Театральне свято в Херсоні пройде без росіян

Всі театри Російської Федерації відмовилися від участі в щорічному міжнародному фестивалі театрального мистецтва «Мельпомена Таврії»

Міжнародний фестиваль театрального мистецтва «Мельпомена Таврії», проведення якого заплановане у Херсоні протягом останнього травневого тижня, цьогоріч пройде без традиційної участі гостей з Росії.

Президент фестивалю, генеральний директор Херсонського академічного облмуздрамтеатру Олександр Книга каже, що запрошення представити свої постановки на «Мельпомені Таврії» його оргкомітет направив до театрів Орла, Воронежа та Новгорода.

Але з цих міст РФ надійшли ввічливі відмови з посиланням на «брак коштів». Взяти участь у фестивалі не ризикнула і трупа Йоккая-театру з угорського міста Бекеш Чабо: дістатися до України вона планувала літаком через Одесу, але після кровопролитних безладів у «перлині біля моря» угорці буквально в останній момент скасували свій візит з міркувань безпеки.

Тим не менш, свій статус міжнародного через це «Мельпомена Таврії» аж ніяк не втратила. Окрім українців, своїми постановками херсонських глядачів порадують актори з Португалії, Ізраїлю, Литви, Бєларусі – всього сімнадцять театрів.

Приїде навіть Сігал: щоправда, не Стівен Сігал, а заслужений артист Бєларусі Ігор Сігал. Він буде задіяний у спільному проекті Херсонського академічного облмуздрамтеатру та театру Бєларуської драматургії (Мінськ) – драмі «Понтій Пілат», і виконуватиме саме роль легендарного прокуратора Іудеї. До речі, постановку представлять публіці не в Херсоні, а на «лісовій сцені» - експериментальному майданчику на базі зеленого туризму у Цюрупинському районі Херсонщини.

Президент «Мельпомени Таврії» Олександр Книга додає: у програмі фестивалю також запланована спільна нарада режисерів та чиновників Мінкультури з проблем театральної реформи в Україні. Завітають до Херсона також відомі продюсери з Польщі, Литви, Чехії, Угорщини: ті трупи, чий творчий доробок видасться їм цікавим, отримають запрошення на оплачувані гастролі до цих країн.

Голос України

Фото з архіву фестивалю

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон