевірок органам прокуратури на підставі вимог вказаної норми, свідчить про низький рівень обізнаності в юридичній сфері замовників та авторів статті.

Так, відповідно до інформації, яку викладено в статті, голова вказаного фермерського господарства активно допомагає учасникам антитерористичної операції на сході нашої країни. Вважаю, що зазначена громадянська позиція є правильною та вкрай необхідною на теперішній час. Однак, вказане не дає підстав в будь-якому разі допускати порушення вимог законодавства України та не може бути предметом піару.

Враховуючи викладене, можна зробити висновок, що такі неодноразові замовні статті посадових осіб органів місцевого самоврядування, осіб, які мають відношення до минулої влади, опубліковані в одному і тому самому Інтернет - виданні, мають один і той же стиль та спрямовані на підрив авторитету органів прокуратури України.

Прокурор Скадовського району
радник юстиції К.Ревін

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон