У Херсоні знесуть ще 17 кіосків, хто прибиратиме залишений безлад?

Херсон, демонтаж, кіосків
Виконком Херсонської міськради на засіданні 18 січня проголосував за демонтаж 17-ти МАФів, які працювали без дозвільних документів. Кіоски, які очікують на «страту», розміщені в людних місцях. Наприклад, біля зупинки громадського транспорту «Аграрний університет», на Миколаївському шосе біля зупинки громадського транспорту «Залізнична» (4 кіоски). Кілька локацій – на проспекті 200 років Херсона, в мікрорайоні Корабел, МАФ біля поліцейського відділу на вул. Маяковського, 5.

Нагадаємо, в Херсоні вже демонтували 86 нелегальних тимчасових споруд. Така інформація прозвучала на засіданні виконкому.

Кількість МАФів, власники яких займались підприємницькою діяльністю без дозвільних документів, тобто отримували прибуток і не сплачували до бюджету міста ні копійки, породжує чимало запитань. Головне з них: чому раніше міська влада та відповідні контролюючі органи не наводили лад на цьому терені? Невже не знали про нелегальні торгові точки? Виходить, що в обласному центрі можна було звести за ніч будь-яку будку та почати в ній спокійно торгувати, не заморочуючись із узаконенням своєї споруди?

Ці питанні «спливли» й на нещодавньому засіданні виконкому. «Дивлюсь уже на котрий об’єкт – видно, що вони не в минулому році поставлені. Невже ми всього цього не бачили роками? В них немає документів. Місто, я так розумію, нічого не отримує, але ми це побачили тільки сьогодні? Нагадайте, скільки ви на посаді?» – звернувся член виконкому Альберт Зангієв до начальниці інспекції з контролю за благоустроєм Херсона Олени Мазур. «Із 2015 року», – відповіла та. Далі пояснила, що процедуру демонтажу нелегальних кіосків на засіданнях виконкому прийняли з приходом нового мера. Раніше, за словами Олени Олександрівни, на власників МАФів без документів складали протоколи, далі їх розглядали на адмінкомісії, підприємців штрафували. «Але потім усе це зупинялось. Тому що потім іде процедура демонтажу, якого не було. Позиція колишнього міського голови була іншою, я її не буду коментувати», – підкреслила Олена Мазур.

«Інспекція ж повинна була доводити протоколи до кінця, – продовжив Альберт Зангієв. – В іншому випадку за що всі ці інспектори отримували зарплату з бюджету? За папірці складені? Ви їх збирали для чого, для корзини? До чого тут міський голова? Завтра прийде Ванька (на місце мера. – Прим. авт.), Ванька казатиме, кидай. Але ж положення про інспекцію залишилось».

«Я б вам відповіла, але не буду. Я в 2016 році за це була звільнена, за перших 10 кіосків міським головою», – відповіла Олена Олександрівна.

Нагадаємо, суди за поновлення на посаді тривали кілька років, у результаті чого в 2019-му Олена Мазур усе ж повернулася на посаду начальниці інспекції з контролю за благоустроєм. Але перед тим, як виграти суд, Олена Олександрівна встигла попрацювати ще директором комунального підприємства «Херсонський міський центр земельно-майнових відносин» (із травня 2018 року по серпень 2019 року). А в 2020-му пані Мазур узагалі стала в. о. заступника мера Володимира Миколаєнка.

До речі, на засіданні виконкому 18 січня підняли питання й про необхідність наведення ладу на місцях, де вже демонтували кіоски та гаражі. За словами Олени Мазур, зараз в мерії готують дві відповідні програми з відновлення цих місць за кошти легальних підприємців, які ведуть бізнес поруч.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон