У Херсоні комерсанти налагодили доставку продуктів з Криму

сосиски, окупація, ціни
Після півторамісячної перерви до Херсона знову завезли сосиски та варені ковбаси, яких городяни не бачили з початку російської окупації. Тому зраділи поверненню хоч і сурогатних, але звичних продуктів харчування. Але раділи недовго...

Автор був свідком характерної сценки на Центральному ринку: до тамтешньої ятки вантажник котив платформу із кількома ящиками сосисок. А за ним, наче заворожені, вервечкою рухалися покупці. Ящики ще не встигли розвантажити, а біля ятки вже виросла черга чоловік із сімдесяти!

Та варто було продавчині оголосити ціну у 370 гривень за кілограм тої сумнівної «смакоти», і біля прилавку з черги не залишилося нікого. Воно й зрозуміло – адже попри те, що натуральне м'ясо також відчутно подорожчало, вартість свіжої, а головне, натуральної свинини та яловичини зараз не перевищує 220-260 гривень. Виходить, що сосиски у півтора рази дорожчі, тому за такою ціною брати їх і не поспішають.

Попервах херсонці дивувалися й тому, звідки ковбасні вироби взагалі з’явилися. Адже навіть з сусідньої Миколаївщини їх не доправити – подорож через лінію зіткнення російських та українських військ є смертельно небезпечною. За таким маршрутом волонтерам зрідка вдається провезти невеличкі партії гостродефіцитних ліків, і важко собі уявити, щоб хтось заради самого лише заробітку ризикував підірватися на міні чи потрапити під кулю, позбувшись і товару, і життя.

Та як з’ясувалося, в цьому немає потреби, оскільки постачання сосисок і ковбас меткі комерсанти налагодили з Криму. А там вони значно дорожчі, та й транспортні витрати значні, звідси й вища ціна (300-600 гривень кілограм) за гіршої якості такої продукції. У магазинах, до речі, соромляться вказувати її походження – перед викладанням у холодильні вітрини завбачливо здирають етикетки.

Реакція покупців на оновлений таким чином асортимент дуже різна. Хтось довго рахує гроші в гаманці, скрушно зітхає, і купує…одну-дві сосиски, аби лишень оскому збити. Інші знайомляться із цінами, дізнаються, звідки товар, і просто скаженіють від люті, осипаючи ні в чому не винних продавчинь прокльонами та нецензурною лайкою.

Отаке нині животіння в окупованому місті, коли навіть звичайний похід у гастроном може зіпсувати настрій на весь день.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Фото Мост
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон