Віталій Ярмак: Херсонщина буде з хлібом!

Запевнив директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації у ході нашої бесіди з нагоди завершення в області збирання ранніх зернових культур.

- Віталію Олександровичу, на Херсонщині закінчилися жнива, які особливості збирання врожаю в цьому році?

- На сьогодні можу назвати дві особливості збору врожаю цього року. Перша з них пов'язана з термінами збиральних робіт, вони цього року були як ніколи ранніми, адже практично на два тижні раніше розпочалися масові збиральні роботи.

Якщо говорити точно, то на сьогодні по області при завданні 693,4 тис. га ранніх зернових скошено 100%, намолочено 1804,5 тис. тонн при середній урожайності 26,0 ц/га (у 2013 році на звітну дату урожайність складала 18,7 ц/га). Найбільше намолочено зерна сільгосптоваровиробниками Генічеського району – 158 тис. тонн, Новотроїцького – 156 тис. тонн, Великоолександрівського - 150 тис. тонн.

Ще однією нехарактерною особливістю жнив у цьому році було те, що значна кількість залученої зернозбиральної техніки у нас раніше надходила з АР Крим, тому цього року була проведена велика робота по переорієнтуванню наших аграріїв на центральні та північні області нашої країни.

Також цього року в повній мірі задіяли ресурс внутрішнього переміщення техніки, і вже на сьогоднішній день можна сказати, що жнива відбулися, тож збирання ранніх зернових організовано в повному обсязі, як і планувалося, організаційною роботою ми залишилися задоволені.

- Сільгосптоваровиробники яких районів отримали найбільшу урожайність ранніх зернових в цьому році?

- Найбільшу урожайність ранніх зернових отримали сільгосптоваровиробники Великолепетиського району – 30,1 ц/га, Нововоронцовського - 29,8 ц/га та Великоолександрівського – 28,1 ц/га.

Вважаю, що це досить хороші показники, люди старалися максимально використати всі наявні можливості та ресурси для досягнення таких результатів. І вони їх отримали.

- Чи можна охарактеризувати цьогорічний врожай детальніше, у розрізі культур?

- Звичайно, можна, наприклад, озимої пшениці намолочено 1320,1 тис. тонн при середній урожайності 27,9 ц/га (у 2013 році на звітну дату урожайність складала 20,4 ц/га). Найбільша урожайність наявна у Новоронцовському та Великолепетиському - по 31,6 ц/га.

Озимого ячменю намолочено близько 204,1 тис. тонн при середній урожайності 24,4 ц/га (у 2013 році на звітну дату урожайність складала 19,6 ц/га). Найбільша урожайність у Нововоронцовському районі - 29,7 ц/га, Іванівському – 28,7 ц/га, Новотроїцькому – 28,1 ц/га.

Стосовно ярого ячменю, намолочено 260,8 тис. тонн при середній урожайності 20,9 ц/га (у 2013 році на звітну дату урожайність складала 14,2 ц/га). Найбільша урожайність у Білозерському районі – 24,4 ц/га, Великолепетиському – 23,7 ц/га.

- Якщо говорити про якість зерна, на якому рівні воно в цьому році?

- Якість зерна в цьому році дуже висока, практично половина озимої пшениці - це пшениця другого, третього класу, абсолютна більшість зібраного зерна - це продовольче зерно, тому проблем з якістю у нас цього року немає.

- Чи існує у нас в області проблема зернової логістики?

- Проблема логістики існувала завжди, її почали вирішувати, коли збудували один з «Нібулонівських» елеваторів, це був перший шлях до її вирішення. Ще два проекти не були реалізовані в силу тих чи інших причин в Генічеську та Нововоронцовці.

На сьогоднішній день логістика напряму пов'язана з ціною на зерно, стартова ціна в гривнях на початок збиральних робіт була на 30% більшою, ніж в минулому році, але тоді зовсім іншим був курс долара, зовсім інша була вартість пального, тому, звичайно, в кінцевому результаті ціна цього року на зерно нижча, ніж торік.

- Як в такій ціновій ситуації на зерно почуваються аграрії?

- Абсолютно природним є їх бажання продати зерно якомога дорожче, тому пошук кращого місця реалізації зерна приводить до Миколаєва та Одеси, де зерновози змушені простоювати не менше 5-10 днів. Звичайно, у кого є можливість зберігати зерно на власних потужностях, ті аграрії користуються такою нагодою, розуміючи сезонність цінового коливання.

- Стосовно зберігання та переробки зерна, чи є достатньою в області кількість зерноскладів, елеваторів та хлібоприймальних пунктів?

- Так, місткість зернових складів у нас практично на півтора мільйони тон, і якщо їх завантажувати повною мірою, то цього цілком достатньо з урахуванням того, скільки зерна повинно зберігатися, адже значна його частина одразу реалізується. Знову ж таки, збудований в позаминулому році елеватор «Нібулон» значно покращив загальну ситуацію у цьому секторі.

- Ранні зернові зібрано, які ще роботи в полі потребують уваги аграріїв?

- Роботи ще є вдосталь, попереду ще збір урожаю пізніх культур, також ведеться інтенсивна підготовка ґрунту під посів сільськогосподарських культур урожаю 2015 року. Хочу запевнити, що наші фахівці, спільно з аграріями роблять все можливе для того, щоб завжди, у кожній родині, на кожному столі був смачний та духмяний хліб найвищої якості.

Записала Соломія КВАСКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон