Паралельні підсумки виборів 2014 від «Опори»

Оприлюднили сьогодні, 26 травня активісти Громадянської мережі «Опора», під час спеціальної прес-конференції.

Виявляється активісти «Опори» організували паралельний підрахунок голосів (ППГ) на основі репрезентативної та статистично обґрунтованої вибірки. 1500 дільниць стали полем дослідження, результати якого не перевищує похибку на рівні 2,9%.

ППГ – зафіксував результати голосування більше 1,3 мільйонів виборців у всіх областях України, які взяли участь у Президентських виборах.

Організатори конференції розповіли журналістам про результати незалежного громадського спостереження, а також проінформували їх стосовно наявності правопорушень на виборчих дільницях, про кількісну явку виборців, зробили аналіз діяльності органів та установ, відповідальних за організацію виборів під час процесу голосування, підрахунку та обробки інформації.

Святослав Бабіля – регіональний координатор довготермінового спостереження за виборами «Опора» на початку конференції заявив, що базуючись на звіти підрахунків спостерігачів «Опори», уже сьогодні з упевненістю 99% можна сказати, які будуть оголошені результати президентських виборів ЦВК: Порошенко – 53,4% голосів виборців, Тимошенко – 13,2% голосів виборців, інші кандидати в сумі 31,8% голосів, недійсними буде визнано 1,6% бюлетенів.

Про порушення в ході голосування та підрахунку голосів

Святослав Бабіля повідомив, що майже 20% виборчих дільниць завчасно (раніше ніж за 45 хвилин до початку голосування) розпочали проведення підготовчого засідання, тим самим обмеживши можливості офіційних спостерігачів контролювати перебіг ранкового засідання. Майже 7% ДВК не вели протокол підготовчого засідання, що є обов'язком відповідних комісій. На майже 5% ДВК не було печаток.

Натомість на 13% дільниць під час проведення підготовчого засідання було виявлено пошкодження стрічки опечатування сейфу із виборчими бюлетенями. Також, за даними спостерігачів, близько 4% дільниць не змогли розпочати голосування о 8 годині через організаційні складнощі.

«Протягом перших годин голосування (з 8 години по 12 години) найпоширенішими порушеннями виборчих процедур стали спроби видачі членами ДВК бюлетенів без пред'явлення виборцем належних документів. Такі випадки зафіксовані лише на 7% дільниць. На 4% виборчих дільниць зафіксовано випадки порушення таємниці голосування. Також на 4% дільниць були присутні особи, які не мають права перебувати у приміщенні для голосування. На 3% дільниць мали місце спроби винести бюлетені за межі приміщення для голосування», - розповів регіональний координатор довготермінового спостереження за виборами «Опора».

На 2% виборчих дільниць «Опора» зафіксувала порушення процедур підрахунку голосів. У той же час майже на 9% дільниць не забезпечувалася можливість для спостерігачів бачити позначки на бюлетенях під час підрахунку голосів.

За результатами спостереження лише на 1% виборчих дільниць спостерігачі «Опори» висловили недовіру до результатів підрахунку голосів.

Активність виборців у день голосування

Максим Єлігулашвілі – координатор довготермінового спостереження за виборами по Херсонській області «Опора» розповів, що середня явка виборців на позачергових виборах Президента України 2014 року по всій державі склала 60%, що на 7% менше, ніж на президентських виборах 2010 року.

В цілому, найактивніше виборці голосували в першій половині дня – станом на 12 годину, явка вже становила 25% і була однаково високою по всіх регіонах України.

Найвища активність спостерігалася в західних областях України (70%) та Центрі України (63%). Явка на Сході та Півдні склала 48%.

Тетяна Бойко

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон