На Херсонщині пам'ятці природи не вистачає догляду

Херсонщина, пам'ятка, природи
На Херсонщині є досить багато природних пам’яток, які вражають своїм неймовірним виглядом і слугують своєрідними туристичними локаціями для тих, хто цікавиться екологією, любить бувати у мальовничих місцях. Але, на жаль, не всі з цих пам’яток охороняють і захищають так, як це потрібно робити.

У селі Бехтери Голопристанського району на Херсонщині є дивовижний дубовий гай, який є пам’яткою природи місцевого значення ботанічного типу. Там особливо гарно навесні та влітку. Однак цей прекрасний природний об’єкт щороку потерпає від людського недбальства та перебуває у занедбаному стані.

Характеристика Бехтерського дубового гаю

Площа цього мальовничого гаю у Бехтерах складає 3 га. Там налічується понад 100 дубів одного виду. Статус «Пам’ятки природи місцевого значення» було присвоєно цьому лісовому масиву у кінці ХХ ст.

Згідно з архівними матеріалами, спогадами і літературними джерелами дуби були висаджені там більш ніж 200 років тому. Тому не дивно, що цей об’єкт віднесли до пам’яток.

Неподалік від дубового гаю знаходиться озеро Лиман. Біля села також розташовані два інших озера – Аул і Бехтерка. Територія цього лісового масиву належить до зони Сухих Степів, там переважають темно-каштанові ґрунти.

Місцеві жителі часто влаштовують у Бехтерському гаю прогулянки та пікніки, адже там дійсно гарно і є чудова можливість провести час на свіжому повітрі в оточенні величних дубів.

Стан дубового гаю сьогодні

Ця природна пам’ятка нині підпорядкована виконавчому комітету Бехтерської сільської ради. На засіданнях щороку обговорюють питання стану гаю та шляхів його покращення, але рішучих кроків у цьому напрямку не спостерігається.

Попри те, що на території такої пам’ятки забороняються будь-які дії, які загрожують, негативно впливають на неї, люди продовжують шкодити природі. Відвідавши територію дубового гаю, можна помітити там жахливі купи сміття, різні будівельні відходи, які туди вивозять недбайливі господарі. Страшно спостерігати за тим, як погіршується становище у тій місцевості і як збільшується кількість використаних пляшок, поліетиленових пакетів й іншого бруду.

Прибирання у гаю відбуваються, але їх результат не спроможний протриматися більш ніж тиждень. Там є також ґрунтові дороги, якими майже щодня проїжджають автомобілі, трактори. Це теж, своєю чергою, негативно впливає на стан Бехтерського дубового гаю.

Болючою темою також є випас худоби, який також не найкращим чином відбивається на стані цього природного об’єкта. Бували й випадки необережного поводження з вогнем, коли відпочивальники розпалюють багаття. І таких прецедентів доволі багато, хоча діє заборона про розведення багаття на такій території.

Тому питання збереження Бехтерського дубового гаю має турбувати місцевих жителів, а також владу, оскільки він становить собою велику цінність для краю. Ця природна територія потребує догляду та належної охорони, що має допомогти повернути дубовому гаю квітучий і привабливий вигляд.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон