Херсонці мають отримувати висококваліфіковану медичну допомогу в європейських умовах

Херсон, медицина, реформа
Це був один із пунктів передвиборчої програми Херсонського міського голови Ігоря Колихаєва. Тим паче, коли мова йде про життя та здоров’я наймолодших жителів нашої громади.

Тому Херсон подав заявку для отримання 142 мільйонів державної субвенції на створення перинатального центру. Проєкт перинатального центру в Херсоні: кваліфікована допомога та європейський сервіс

Йдеться про об’єднання наявних ресурсів – як фахових, так і технічних, – в єдину комунальну установу.

На жаль, за останні кілька років статистика по кількості пологів у місті невтішна: якщо у 2017 році на світ з’явилось 3497 малюків, то минулого року – усього 2862. Не всі пологи минають без ускладнень чи діти з’являються передчасно (за минулий рік у Херсоні народилось 287 недоношених дітей).

Створення сучасного та потужного перинатального центру дозволить підвищити якість скринінгу новонароджених та їх захворювань, зробити пологи більш безпечними як для мам, так і для немовлят.

Наразі в міських пологових будинках та пологових відділеннях відсутнівідділення дитячої реанімації. Єдине відділення реанімації новонароджених знаходиться у Дитячій обласній лікарні. Але реанімаційна бригада працює по всій області, тому може дістатись пологового будинку із запізненням у кілька годин, коли рахунок іде на хвилини.

Новий перинатальний центр передбачає створення відділення дитячої реанімації, що дозволить невідкладно рятувати маленьких херсонців.

Позиція Херсонського міського голови Ігоря Колихаєва однозначна: весь персонал усіх трьох міських пологових відділень буде задіяно в роботі нового перинатального центру. Завдяки цьому херсонці не лише отримають якіснішу медичну послугу. А й персонал матиме змогу підвищувати кваліфікацію та використовувати новітні методики.

– Наразі розглядається питання створення перинатального центру на базі акушерського відділення лікарні імені Лучанського. Ми ретельно вивчили з фахівцями приміщення усіх пологових, і саме ця будівля максимально підходить. Там є можливість розширення, зручна логістика та під’їзд для машин швидкої.

А головне – поруч багатопрофільна цілодобова лікарня із лікарями різних напрямків, які, у разі необхідності, зможуть швидко надати необхідну допомогу, – прокоментував в.о. заступника міського голови Роман Головня.

Також об’єднання дозволить створити єдину електронну систему – МІС (медична інформаційна система). Це оцифрує багато послуг, полегшить процеси та впровадить нові послуги. Також, це можливість чітко контролювати роботу структури на всіх етапах.

Перинатальний центр такого рівня залучить пацієнтів із сусідніх областей, що дозволить залучити додаткові кошти НСЗУ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон