Як скарги впливають на життєдіяльність громад Херсонської області

Херсонщина, життєдіяльність, громади
Навіть у кращих громадах Херсонської області не обходиться без проблем, які потребують вирішення. Проте не завжди керівництво знає про них. Є й такі посадовці, які відверто ігнорують суттєві недоліки, що стосуються благоустрою, роботи комунальних служб тощо. Допомогти владі звернути увагу на ці питання можуть самі жителі громади, наприклад, написавши скаргу. Таке офіційне звернення влада не має права залишити поза увагою, отже, змушена буде вирішити ситуацію. Докладніше про те, як впливають скарги на життєдіяльність громади - у наступному матеріалі.

“Навесні минулого року я їхав велосипедом і мене підрізав маршрутний автобус. Написав скаргу. Через три тижні отримав відповідь з управління транспорту. Мене запросили на зустріч із перевізником. У результаті водій отримав догану, а управління транспорту скаргу на нього додало до відповідного переліку”, - про такий випадок зі свого життя розповів керівник проєкту “УкрСкарга”, голова ГО “Імпульс Херсонщини”, доцент Херсонського національного технічного університету Дмитро Карлюка.

Навряд чи у цього водія буде надалі бажання “підрізати” на дорозі велосипедистів. Отже, життя власників двоколісного транспорту стане хоч трохи зручнішим і безпечнішим, а умови в громаді комфортнішими.

Як розповів пан Дмитро, поскаржитися до органів влади на якусь проблему, що стосується чи то життєдільності громади, чи то приватного випадку, може кожен. Проте не кожна така скарга матиме ефективність. Річ у тому, що в роботу беруть від громадян тільки правильно складені документи. До того ж вони мають бути надіслані за адресою, тобто до управління чи відомства, яке відповідає за вирішення питань у певній сфері. Натомість нерідко люди скаржаться у довільній формі і допускають чимало помилок. Тож у відповідь отримують банальні “відписки”.

Аби допомогти людям стати повноцінними учасниками життя їх громади, у 2017 році було створено сервіс “УкрСкарга”. Цей портал призначений для того, аби допомогти людям правильно складати скарги та надсилати їх тим відомствам, які відповідають за вирішення певних питань. Для цього на сайті розміщені різноманітні шаблони, за якими можна скласти скаргу щодо недоліків чи порушень у роботі громадського транспорту, медичних закладів, комунальних підприємств або служб з благоустрою. За словами керівника проєкту “УкрСкарга” Дмитра Карлюки, інструмент таких звернень через даний сервіс є доволі ефективним:

“У 2017 році в громадян було дуже багато нарікань на несвоєчасну роботу громадського транспорту. Проте управління транспорту Херсонської міської ради не отримувало скарг. І для того, щоб налагодити роботу маршрутних таксі та забезпечити зворотний зв'язок, ми почали активно рекламувати сервіс “УкрСкарга”. Різними способами розповсюджували інформацію, надавали посилання на портал у соціальних мережах. Результат - люди почали його активно використовувати. У той час надходило близько 10 - 15 скарг на тиждень. І робота автотранспорту поліпшилася”.

Поки що сервіс призначений лише для жителів Херсона і передмістя. Проте розробники сайту вже активно працюють, аби вивести його на обласний рівень. Тож ОТГ Херсонщини також матимуть можливість ним користуватися та змінювати на краще умови у своїх громадах:

“Зараз ми розвиваємо цей напрямок і на область, щоб обласна влада також знала проблеми, які турбують жителів, готова була їх розглядати і впливати на життєдіяльність громад, - говорить Дмитро Карлюка. - Зі свого боку влада підтримує цей проєкт, адже це певний елемент, який їй також може допомогти. Таким чином надходитиме інформація, наскільки ефективно працюють ОТГ, з якими проблемами стикаються. Ми розглядаємо скарги як співпрацю між громадою і владою для розвитку самої громади. Це стосується і міського, і обласного рівня. Ми знайшли контакт з міськрадою та облдержадміністрацією, вони готові підписати з нами меморандуми про співпрацю, щоб цей проєкт після доопрацювання запустити у вдосконаленому та більш ефективному вигляді”.

Але цього замало. Аби скарги були ефективними та дійсно допомагали у поліпшенні життя громад, самі жителі мають бути більш активними та не лінуватися “турбувати” владу у випадку виявлення якихось негативних явищ, розповідає керівник проєкту “УкрСкарга”:

“Люди готові писати скаргу, стикаючись з проблемою. Але робити це потрібно одразу ж “по гарячих слідах”. Наприклад, прийшов, захотів посидіти, а лавочка зламана. Одразу ж потрібно надіслати скаргу. Натомість часто херсонці відкладають питання на потім. А коли приходять додому, бажання скаржитися пропадає, невдоволення минає, забувається. Зазвичай люди обмежуються постами у соцмережах. Вони бувають гнівні, з емоційною ознакою, але не мають ефективності. Тому краще все ж скласти офіційний документ, скориставшись шаблоном на сервісі “УкрСкарга”.

Проєкт «Ukrskarga.org.ua» реалізується ГО «Імпульс Херсонщини» у межах проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон