Формували тарифи – порушили законодавство

Адміністративною колегією Херсонського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, засідання якої відбулося 25.04.2014р. прийнято рішення про визнання дій КП «Світоч», порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та на ринку з централізованого водопостачання та водовідведення, що можуть призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

Крім того, прийнято рішення про визнання дій виконавчого комітету Наддніпрянської селищної ради, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді створення умов для вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

На КП «Світоч» накладено штраф та зобов'язано припинити порушення, а виконавчий комітет Наддніпрянської селищної ради зобов'язано протягом трьох місяців прийняти рішення про встановлення нових тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, сформованих на підставі економічно обґрунтованих розрахунків витрат на ці послуги.

Нагадаємо, що за захистом своїх прав до територіального відділення АМКУ звернувся мешканець селища Жовтневого, розташованого на околиці обласного центру. На думку заявника, Комунальне підприємство «Світоч», формуючи вартість послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, а також обслуговування будинків та прибудинкових територій припустилося порушень вимог чинного законодавства, внаслідок чого ущемляються інтереси споживачів.

В ході розгляду звернення було встановлено, що КП «Світоч» є виконавцем послуг централізованого водопостачання та водовідведення, а також обслуговування будинків та прибудинкових територій у селищі Жовтневе та займає монопольне (домінуюче) становище на згаданих ринках, оскільки в територіальних межах цього селища не має конкурентів на них.

Відповідно до вимог низки чинних нормативно-правових актів КП «Світоч» здійснило розрахунки витрат на згадані види послуг та подало їх на затвердження виконкому Наддніпрянської селищної ради м. Херсона (надалі - Виконком).

Фахівцями Відділення було проведено аналіз розрахунків, здійснених цим підприємством та попередньо встановлено наступне: КП «Світоч» розрахувало та подало до органу місцевого самоврядування розрахунки витрат на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, а також обслуговування будинків та прибудинкових територій, які не мають належного економічного обґрунтування, створивши тим самим умови для затвердження органом місцевого самоврядування економічно необґрунтованих тарифів на ці послуги. В свою чергу, Виконком, не дотримавшись принципу економічної обґрунтованості при затвердженні тарифів на житлово-комунальні послуги, допустив затвердження економічно необґрунтованих тарифів та прийняв рішення від 31.01.2012 № 5, яким встановив тариф на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, та від 31.01.2012 № 4, встановивши тариф на послуги з водопостачання. Таким чином, після прийняття згаданих рішень КП «Світоч» набуло права реалізувати послуги централізованого водопостачання та водовідведення, а також обслуговування будинків та прибудинкових територій за економічно необґрунтованим тарифом, що призвело до ущемлення інтересів споживачів.

За матеріалами прес-служби Херсонського обласного відділення
Антимонопольного комітету України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон