Надважливий для аграрної Херсонщини законопроєкт став законом

Верховна рада, законопроект, аграрна область
Сьогодні, 17 лютого 2022 року, для агросектору Херсонщини – видатний день, адже вкрай необхідне для нашого південного регіону зрошення отримало значний шанс на відновлення і розбудову. Верховна Рада України 279 голосами прийняла у другому читанні законопроєкт 5202-д «Про організації водокористувачів та гідротехнічну меліорацію земель».

Це один з надважливих законів, на який протягом останніх років чекали не лише сільгоспвиробники півдня, а й вся аграрна спільнота, бо за останні 30 років кліматичні зміни приблизно на 200 км зрушили зону посухи на північ країни.

При цьому за часи незалежності зрошувальні площі в Україні щороку стрімко скорочувалися: з 2,3 млн га - у 1990-му залишилося лише 550 тис. га - у 2021-му.

Причини відомі - і розкрадання обладнання насосних станцій, і високі тарифи за полив, і дефіцит державних коштів на відновлення зрошувальної інфраструктури.

Але відтепер перед українським зрошенням відкриваються цілком реальні перспективи розвитку, - впевнений міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко: «Цим законом парламентарі заклали основи реформування меліоративної галузі України, без якого б уже найближчими роками про ефективне ощадливе зрошення можна було б забути.

Відтепер усі водокористувачі мають змогу гуртуватися в юридично зареєстровані об’єднання, брати на баланс об’єкти зрошувальних систем та управляти ними через колективні рішення, де голос кожного водокористувача буде важливий.

Саме така форма управління галуззю зможе вивести її з занепаду. Зрошувальні системи повинні бути в управлінні тих, хто безпосередньо від них залежить. Це аграрії, землекористувачі та землевласники і точно не чиновник в Києві чи навіть в області.

Без жодних перебільшень, цей закон є наріжним каменем не лише подальшого розвитку сільського господарства, а й реагування на кліматичні зміни, збереження ґрунтів та енергоощадливість у с/г виробництві», - написав у своєму телеграм-каналі Роман Лещенко.

Не приховує емоцій і один із розробників законопроєкту – депутат Херсонської обласної ради, голова правління ГС «Асоціація водокористувачів України» Володимир Хвостов: «Ми це зробили!!! Рік плідної праці, тисячі правок, залучення експертів, юристів та міжнародних партнерів, підтримка влади всіх рівнів. І надважливий аграрний законопроєкт 5202-д ПРИЙНЯТО! Це наша спільна перемога!!! Дякую кожному, хто не втрачав надію, хто відстоював законопроєкт і хто сьогодні сказав: «так», ОВК бути!

Велика вдячність за незмінну позицію та підтримку аграріїв Президенту України Володимиру Зеленському, Міністру аграрної політики та продовольства України Роману Лещенку, його першому заступнику Тарасу Висоцькому, народним депутатам Миколі Сольському, Давиду Арахамії, Сергію Козирю, Павлу Павлішу, Володимиру Іванову, членам аграрного комітету Верховної Ради, керівництву області Геннадію Лагуті, Олександру Самойленку, керівництву Держводагентства, депутатському корпусу Херсонської облради, Всеукраїнській Аграрній Раді, Андрію Дикуну, Михайлу Соколову, керівництву Державного водного агентства водних ресурсів, партії Слуга Народу. Херсонщина, представникам Програми USAID аграрного і сільського розвитку - АГРО та учасникам ГС «Асоціація водокористувачів України»!

- Ми продемонстрували єдність у прийнятті важливих рішень! Ми відстояли свою позицію! Нас почули, нам довіряють, у нас бачать повноправних партнерів на шляху до відновлення зрошення!

Роботи буде більше в рази, адже попереду найголовніше – процес реалізації та повноцінний запуск реформи зрошення! Але це нові можливості, - прокоментував сьогоднішнє рішення парламенту Володимир ХВОСТОВ.

Олена РЄЗНІЧЕНКО
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон