Херсонські аграрії звернулися до центральної влади щодо тарифу на зрошення

аграрії, тариф на зрошення, Хвостов
49 питань розглянули сьогодні на сесії Херсонської обласної ради.

Традиційно перед початком засідання вручили нагороди мешканцям області, які відзначилися високими досягненнями та вагомими внесками в розбудову Херсонщини.

Зокрема, Указом Президента України Володимира Зеленського до Дня Соборності орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагородили тракториста-машиніста ТОВ «Торговий дом «Долинское» Анатолія Ліфінцева. Про це у фейсбуці повідомив керівник цього підприємства, депутат обласної ради Володимир Хвостов:«Дякую за високе відзначення нашого підприємства. Це спільна нагорода всієї аграрної Херсонщини!», - написав він.

Серед рішень, прийнятих на сьогоднішньому засіданні, Володимир Хвостов звернув увагу на ті, що стосуються його виборчого округу:
«Чаплинській лікарні нададуть фінансову підтримку на оплату комунальних послуг та енергоносіїв. Мова про 400 тисяч гривень, які є «непід’ємними» для Чаплинської селищної ради.

Об’єднав зусилля з колегами Павлом Олександровим та Денисом Микитюком та, заручившись підтримкою бюджетної комісії, винесли питання на сесію. З колегами проголосували за виділення з депутатського фонду 39 тисяч гривень на лікування жительки Чаплинки, яка звернулася до нас по допомогу», - інформує Володимир Хвостов.

Окремо депутат-аграрій наголосив на тому, що 17 лютого, зроблено ще один крок до повноцінного відновлення зрошення і повідомив про звернення, прийняте сьогодні депутатами Херсонщини.

«Вчора Верховна Рада України прийняла законопроєкт про організації водокористувачів. А сьогодні депутатський корпус звернувся до Прем'єр-міністра України, Міністра аграрної політики та продовольства України, Державного агентства водних ресурсів України щодо поливного сезону-2022 та тарифів на електроенергію. Нас підтримують у цьому питанні також в.о. голови ДАВР Олексій Кузьменков, голова БУВР нижнього Дніпра Ігор Андрієнко, голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун.

Нинішня ситуація насторожує – річного тарифу водогосподарських організацій на забір води для поливу сільгоспкультур наразі немає. Відтак аграрії не можуть планувати довгострокову діяльність.

Нагадаю, 80% тарифу на полив – це вартість електроенергії. Тендери з її закупівлі «водники» вже оголосили, ціна коливається від 4,70 до 4,80 грн за кіловат, але це без розподілу, у сукупності ж виходитиме близько 6 грн – майже вдвічі більше проти минулого року. За такого тарифу собівартість вирощування основних культур півдня країни – пшениці, соняшника, ячменю і сої, порівняно з 2020 роком, зросте на 30%. Це позначиться на кінцевій ціні продуктів для споживачів і може вдарити по продовольчій безпеці», - зазначає Володимир Хвостов.

Поливний сезон 2022 – вже майже на порозі, тож, херсонські аграрії вважають, що з вирішенням «тарифної» проблеми затягувати не можна, і пропонують у зверненні вихід з ситуції.

«Херсонська область в середньому на рік споживає 1 мільярд кубометрів води для зрошення, а це 300-350 мільйонів кіловат годин електроенергії. Чимало… Є оператори ринку, які постачають електроенергію для потужних організацій. Приміром, минулого року «Укрзалізниця» закуповувала її за прямими договорами у НАЕК «Енергоатом» – зекономили понад 4 мільярди гривень.

Тому у зверненні ми просимо визначити постановою Кабміну, що тендери із закупівлі електроенергії для зрошення в Україні проводитиме державна установа – централізована закупівельна організація. Також звертаємося з тим, щоб Уряд доручив НАЕК «Енергоатом» розробити механізм укладання двосторонніх договорів на постачання електроенергії з водгоспами, що належать до сфери управління ДАВР», - каже Володимир Хвостов.

Він переконаний, що такі рішення зроблять зрозумілими і чесними «правила гри» для всіх і гарантуватимуть стале проходження цьогорічного поливного сезону.

Олена РЄЗНІЧЕНКО
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон