Не плачте за Кримом… їдьте у Стрілкове!

Після анексії Криму патріотично налаштовані любителі там відпочивати почали шукати заміну півострову.

Прикро, але значна частина їх знайшла цю заміну аж у Болгарії. Забувши, що під боком маємо «перлину» - Арабатську стрілку з чистими просторими пляжами, теплим і чистим море, помірними цінами на відпочинок. Тим, хто хоче... ну зовсім-зовсім Крим, раджу їхати до Стрілкового. Нехай вже і в оксамитовий сезон.

Війни нема, сепаратистів теж

Мабуть, більше брехливих чуток і нісенітниць не пов'язано з жодним іншим українським селом, крім Стрілкового. Що там казати, якщо навіть у Генічеську, розташованому за якихось чотири десятки кілометрів від прикордонного з Кримом села, періодично народжуються чутки про вторгнення російських військ до Стрілкового, бомбардування Арабатської стрілки, порожні пляжі і т. д.

Навіть тим, хто там побував, не всі вірять. Мені особисто всі чотири вихідних дні, що провів у Стрілковому з компанією друзів, рідні телефонували зі словами: «Для чого туди поїхав? От-от росіяни нападуть. На ринку кажуть...».

Якщо серйозно, скільки там перебував, жодного військового, прикордонника не бачив, тим часом у тому ж Генічеську хлопців у зелених беретах повно. На будинках (не на всіх, звісно) - державні прапори. Люди відкриті для спілкування. Розповідають, що востаннє бачили тут такі собі активні дії військових ще у квітні. Тоді над селом пролетіло два російських вертольоти, але українські, з'явившись з боку моря, відтіснили їх до кордону.

Сепаратистських настроїв у селі не те, щоб зовсім немає, але носіїв таких ідей дуже - дуже мало. Я зустрів лише одного чоловіка, який почав доказувати, що в українців немає ні своєї мови (мовляв, це «солянка» з багатьох інших), ні території. Щоправда, втихомирився дядько швидко.

А море тут синє-синеє

Про те, що море у Стрілковому найкраще, знаю ще з дитинства. Воно там глибоке (вже за два метри від берега людині середнього зрості - по шию), чисте (дно видно навіть на глибині) і тепле. А ще від Генічеська і Генгірки через глибину воно відрізняється кольором - не зеленим, як там, а синім-синім. Пляжі безкраї. Щоправда, на відміну бід більшості кримських, піщані. Але це, мабуть, більше плюс, ніж мінус.

До плюсів можна віднести і ціни. І на житло, і на продукти. Останні можна купити дешевше, ніж у міських супермаркетах, а магазинів у Стрілковому вистачає. Стосовно ж житла, то я з друзями знайшов його за символічні 35 гривень з людини у такому собі приватному міні-готельчику. Номери двох - і чотиримісні. Готувати їжу треба самому (на кухні набір посуду, холодильник і плита, газ природний), душ з туалетом надворі. А до моря недалеко.

З розвагами також порядок. Є у Стрілковому і нічний клуб, і дискотеки на базах відпочинку. Проходять змагання. Наприклад, нещодавно у дитячому таборі «Голубое плаям» відбулись Всеукраїнські змагання зі скейтборду. Менше, ніж за 20 км від села, - сафарі-парк, трохи далі - найбільший в Україні дельфінарій.

Джерела дарують здоров'я

Та головним надбанням стрілківці вважають гаряче джерело за селом. Більшості з гостей Арабатки відоме джерело за Щасливцевим, на території будівництва клініки професора Козявкіна. А от про інше мало хто знає. Я також вперше дізнався. Мешканці села налаштовували мене на поїздку туди (джерело за три кілометри від села у бік Криму) історіями про зцілених. Одна жінка, казали, зовсім ходити не могла, а після трьох сезонів купання бігає, мов молодиця. Подібні історії чув і на джерелі, але вже від хворих. Одна з бабусь щороку возить сюди онучку з Дніпропетровська і каже, що вода таки їм допомогла.

Саме джерело - глибока яма (на знімку) з гарячущою (з труби взагалі окріп ллється!) водою, повітря насичене йодом. Біля ями дві роздягальні. От і все. І за це все невідомий чоловік бере по 5 гривень. Небагато, але за що ж? Зручностей, окрім роздягалень, жодних. Туалет, щоправда, є, але далеко і без дверей. А ще за кілька метрів від ями купи сміття. Гроші явно не благоустрій йдуть. Та й чеків чи квитків на вході до огородженого сіткою джерела не дають. За окрему плату (також 5 гри.) можна отримати листок з правилами купання...

Пізніше я мав розмову зі стрілківським сільським головою Олександром ІІономарьовим. Він сказав, що люди, які беруть плату, будують там пансіонат і мають дозвіл на вивчення природних властивостей джерела. Тому беруть плату. Щоправда, щодня з трьох до шести годин дня відбувається технічний скид води. Тоді вхід до джерела безкоштовний. Стрілківці знають про це і ходять туди саме у цей час. Хоча 5 гривень - не така вже й велика плата за здоров'я.

Тож, не плачте, шановні, за Кримом (це їх вибір, про який колись пожалкують), а відпочивайте у Стрілковому. Може і не знайдете там послуг рівня VIP, але від розуміння того, що це - рідна земля, на душі стане тепло. Особливо, в оксамитовий сезон.

Андрій БЕЙНИК
«Вгору»№35(622)28.08.2014

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон