Херсонцям знову слід чекати на "захмарне" підвищення тарифів?

Херсон, підвищення, тарифів
Всім відомо, що у розпал опалювального сезону споживачі - і організації, і фізичні особи - змушені розплачуватись за послуги з енергопостачання набагато інтенсивніше та з більшим навантаженням на бюджети, ніж в інші пори року. Зокрема, платіжки за теплопостачання в зимові місяці багатьох кидають у справжній шок, а деякі громадяни просто не в змозі погасити такі солідні борги. Та ще й у цій ситуації тарифи мають властивість постійно підвищуватись.

Однак, коли вже здається, що навантаження на гаманці та банківські картки дійшло до межі, з'ясовується – таке твердження можна вважати навіть оптимістичним. Наприклад, окремі українські експерти прогнозують, що вже з лютого за тепло підприємства та громадяни мають платити втричі більше, ніж навіть зараз.

Так, голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко на своїй сторінці у Facebook попередив про майбутні невтішні зміни.

Він зазначив, що теплокомуненерго цілої низки українських міст не зможуть розрахуватися перед постачальниками за спожитий газ. Спеціаліст називає такі населені пункти, як Полтава, Миргород, Жовті Води, Вінниця, Теплодар, Кам'янець-Подільський, Шепетівка. Є у цьому “тривожному” списку і Херсон.

Попенко стверджує: у цих та інших містах будуть змушені вдатися до застосування особливого страхового механізму – так званого “постачальника останньої надії”. Робиться це в тому випадку, коли доводиться купувати газ за ринковою ціною. За даними експерта, сьогодні вона становить близько 40 гривень за кубометр. Саме це дає Попенку підстави стверджувати, що від лютого платіжки за тепло піднімуться в рази.

"Застосування схеми "постачальника останньої надії" призведе до подорожчання тарифу на тепло у 4,5 раза", - підсумовує він.

Таким чином виявляється, що мешканці багатоповерхівок мають платити за тепло по 200 гривень за квадратний метр або по 7 тисяч гривень за гКа.

Невтішні прогнози на тарифну політику в країні дає й Нацбанк України.

"Утримання енергоносіями великих цін на світових ринках спричиняє перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги", - повідомляється на сайті відомства.

У НБУ пояснюють, що ці тенденції дозволили погіршити прогноз інфляції на 2022 рік із 5% до 7,7%. За таких розкладів розраховуватися за теплопостачання навряд чи будуть в змозі навіть ті, кому це донедавна було цілком під силу.

Уся ця інформація йде всупереч заявам вищих керівних осіб в українському уряді, яким не звикати заспокоювати “електорат”. Так, на нещодавньому брифінгу за підсумками чергового засідання Ради національної безпеки та оборони прем’єр-міністр Денис Шмигаль заперечував збільшення тарифів на комунальні послуги. За його словами, ціни найближчим часом не збільшуватимуться.

"Тарифи на електроенергію, ціни на газ залишаються незмінними. Уряд виконав усі свої зобов'язання перед місцевою владою щодо і передачі коштів, і передачі податків до бюджетів. Це дозволяє стверджувати, що тарифи на тепло та гарячу воду органами місцевого самоврядування також не підвищуватимуться до кінця опалювального сезону", – заявив Шмигаль.

Йому вторив заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма:

"За динамікою споживання газу ми бачимо, що навіть наявних запасів у наших підземних сховищах достатньо для сталого проведення та закінчення опалювального сезону", - запевняв він.

Що ж, за останні роки ми вже звикли до такої риторики чинної влади, і багато хто чудово розуміє: коли нас всіляко заспокоює Київ, слід готуватися лише до несподіванок.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон