"Гуманітарна" комісія Херсонської облради розглянула профільні питання

комісія, облрада, питання
Вчора, 15 лютого, в обласній раді відбулось засідання постійної комісії з питань розвитку людського капіталу, міжнаціональних відносин, науки, культури, фізичної культури і спорту, освіти і свободи слова та інтелектуальної власності.

Так, у ході розгляду проєкту змін до рішення Х сесії обласної ради VІІІ скликання від 17 грудня 2021 року №391 «Про обласний бюджет Херсонської області на 2022 рік» у членів комісії виникло питання: чому у Херсонської області утворився значний залишок «освітньої» субвенції – понад 134 млн грн станом на 1 січня 2022 року.

За словами начальниці управління освіти і науки обласної державної адміністрації Тетяни Юшко, невитрачені кошти «освітньої» субвенції у наступному бюджетному році можна використовувати, змінюючи їх першочергове цільове призначення. Тому деякі ТГ свідомо їх не витрачають в надії, що зможуть за рахунок «освітньої» субвенції вирішити більш нагальні питання для громади.

Така ситуація обурила обласних обранців. Вони впевнені, що державні кошти треба використовувати у повній мірі, у тому числі для належного фінансування оплати праці педагогічних працівників, з виплатою їм максимального відсотка ставок оплати за престижність педагогічної праці та інших стимулюючих виплат.

У той же час, розглядаючи проєкт змін до обласної програми «Розвиток людського капіталу Херсонської області» на 2017 – 2024 роки, депутати дійшли згоди щодо необхідності аналізу програми за увесь час її дії.

«Хочемо побачити: кількість учасників програми, напрямки, за якими вони здобувають освіту, та їх працевлаштування по завершенні навчання. Маємо розуміти наскільки ефективно були вкладені кошти в реалізацію цієї програми», – відзначив голова комісії Олександр Співаковський та ініціював розгляд цього питання на наступному засіданні.

Разом з цим, на черговій сесії, що відбудеться 18 лютого, очікується ухвалення змін до цієї програми, які врегулюють правові підстави для здобуття освіти студентами, які вступили на навчання до регіональних ВНЗ у 2021 році саме за цією програмою.

Також депутати підтримали проєкт змін до обласної програми «Молодь Херсонщини» на 2022 – 2026 роки та створення нової обласної цільової програми, спрямованої на збереження та розвитку національних меншин та корінних народів України в Херсонській області на 2022 – 2024 роки.

Нагадаємо, на території Херсонської області проживають представники понад 115 національностей, загальна численність яких сягає більше 200 тисяч, або близько 20% загальної чисельності населення області.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми – 764,93 тис. грн, у тому числі: з обласного бюджету – 418,46 тис. грн, місцевого бюджету – 196,05 тис. грн, інших джерел – 150,42 тис. грн.

Крім того, підтримано продовження контрактів з керівниками комунальних установ Херсонської обласної ради, серед яких: Херсонський обласний краєзнавчий музей, Херсонська обласна філармонія, Обласний навчально-курсовий комбінат агропромислового комплексу та Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М.Куліша.

Досить жвава дискусія точилася навколо питання функціонування обласної філармонії. Тож, депутати доручили директору Юрію Іваненку на наступне засідання комісії надати концепцію розвитку цього обласного закладу на 5 років.

«Покажіть, що ми можемо вам довіряти та бути впевненими в майбутньому філармонії», – наголосив Олександр Співаковський.

Комісія підтримала внесення змін до програми соціально-економічного та культурного розвитку Херсонської області на 2022 рік, проєкт змін до статуту комунальної установи «Херсонська обласна філармонія» Херсонської обласної ради (у зв’язку з присвоєнням статусу «академічний»). Та погодила Положення про використання коштів обласного бюджету за зверненням депутатів на виконання доручень виборців та внесення змін до Положення про обласний конкурс проєктів розвитку територіальних громад, сіл, селищ, міст Херсонської області.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон