На Херсонщині сільські лікарні скоротять до медичних постів

Херсонщина, сільські, лікарні
Бюджети сільських територіальних громад на Херсонщині очікує на чергове «кровопускання».

Для економії коштів Центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) остаточно відмовляються утримувати стаціонари в колишніх дільничних лікарнях, які отримали статус сімейних амбулаторій – Національна служба здоров'я відмовляється їх фінансувати через невідповідність сучасним стандартам медичного сервісу, а самостійно їх утримувати ЦПМСД не в змозі. Тому у громад буде нелегкий вибір – або утримувати ті стаціонари власним коштом, або відмовлятися від цього.

Так, голова Виноградівської ОТГ Сергій Шматенко у коментарі "Новому дню" повідомив, що його вже поінформували про намір скоротити стаціонари у селі Виноградове та селищі Брилівка, де загалом понад 8 тис мешканців. Але громада вважає - зовсім без них буде важко, оскільки доведеться їздити по допомогу до Олешок.

Як сказав Шматенко, «замість стаціонарів у Виноградовому та Брилівці створюємо медичні пости, де пацієнтам зможуть хоча б крапельницю поставити чи провести якісь необхідні процедури. Але для їх утримання цього року потрібно 700-800 тис. грн. Щойно отримаємо офіційне повідомлення про скорочення стаціонарів, скликаємо позачергову сесію та спільно з депутатами обговоримо, як бути далі».

Але це ще не все. Оскільки медикам в Україні зарплати підняли, а коштів на це виділили лише для комунальних та державних лікувальних закладів, громади наразі змушені шукати додаткові гроші, щоб забезпечити підвищення зарплат. У ситуації з Виноградівською ОТГ, це 4 фельдшери з ФАПів у селах Привітне та Клини. Щоб збалансувати витрати, їх збираються з повної ставки перевести на 0,75, і навіть у такому разі дефіцит становить 285 тис. грн на рік. А де їх взяти?
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон