На Херсонщині пасічникам трохи "підсолодили" життя

Херсонщина, мед, пасіка
Закупівельні ціни на мед залишаються надто низькими, натомість держава намагається врівноважити ситуацію, продовживши на 2022 рік програму підтримки бджолярів – дотацію на бджолосім’ї з розрахунку 200 гривень на кожну, за наявності у господарстві від 10 до 300 «обжитих» вуликів, але не більше 60 тисяч гривень на отримувача.

Хоча минулого року обіцяне далеко не завжди співпадало із реальністю. І в цьому пересвідчився, зокрема, херсонський пасічник Леонід Чернявський. Він із родиною тримає шістдесят вуликів у лісі біля села Раденське, й постачає запашний акацієвий мед, який у Таврії небезпідставно вважають найкращим за споживчими якостями.

— Торік вирішив скористатися програмою державних дотацій на бджолосім’ї. Документи збирав близько тижня, подав їх у липні, а гроші отримав у жовтні. Такий інтервал для мене був прийнятним, але по 200 гривень на бджолосім’ю я не отримав – вийшло менше 120 гривень. Відтак, дотації на заплановану купівлю медогонки не вистачило, і довелося ще й свої додавати.

Тим не менш, у програмі підтримки пасічників я планую і цьогоріч брати участь. До сезону потрібно купувати нові рамки, та інші витратні матеріали для пасіки, а вони помітно подорожчали. Тому кошти від держави зайвими не будуть, — розповів Леонід Чернявський.

Втім, те, що чиновники задекларували обіцянку дати гроші, зовсім не означає, що за ними вже можна шикуватися у чергу. По-перше, треба назбирати пакет з семи документів, який включає копію ветеринарно-санітарного паспорту пасіки, рішення про державну реєстрації потужності у відповідному реєстрі, довідку про відсутність заборгованості з обов’язкових платежів для суб’єктів господарювання, копію звіту про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин.. А по-друге, механізм призначення дотацій у поточному році чомусь іще не встигли розробити. Хоча нібито мали це зробити ще 2021 року.

Директор департаменту розвитку сільського господарства і зрошення Херсонської облдержадміністрації Маргарита Степанова підтвердила, що відповідні нормативні документи досі не надійшли. Проте їх отримання очікують до кінця лютого. Втім, поспішати нікуди – для бджіл час прокидатися настане ще не скоро.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон