Море нових можливостей курорту на Херсонщині

Море, курорт, иожливості
За останні 10 років Арабатська Стрілка дуже прогресувала, перетворившись з віддаленої рекреації Херсонської області на популярний, цілорічний курорт.

І найголовніше, що розвиток не зупиняється, а продовжується, з кожним роком піднімаючи Арабатку у рейтингу курортів України. До цього ми розглядали Арабатку з різних ракурсів туристичної перспективи, насамперед тільки з точки зору потенційних туристів і рекреаційних аспектів. У цій статті хочеться торкнутися ширшого спектру можливостей, яких тут просто море.

Унікальність

Саме унікальне географічне місцерозташування Арабатки та її дуже багатий набір різноманітних природних ресурсів робить цю локацію дійсно унікальною та не маючою аналогів.

І донедавна головним феноменом Арабатської Стрілки була не наявність усім відомих ресурсів, а навпаки – геть неефективне використання існуючого потенціалу. І хто б що не казав, АЛЕ... знайти курортну локацію з подібними природними характеристиками, вигідним географічним місцерозташуванням і великим бальнеологічним потенціалом, дуже важко не тільки в Україні, а й в світі.

Єдине, в чому Арабатка поступається закордонним курортам – це наш клімат, внаслідок якого теплий сезон для відпочинку на морі триває тільки в літні місяці. Хоча і безапеляційно вважати це недоліком буде не зовсім вірним рішенням – адже в цієї туристичної локації є свої переваги щодо будь-якої пори року.


Бальнеологія

Саме цей аспект робіть Арабатку унікальною, та є ключовою причиною непомітного перетворення сезонної локації на повноцінний цілорічний курорт. Також можна з упевненістю заявити, що більше ніде ви не знайдете такої концентрації різноманітних бальнеологічних ресурсів, і на такій невеликій площі як в цьому регіоні.

Звісно, що окремо можна знайти і лікувальні грязі, і навіть термальні джерела, але все разом, та ще й на березі моря – ніде і ніколи. Саме тому найбільший подив завжди викликав той факт, що на території регіону за всі роки не було збудовано ЖОДНОГО суто лікувального закладу, на кшталт санаторію. І попри активний розвиток рекреаційного напрямку та досить масштабного будівництва дорослих і дитячих оздоровчих закладів ще з 50-60 років 20 століття, майже повністю ігнорувався лікувальний і бальнеологічний аспект.

Виключенням стало тільки будівництво водолікарні в Генгірці і майже завершене будівництво аналогічного закладу в Щасливцеве. Ну і ще, звісно, можна згадати існування санаторної школи інтернату в Генічеську, де завжди займались дітьми з захворюваннями дихальної системи. Але все це просто крапля в морі... навіть в океані потенційних можливостей. І тільки зараз ті ж джерела набувають якогось більш цивілізованого вигляду. Але геотермальні родовища хоча і важливі, через те, що за їх наявності Арабатка перетворюється на цілорічний курорт, але все ж не є єдиним цілющим ресурсом цього регіону...

Досі ще не розвинене повноцінне грязелікування, застосування мінеральних джерел і озер з різноманітним складом, Сиваської рапи і рожевої солі і цей список можна продовжувати. Адже, погодьтесь, було б дійсно круто в найближчому майбутньому отримати повний спектр бальнеологічних послуг в одному, або кількох місцях і в будь-яку пору року.


Фестивалі і корпоративний туризм

Раніше в наших матеріалах ми писали про те, що Арабатська Стрілка стає чудовим місцем для проведення фестивалів. Важливо розуміти, що потенціал для співпраці дуже великий. На території курорту можливе проведення різних заходів абсолютно різного рівня та масштабу. Важливо розуміти, що туристичний трафік з кожним роком зростатиме, тому перспективність локації так само збільшуватиметься.

Яскравим прикладом цього є розвиток кайтсерфінгу, яке зароджувалося як невелике та закрите співтовариство, зі своїми інтересами. Але з часом все більше популяризувалося, залучаючи до своїх лав нових прихильників. Сьогодні це вже досить велика спільнота, яка проводить свої змагання та тематичні заходи. Та подібних прикладів може бути скільки завгодно, адже Арабатка постійно еволюціонує і є прекрасним місцем для прояву креативних думок та ідей. Арабатка є чудовим місцем для корпоративного відпочинку.

Про це ми вже писали в окремій і більш розгорнутій статті, але коротко можемо сказати, що зараз курорт є дуже популярним місцем для тімбілдингу, у будь-яку пору року. Ресурси локації дозволяють як командний відпочинок у неформальній обстановці, так і паралельне проведення офіційних заходів.

Перспективи і не тільки

Ну і, мабуть, найважливіший аспект можливостей, про які чомусь рідко згадують у туристичних статтях, це широкі можливості для інвестицій, і розвитку бізнесу різного рівня. Про інвестиційні перспективи регіону говорять постійно, але найчастіше торкаються виключно найвищого рівня, який за різними причинами поки є ризиковим і неможливим.

При цьому якось, не згадуючи, що Арабатка може бути дуже цікава представникам малого та середнього бізнесу. Курорт постійно розвивається, з'являються нові ніші та розширюються старі. Торгівля, сфера послуг, туризм, готельний бізнес та багато іншого. Особливо це може бути цікавим для представників великих франшиз. При цьому ніщо не заважає вам створити виключно свій ексклюзивний, успішний стартап.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон