Культурну спадщину в Херсоні захищає прокуратура

Херсон, культура, прокуратура
Херсонська окружна прокуратура в судовому порядку вимагає укласти охоронні договори з метою збереження пам’яток архітектури – будівель розташованих по вул. Соборній та вул. Грецькій в місті Херсоні.

Прокуратурою встановлено, що вказані будівлі з 1990 року мають статус пам’яток архітектури та занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення, як об’єкти культурної спадщини.

Чинне законодавство зобов’язує усіх власників пам`яток, об`єктів культурної спадщини чи їх частин або уповноважені ними органи (особи) незалежно від форм власності на ці об`єкти укласти з відповідним органом охоронний договір.

Проте, власники вказаних будівель з моменту набуття права власності так і не оформили охоронні договори з Херсонською обласною державною адміністрацію, а відповідно не встановлeно рeжим використання пам’ятки та відповідальність за його порушення, види і терміни виконання реставраційних, консерваційних або ремонтних робіт.

Задля належного захисту інтересів держави у цій сфері, а також запобіганню можливого руйнування чи пошкодження пам’яток архітектури прокуратура звернулась до адміністративного суду з позовами до власників будівель про зобов’язання укласти охоронні договори на пам’ятки архітектури. Наразі судом відкрито провадження у справах.

Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон