Як проходило ЗНО на Херсонщині?

Про те, як у 2014 році в Херсонській області проходило незалежне зовнішнє оцінювання (ЗНО) минулої п'ятниці розповіли активісти Громадянської мережі «Опора»

Координатор освітніх проектів в Херсонській області від ВГО ГМ «Опора» Ярослав Терешко розповів, що безпосередньо на Херсонщині цього року спостерігачі «Опори» спостерігали за проведенням ЗНО в чотирьох населених пунктах: Херсон, Цюрупинськ, Каховка та Нова Каховка.

До Генічеська цього року Громадянська мережа не відправляла людей, через проблеми із транспортуванням, та й певний період там була доволі напружена ситуація, в плані контролю пропускного пункту. Тому, людей, які були не з міста Генічеськ, могли не пропустити. Однак, без пильної уваги Громадянської мережі, місто Генічеськ не залишилось. Адже там, були знайомі спостерігачів «Опори» - інструктори, які повідомляли як безпосередньо там проходить ЗНО.

Як спостерігали?

Про те, як саме спостерігала «Опора» за проведенням ЗНО розповіла громадський спостерігач ВГО ГМ «Опора» Ірина Кльован: «Прийшовши на пункт тестування, ми, спостерігачі, просто спостерігаємо за тим, як голова та уповноважені розмовляють із інструкторами. Потім ми дивимось, як розкривається контейнер, чи він цілісний, запакований. Кількість пакетів, має дорівнювати кількості абітурієнтів в аудиторії. Отже просто дивимось чи належно підготовлені матеріали ЗНО для бажаючих його здавати», – зауважила активістка «Опори».

В аудиторіях спостерігачі придивлялися, чи не було у абітурієнтів, ніяких зайвих матеріалів, чи відстань між їхніми партами сягала 1-2 метри, для того, щоб не було можливості списувати. Спостерігали, як інспектори проводять промову. Також представники «Опори» дивляться, щоб абітурієнтам залишили їхній час технічної перерви: «Надалі ми вже спостерігаємо за здаванням абітурієнтами робіт, та упаковкою самого контейнера. Нам надаються протоколи, де ми також розписуємося. Якщо є зауваження, то записуємо їх у протоколі», – розказала Ірина Кльован.

За чим спостерігали?

У цьому році під час здавання ЗНО, за словами координатора освітніх проектів в Херсонській області від ВГО ГМ «Опора» Ярослава Терешка було 5 абітурієнтів, які приходили на пункт тестування, без сертифікату (документ, який друкується регіональним центром оцінювання якості освіти, без цього документа не можна допустити на пункт тестування), вони казали, що їм він просто не прийшов. Усі інші документи вони отримали, але без сертифікату.

«Вони банально мали подзвонити до Сімферополя, або якщо пізніше до Одеси, і розповісти про ситуацію. Їм би просто надіслали цей сертифікат. Це життєві ситуації, адже помилки скрізь бувають. Але абітурієнти не захотіли. І в принципі, через свою байдужість, їх позбавили права здавати ЗНО в 2014 році», – заявив Ярослав Терешко.

Також в цьому році були 3 ситуації, коли до пунктів тестування абітурієнти приходили зі зміненим паспортом. Двоє людей загубили свої паспорти, а одна людина одружилася. В цьому випадку, якщо людина надає документи про загублення паспорта, або свідоцтво про одруження, то її мають пропустити. Усіх цих людей пустили.

Недоліки в організації ЗНО на Херсонщині

«В цьому році знов були наявні проблеми з міліцією, яка подекуди запізнювалась, або взагалі не прийшла», – каже Терешко. Він розповів, що в гімназії №3 міста Херсона, під час здавання ЗНО з біології, міліції взагалі не було. До відкриття сховища замість міліції стояла чомусь медсестра. А за законом працівник ДСО не має права залишати опломбоване приміщення, де знаходяться матеріали. В гімназії №3, працівник міліції приєднався до медсестри, вже після розкриття опломбованих матеріалів.

«А хітом наших спостережень, як і в минулі роки став ХЕПІ. З року в рік, в ньому одна і та ж сама практика. Замість того, щоб опломбувати аудиторію, де знаходяться матеріали, і ззовні поставити працівника ДСО, вони в цю аудиторію саджають працівника ДСО і там його закривають. Тобто людина сидить там добу... Ми їм робили зауваження, а вони кажуть, що саме так правильно... Це єдиний навчальний заклад в Херсонській області, який так практикує», – повідомив Ярослав Терешко.

Дивне правило ЗНО – 2014

Як вважає Терешко, в цьому році, щодо ЗНО існує доволі дивне правило, з приводу аудиторій на пункті тестування, які не використовуються. В минулих роках, коли аудиторія не використовувалась, її опломбовували, тобто була така собі наліпка, або папір з розписами, чи печатками.

В цьому ж році, координатор освітніх проектів в Херсонській області від ВГО ГМ «Опора» говорить, що замість пломбування, Одеський регіональний центр оцінювання якості освіти запропонував використовувати маркування, і це вже є законно. Тобто, береться звичайний папірець, на якому написано «Дана аудиторія не використовується під час тестування». Такий папірець ліпиться на двері, але ж так стає не зрозумілим, відчиняли ту аудиторію, чи ні. Адже, якби опломбовану аудиторію відкрили, то відразу була б помітна зірвана пломба.

«Тобто, чисто теоретично, таку аудиторію можна відкривати і робити там все завгодно»,– розповів Ярослав Терешко.

Цікавинки ЗНО!

В цьому році, абсолютно на всіх пунктах тестування використовувались металошукачі. В минулому році, використовувались подекуди. Також раніше вони були двох типів. 10% - були компактними з наушниками, 90% були такі металошукачі, які подають зовнішній сигнал. А він доволі неприємний і гучний.

Ярослав Терешко каже, що в цьому році абсолютно всі металошукачі, якими користувалися на пунктах тестування були компактними. Вони подавали звук саме на наушники і не завдавали дискомфорту абітурієнтам.

«Залишилось правило, що абітурієнт не може при собі мати телефон. В цьому році його більш розширили. Сьогодні абітурієнт не має права мати при собі будь-який електронний пристрій, або якусь його складову. Тобто абітурієнтів могли вигнати навіть за флешку, навушники. В Херсонській області практично дві дюжини людей були вигнані за те, що мали при собі мобільні телефони», – розповів Терешко.

P.S. А ми нагадаємо, що у зв'язку з переходом АРК на деякий час до Росії, опікуватися абітурієнтами Херсонської області, Міністерство освіти і науки України доручило Одеському регіональному центру оцінювання якості освіти. Координатор освітніх проектів в Херсонській області від ВГО ГМ «Опора» Ярослав Терешко, висловив величезну подяку Одеському центру, каже працювати з Одесою було просто і приємно.

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон