Зношена каналізація Херсона: які висновки зробили після аварії на Штурвальній

Херсон, аварія, колектор
Минуло понад два місяці після аварії на колекторі у Шуменському мікрорайоні Херсона. Тоді від прориву застарілого трубопроводу зазнали пошкоджень та руйнації шість помешкань місцевих жителів. Сьогодні влада звітує про грошові компенсації постраждалим та обіцяє найближчим часом зайнятися ремонтом і заміною шестикілометрової аварійної ділянки трубопроводу. Коли настане той час, що саме планують зробити та чи задоволені самі постраждалі сумами відшкодувань.

Трубопровід діаметром 900 мм транспортує стоки від головної каналізаційно-насосної станції Херсона до міських каналізаційних споруд. Аварійні ситуації тут трапляються нерідко, адже колектор давно відпрацював граничний термін експлуатації та потребує заміни. Черговий прорив 27 листопада минулого року виявився надто потужним. Неочищені стоки били фонтаном, заливши проїжджу частину й розташовані поряд шість приватних житлових будинків.

Помешкання Жанни Рєзнік постраждало найбільше. Будівля зазнала сильної руйнації та відновленню не підлягає. Самі мешканці, які зібралися за святковим столом, дивом залишилися живими та неушкодженими, Жанна з жахом згадує той вечір:

“У доньки був день народження, прийшов син з подругою. Сіли за стіл. А потім почули сильний гуркіт. Спочатку навіть подумали, що почалась війна. А потім почало капати зі стелі, тоді полило, вода в будинку стояла по кісточки. Почала обвалюватися стеля. Цей фонтан бив прямо нам у двір. Ми не могли відчинити двері і вийти, нас просто змивало. Наш будинок на двох господарів зруйнований і непридатний для проживання”.

Решта садиб також зазнали пошкоджень. Але вони, на відміну від будинку Жанни, підлягають ремонту.

Відшкодованих постраждалим коштів замало

Як розповіла Начальник управління соціальної політики Херсонської міської ради Олена Рузгіс, 3 грудня минулого року міською радою прийнято рішення надати одноразову адресну допомогу шести родинам, на загальну суму 3 млн 94 тис. 507 гривень:

“Більшу частину суми отримали дві родини, помешкання яких зазнали найсуттєвіших пошкоджень. Їх будинок на двох господарів визнано непридатним для проживання. Одній родині виділено 1 млн 350 тис. грн, а другій - 1 млн 100 тис. грн. Це була матеріальна допомога. Решта постраждалих отримали гроші на ремонт своїх будинків”.

Проте Жанна Рєзнік говорить, що цієї суми виявилося недостатньо для придбання житла, аналогічного зруйнованому:

“Ми найбільше постраждали, тому нам виділили 1 мільйон 350 тисяч гривень, що у валютному еквіваленті складало 50 тис. дол. Але поки ми ці гроші отримали на руки і почали обмінювати, то це вже було не п’ятдесят, а лише сорок сім тисяч, адже долар за цей час подорожчав. На таку суму подібний будинок придбати не змогли. Звісно, купили, що хотіли, але довелося докладати кошти. При цьому придбаний будинок не має ремонту, опалення старе. Але хоча б за квадратурою подібний до нашого. Сусіди також скаржилися на нестачу коштів на аналогічне житло”.

До того ж, за словами жінки, постраждалі родини вимушені були власним коштом винаймати квартири після аварії:

“Коли ми були на сесії міськради на початку грудня минулого року, мер міста сказав, щоб ми тимчасово винаймали житло та пообіцяв компенсувати витрати за оренду, аж до того, що покладе гроші з власної кишені. Ми три місяці жили на квартирах, проте і досі не отримали жодних відшкодувань, хоча це були найдешевші помешкання, які могли знайти - за 3,5 тис. грн на місяць. Ми йому і особисто писали листа, проте безрезультатно”.

Коли полагодять аварійний колектор?

Щодо пошкодженого трубопроводу, то його ремонт ще навіть не розпочався. Проте директор міського комунального підприємства “Херсонський водоканал” Віктор Скобліков запевняє, що роботи стартують уже за півтора-два місяці:

“Ми в дуже стислі терміни ліквідували саму аварію. Потім звернулися до Херсонської міської ради щодо фінансування. Депутати підтримали рішення про виділення 1,5 млн гривень на проєктування усієї ділянки трубопроводу для подальшої заміни. Також ми плануємо у квітні-травні за кошти місцевого бюджету капітально відремонтувати найбільш аварійну ділянку трубопроводу, від вулиці Адмірала Макарова до вулиці Бурзі, довжиною 350 метрів. Вартість цих робіт 14,5 млн гривень. Сесія міськради, на якій розглядатиметься питання, відбудеться 25 лютого, але вже зараз депутати згодні виділити з міського бюджету ці кошти. Ми сподіваємось, що вони приймуть таке рішення”.

Довжина аварійного колектора - 6,2 км. Його збудували ще у 1968-1969 роках минулого століття. За нормативного терміну експлуатації в 30 років він відпрацював 53. Віктор Скобліков говорить, що тільки протягом останніх трьох років на ньому ліквідовано 19 аварійних ситуацій. Ще одна проблема у тому, що частина трубопроводу проходить під дев'ятиповерховим житловим будинком і там будь-якої миті може статися прорив:

“Цю ділянку також потрібно замінити, адже вона може не витримати. Технічно це можливо зробити лише шляхом виведення труби за межі будівлі, тобто зробивши обнесення”, - зазначає директор водоканалу.

Більше ніж половина каналізаційних мереж Херсона застаріли

Загалом в обласному центрі зношені близько 60% мереж водовідведення. Це понад 170 кілометрів з наявних майже 300:

“Тільки минулого року на мережах міста сталося 23 аварії та близько 6 тисяч засмічень. Тому потрібна їх заміна. Ми торік відновили 845 метрів найбільш аварійних ділянок самопливних колекторів. Також відремонтували та замінили помпові станції, каналізації. Витрати підприємства на це склали понад 11 мільйонів гривень. Понад 9 мільйонів додатково виділили з місцевого бюджету”.

Але щоб докорінно змінити ситуацію, потрібні дуже великі кошти. За словами Віктора Скоблікова, надії покладають на програму Уряду “Питна вода України" на 2022–2026 роки:

“Програма передбачає виділення коштів як на покращення якості води, так і на заміну комунікацій, зокрема, водопровідних та каналізаційних мереж. Сподіваємося, це відбудеться вже у поточному році. Без допомоги держави нам ці роботи виконати неможливо”.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон