У Херсоні прихистили біженців з лінії вогню

Херсон, біженці, війна
Херсонці, котрі самі потерпають від окупації, прихистили близько п’яти сотень жителів Станіславської територіальної громади, на чиїй території ще з початку березня тривають бойові дії.

Жінок, дітей, старих розмістили на житловому масиві «Корабел» обласного центру, але ще багато мирного люду залишилося в селах Станіслав, Широка Балка, Софіївка та Олександрівка. Для них херсонський тележурналіст Володимир Косюк із групою волонтерів організував невеличкий гуманітарний конвой із продуктами – борошном та, крупами в мішках, олією. І на бусику, із серйозним ризиком для власного життя, через блокпости російських військ привіз його мешканцям громади. Селяни прийняли допомогу із невимовною вдячністю – адже ситуація в Станіславській ТГ значно гірша, ніж навіть у Херсоні.

Село Олександрівка, що знаходиться на адміністративній межі Херсонщини та Миколаївщини, вже третій тиждень у самісінькому епіцентрі жорстоких боїв – російські війська прориваються в напряму на Миколаїв, наші оборонці дають їм гідну відсіч. Там вибухами пошкоджено чимало будинків, немає ні води, ні газу, ні світла. На вулицях лежать тіла вбитих – як мирних жителів, так і військовослужбовців. Забрати та поховати їх не дають – ті, хто вижив, змушені були тікати з цього пекла пішки, в чому були.

- Картина не дуже відрізняється від тієї, що в Маріуполі, хіба масштаби не такі страхітливі, – ділиться Володимир Косюк. – У центрі громади, селі Станіслав, також багато зруйнованих будинків на околицях. Там теж немає газу, світло місцеві електрики оперативно лагодять. Тому на якийсь час вдається вмикати помпи, що ними заповнюють ґрунтовими водами басейни на подвір’ях. Раніше таку воду використовували для технічних потреб, а тепер її п’ють – більше взяти ніде.

Та нові «прильоти» знову дають скалки, що рвуть лінії електропередач, і ремонтникам доводиться починати все спочатку. Неймовірно шкода людей, котрі тут залишилися – сподіваюся, «гуманітарка» бодай трохи допоможе їм вижити.

У межах Станіславської ОТГ постраждала не тільки комунальна інфраструктура – розбиті чи пошкоджені сільські бібліотеки й Будинки культури, інші заклади освіти, культури, охорони здоров’я. По війні громаду доведеться буквально піднімати з руїн. На жаль, як і багато інших сіл і містечок України, що їх пожирає безжальний молох російсько-української війни.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон